Legea energiei electrice modificata

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 787 din data de 25 noiembrie 2008 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 172 din 19 noiembrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice nr. 13/2007.

Ordonanta de urgenta nr. 172 din 19 noiembrie 2008 („Ordonanta”) aduce o serie de modificari Legii energiei electrice nr. 13/2007 („Lege”), ca urmare a declansarii prodedurii de infringement impotriva Romaniei pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere a Directivei 2005/89/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 18 ianuarie 2006. 

Principalele modificari aduse de Ordonanta sunt urmatoarele: 

– Se adauga un nou obiectiv de baza pentru desfasurarea activitatilor in domeniul energiei electrice si al energiei termice produse in cogenerare, ce consta in imbunatatirea competitivitatii pietei interne de energie electrica si participarea activa la formarea atat a pietei regionale, cat si a pietei interne de energie a Uniunii Europene si la dezvoltarea schimburilor regionale.

– Reglementarile tehnice care stabilesc cerintele minime de proiectare si functionare pentru racordarea la reteaua de transport a instalatiilor de producere, a retelelor de distributie, a echipamentelor consumatorilor conectate direct, a circuitelor interne si a liniilor directe se vor notifica Comisiei Europene.

– ANRE va prezinta rapoarte anual, iar nu trimestrial conform vechii reglementari, primului-ministru si ministerului de resort, privind problemele sesizate si solutiile aplicate in domeniul monitorizarii pentru evaluarea nivelului de eficienta, transparenta, concurenta a pietei de energie electrica si in materie de continuitate in alimentare. Ordonanta detaliaza cuprinsul rapoartelor, elementele care se iau in considerare la elaborarea acestora, precum si modul de elaborare, publicare si notificare catre Comisia Europeana. 

– Pentru informarea Comisiei Europene, ANRE va elabora si va transmite primului-ministru si ministerului de resort un raport cu privire la masurile adoptate pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu universal si serviciu public, inclusiv cele privind protectia consumatorului si protectia mediului si efectul posibil al acestora asupra concurentei la nivel national si international. La fiecare doi ani, acest raport trebuie reactualizat in conditiile prevazute in Ordonanta. 

– In urma consultarii cu ANRE, Consiliul Concurentei va elabora si va transmite factorilor responsabili un raport privind pozitia dominanta pe piata si comportamentul de specula si anticoncurential. Ordonanta reglementeaza cuprinsul raportului, modalitatile si termenele de transmitere catre ministerul de resort si Comisia Europeana.

– Se reglementeaza modalitatile de solutionare a situatiilor neasteptate de criza pe piata de energie si a cazurilor in care este amenintata siguranta fizica sau securitatea persoanelor, a aparatelor sau a instalatiilor ori integritatea sistemului.

– Operatorul de transport si de sistem va fi obligat sa intocmeasca din trei in trei luni un raport cu privire la fluxurile fizice de energie electrica care s-au derulat in cadrul importului de energie electrica din tari terte Uniunii Europene in cursul ultimelor trei luni anterioare datei raportarii, care se transmite ANRE si ministerului de resort in vederea informarii Comisiei Europene.

 

 

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro

Lasă un comentariu