Etapa preliminara procedurii de recuperare a creantelor“Prin urmare, este necesar sa se identifice care este motivul neachitarii debitelor si depunerea eforturilor de a se gasi metode alternative de stingere a creantei, fie prin compensare, dare in plata, recuperarea creantelor de la cei care datoreaza bani debitorului”, noteaza avocatul Marius Coltuc pe site-ul sau.
Potrivit acestuia, exista 10 lucruri de care creditorii ar trebui sa tina cont in procedura de recuperare a creantelor.
“Inainte de a trece la procedura de recuperare a creante, se face o evaluare a starii juridice a debitorului in cauza, a proceselor sale aflate pe rolul instantelor”, explica av. Marius Coltuc.
In functie de rezultatul evaluarii juridice prealabile a debitorului (daca pe rolul judecatoriilor sunt inregistrate, la adresa debitorului, actiuni in pretentii, cereri de intrare in insolventa, executari silite, ordonante de plata), planul de actiune trebuie sa fie unul specific care sa tina cont de doua aspecte extrem de importante: documentele avute la dosar (care ne permit sa alegem una din variantele expuse mai sus: actiuni in pretentii, cereri de intrare in insolventa, executari silite, ordonante de plata); determinarea starii juridice a debitorului prin diferite rapoarte de specialitate obtinute de pe Portalul instantelor (pentru aflarea numarului de litigii avute), raport de expertiza prin Registrul Comertului, ultimele bilanturi publicate pe Ministerul Finantelor, Centrala Incidentelor de Plati (CIP).
“Prin intermediul tuturor acestor rapoarte oficiale se pot estima cu o mai mare precizie riscurile unui creditor in procedura de recuperare creante, sansele de reusita ale dosarului, si bineinteles, costurile si onorariile exacte pentru activitatile desfasurate”, mentioneaza av. Coltuc.
Curierul National
Pentru detalii va rog sa ne scrieti pe avocat@coltuc.ro