10 lucruri de care trebuie sa tii cont in procedura de recuperare creante.
Ai facturi neincasate? Nu stii cum sa procedezi?
Ti-ai dori sa iti recuperezi banii si doresti sa stii ce te asteapta?
Nu stii cat timp dureaza o astfel de procedura?
Care sunt costurile si care sunt sansele de recuperare?
Daca ti-ai pus una din intrebarile acestea, inseamna ca sfaturile mele de mai jos, iti vor fi de folos.
Cum se actioneaza?
Inainte de a trece la procedura de recuperare creante, se face o evaluare a starii juridice a debitorului in cauza, a proceselor sale aflate pe rolul instantelor.
In functie de rezultatul evaluarii juridice prealabile a debitorului (daca pe rolul judecatoriilor sunt inregistrate la adresa debitorului: actiuni in pretentii, cereri de intrare in insolventa, executari silite, ordonante de plata), planul de actiune trebuie sa fie unul specific care sa tina cont de doua aspect cheie:
– documentele avute la dosar (care ne permit sa alegem una din variantele expuse mai sus: actiuni in pretentii, cereri de intrare in insolventa, executari silite, ordonante de plata);
– determinarea starii juridice a debitorului prin diferite rapoarte de specialitate obtinute de pe Portalul instantelor (pentru aflarea numarului de litigii avute), raport de expertiza prin Registrul Comertului, ultimele bilanturi publicate pe Ministerul Finantelor, Centrala Incidentelor de Plati (CIP).
Astfel, prin intermediul tuturor acestor rapoarte oficiale se pot estima cu o mai mare precizie riscurile unui creditor in procedura de recuperare creante, sansele de reusita ale dosarului, si bineinteles, costurile si onorariile exacte pentru activitatile desfasurate.
Mentine-te informat
In acest sens, odata inceput un dosar de recuperare creante, clientul este bine sa aiba o informare lunara cu privire la progresul procedurii de recuperare creante, avand astfel o claritate permanenta asupra activitatilor desfasurate si a implicatiilor financiare ale acestora la fiecare pas.
Faza amiabila
Pentru a avea cat mai putin de suferit imaginea unui creditor sau a unei societati in piata este de dorit ca procedura de recuperare creante sa nu afecteze potentialul de afaceri, urmarindu-se pe cat posibil recuperarea cu success a debitelor inca din faza amiabila si evitarea fazei judecatoresti. Prin urmare, este necesar sa se identifice care este motivul neachitarii debitelor si depunerea eforturilor de a se gasi metode alternative de stingere a creantei: compensare, dare in plata, recuperare creante de la cei care datoreaza bani debitorului.
Alternative
Administratorii societatilor ar trebui sa inteleaga faptul ca precautia si preventia este cea mai buna modalitate de a evita dosarele de recuperare creante. Trebuie sa fie preventivi si sa caute modalitati de imbunatatire a contractelor semnate si a procedurilor de lucru cu clientii lor, pentru a diminua sansele de aparitie a acestor dosare, in fapt, prevenirea cresterii cazurilor de neplata. Daca se intervine prompt atunci cand un debitor nu achita, procentul creantelor neachitate la timp scade semnificativ.
Ce trebuie sa defineasca procedurile de recuperare creante?
Eficienta trebuie sa fie cuvantul cheie, colaborarea cu executori judecatoresti profesionisti, flexibili, care inteleg adaptarea procedurilor standard de executare pentru fiecare dosar in parte si raspund prompt solicitarilor creditorilor, alaturi de avocati profesionisti cu experienta in domeniul recuperare creante, reprezinta reteta succesului.
Lucrul dosarelor
Este important ca fiecare dosar de recuperare creante sa fie tratat individual si sa nu fie lucrate volume mari, concentrarea pe calitate fiind esentiala.
Asadar, daca te afli in situatia unei proceduri de recuperare creante, sper sa gasesti sfaturile prezentate mai sus utile in demersurile tale juridice.
Pentru detalii va rog sa ne scrieti pe avocat@coltuc.ro