Dividende. Achitare cu intarziere. Dobanzi

In cazul achitarii cu intarziere a dividendelor( acestea reprezentand o datorie comerciala), se pot pretinde dobanzile prevazute de art 43 C. com.Speta: La data de 05.02.1997 reclamanta [..X.] a chemat in judecata pe parata[..Y] pt ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligata la plata sumei de 300.000.000 reprezentand suma de 200.000.000lei cu titlu de dividende pt anul 1996 si 100.000.000 lei cu titlu de dobanzi la 1 ian-30 iunie 1996.

Instanta de fond a retinut ca primul capat de cerere privind plata dividendelor nu mai are obiect, parata facand plata, fapt recunoscut si de reclamanta.In ceea ce priveste dobanzile, se apreciaza ca acestea nu sunt datorate , intrucat, cf art 1086C civ, reclamanta nu a facut dovada legaturii de cauzalitate dintre prejudiciul pretins si fapta culpabila a paratei.

Tribunalul- sectia comerciala, prin sentinta nr xxxxxa admis in parte actiunea reclamantei si a dispus obligarea paratei la plata de 5.000.000 cheltuieli de judecata dar respinge capatul de cerere privind dividendelele ca ramas fara obiect prin plata dupa sesizare si cererea pentru dobanzi ca neintemeiata.

Reclamanta declara apel impotriva sentintei primei instante care este respins.

Reclamanta declara recurs impotriva acestei deciziii, considerand ca a fost data cu incalcarea prevederilor legale precum si aprecierea eronata a situatiei de fapt, invocand ca temei de drept art 304 pct9 si 11 C.pr.civ.De asemenea, recurenta sustine ca prin actiunea sa s-a solicitat dobanda comerciala conf art 43 C com si nu daune conf 1086 C civ.Recurenta arata ca s-a facut confuzie intre raspunderea cu despagubiri si raspunderea cu daune.

Parata-intimanta face intampinare in care solicita respingerea recursului, sustinand ca dobanzile pretinse nu sunt datorate deoarece nu exista un raport de cauzalitate intre prejudiciul pretins si plata cu intarziere a dividendelor.

Solutia: recursul este intemeiat.Instantele au interpretat gresit actul judiciar dedus judecatii  cu privire la dobanzi ca fiind  de daune.

In obligatiile comerciale, potrivit art 43 C com, debitorul este de drept in intarziere din momentul scadentei, spre deosebire de obligatiile civile unde este obligatorie punerea in inarziere  a debitorului.Dobanda este aceea pe care ar fi primit-o reclamanta daca ar fi depus dividendele la banca unde reclamanta isi are depozitul bancar sau conf obiceiului sau de activitate de a face investitii financiare.

Lasă un comentariu