Avocat Brasov – Cabinet de avocat
Din august 2015, regimul succesiunilor in cele 28 de tari ale Uniunii Europene va fi revolutionat, in virtutea unui regulament al Parlamentului si Consiliului UE din iulie 2012. Regulamentul 650/2012 prevede ca in oricare caz de deces al unui cetatean al Uniunii Europene, reglementarile care incadreaza succesiunea sa fie cele ale statului in care cetateanul respectiv isi avea resedinta obisnuita, si nu cele ale tarii sale de origine. Aceasta masura se va aplica pentru toate bunurile defunctului.
In prezent, exista un numar de aproximativ 13 milioane de cetateni care traiesc intr-o alta tara a Uniunii decat cea de origine. Acestora li se adauga 21 milioane de straini care locuiesc in statele membre UE (marocani, algerieni, tunisieni, turci, israelieni, americani, rusi etc.). In aceste conditii, anual in Europa se desfasoara mai mult de 450.000 de succesiuni internationale. Pentru astfel de cazuri, fiecare tara are reglementarea proprie.
Regulamentul european priveste atat competenta, cat si legea aplicabila in cazul succesiunilor, stabilind pe de o parte ca instantele competente sa hotarasca cu privire la succesiune sunt cele din statul membru in care persoana isi avea resedinta obisnuita; pe de alta parte, aceeasi conditie este valabila si pentru legea aplicabila succesiunii. Exista si exceptii, in cazul in care se stipuleaza, prin testament, preferinta pentru legea tarii al carei cetatean este persoana decedata.
Bunaziua,ma numesc Luciana , am in curs un proces de maltratare si divort cu sotul meu,procesul de divort se termina in mai in Spania. Avem o fetita de 2 ani si 9 luni care e cu tatal ei in Algeria si inca o fetita de un an jumatate care este cu mine in Romania. Dupa un an de convietuire , el a plecat in Algeria cu fata mare lasandu-ma in spania cu cea mica de o luna ,iar cei de la asistenta sociala mi-au cumparat bilet pentru Romania ,stiind ca aici voi fi mai bine ingrijita. Insa fetita nu avea viza(amandoua sunt de nationalitate algeriana) si trebuie sa fac certificat de nastere roman,iar sotul nu a vrut,dand vina pe mine ca eu am venit aici,sa ma descurc,ca el are grija de fata mare…Apoi m-am intors in Spania sa muncesc sa platesc datoriile noastre dar cand el nu a vrut sa vina si nici sa imi arate fata prin internet sau telefon,ci tatal si mama lui o faceau pe ascuns,sa nu stie el,am inteles ca totul a fost doar din interes,ca doar s-a folosit de mine si am bagat divortul pentru a rezolva situatia fetei mici ce nu are acte… Acum va intreb pentru procesul de custodie ce va urma,pentru ca vreau sa il bag imediat aici in tara,unde lucrez si sunt cu fetita, cum trebuie sa fac pentru a-l decade pe el din drepturile parintesti? Care sunt procedurile,cam cat timp poate sa dureze si aproximativ ce suma ma poate costa ? Divortul obtinut in Spania pot sa il inregistrez aici? sau trebuie la ambasada romaniei din spania? si bineanteles si la ambasada algeriei..
Va multumesc anticipat pentru timpul si sfaturile dumneavoastra.