Sedinta de informare cu privire la avantajele medierii – IN VIGOARE

Sedinta de informare cu privire la avantajele medierii – IN VIGOARE.Dispozitiile referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata daca nu se face dovada participarii la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii pentru acele domenii care fac obiectul procedurii prealabile obligatorii intra joi in vigoare.

Incepand cu 1 august, o parte din actiunile depuse vor fi respinse de instantele de judecata daca inainte de inceperea procesului partile nu vor face dovada participarii la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii.
Consiliul de Mediere anunta miercuri, printr-un comunicat semnat de purtatorul de cuvant, Gabriela Gyongy Mihut, ca 1 august 2013 reprezinta un moment important pentru Romania, cetateni si mediatori, datorita schimbarii in derularea proceselor.
„Incepand cu data de 1.08.2013 cetatenii vor trebui sa ataseze cererilor de chemare in judecata certificatul de informare sau procesul-verbal de informare eliberat de catre un mediator sub sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata pentru acele domenii care fac obiectul procedurii prealabile obligatorii a informarii privind medierea. Cu aceasta ocazie cetatenii vor avea oportunitatea sa afle faptul ca recurgand la mediere vor fi exonerati de obligatia platii taxei de timbru, aspect care nu trebuie neglijat avand in vedere cresterea semnificativa a acestora in luna iunie 2013”, se arata intr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES de Consiliul de Mediere.
Sursa citata precizeaza ca pentru situatiile in care procesele se afla pe rolul instantelor de judecata, daca partile au ajuns la un acord in fata mediatorului, taxa de timbru platita se restituie iar judecarea cauzei sau cercetarea penala se suspenda.
Dispozitiile art. 2 alin. 1 indice 2 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul in care nu se face dovada participarii la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii intra in vigoare la 1 august astfel cum a fost stabilit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2013.
Dispozitiile referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august.
Potrivit legii, dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea, iar daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei ori nu se prezinta la data fixata, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.

Lasă un comentariu