Contracte speciale in dreptul muncii

În Codul Muncii sunt reglementate contractele speciale de formare profesională organizate de angajator şi, separat, contractul de ucenicie la locul de muncă.
Sunt considerate contracte speciale de formare profesională:

 

a) Contractul de calificare profesională
Este contractul în baza căruia salariatul în vârstă de peste 16 ani se obligă să urmeze cursurile de formare organizate de angajator, cu o durată cuprinsă între 6 luni şi 2 ani. Aceste contracte pot fi încheiate de cei care nu au dobândit o calificare sau au dobândit o calificare ce nu le permite menţinerea locului de muncă la angajatorul în cauză. Pot fi parte într-un contract de calificare profesională numai angajatorii autorizaţi de către Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

 
b) Contractul de adaptare profesională. Se încheie în vederea adaptării salariaţilor debutanţi la o funcţie nouă, la un nou loc de muncă sau în cadrul unui nou colectiv, pe o durată ce nu poate fi mai mare de un an.
La expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul de adaptare profesională, salariatul poate fi supus unei evaluări în vederea stabilirii măsuri în care face faţă funcţiei noi, locului de muncă nou sau colectivului nou.
Codul Muncii nu se referă în mod expres la natura juridică a contractului de calificare profesională şi a contractului de adaptare profesională. Ambele contracte vor fi reglementate prin lege specială.
 
c) Contractul de ucenicie la locul de muncă, este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să-i asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale (art. 4 alin. 1 din Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă). Durata contractului de ucenicie nu poate fi mai mare de 3 ani şi mai mică de 6 luni (art. 7 alin. 1 din Legea nr. 279/2005).

Lasă un comentariu