Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 187/2008 privind azilul in Romania

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 187/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 803 din 02.12.2008

 

 

. La articolul 14, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Hotararea prin care se solutioneaza cererea de azil se redacteaza si va cuprinde, in mod obligatoriu, situatia in fapt si in drept, precum si informatii privind calea de atac de care beneficiaza, termenul de depunere a plangerii, precum si organul sau instanta competenta la care se depune plangerea impotriva unei hotarari de respingere.”

2. La articolul 17, alineatul (6) se modifica
si va avea urmatorul cuprins:
„(6) Pentru motive justificate de interesul public, securitatea nationala, ordinea, sanatatea si morala publica, protectia drepturilor si libertatilor altor persoane – chiar daca strainul are mijloace materiale necesare pentru intretinere – Oficiul Roman pentru Imigrari, pe toata durata procedurii de azil sau a procedurii de determinare a statului membru responsabil cu analizarea cererii de azil, dupa caz, ii poate stabili un loc de resedinta si poate dispune transportarea lui cu insotitor in acel loc, din oficiu sau la solicitarea autoritatilor competente.”

3. Articolul 54 se modifica
si va avea urmatorul cuprins:

„ARTICOLUL 54
Comunicarea hotararii de solutionare a cererii de azil

(1) Admiterea sau respingerea cererii de azil se face prin hotarare, care se comunica de indata, in scris, solicitantului, prin comunicare directa de catre reprezentantii Oficiului Roman pentru Imigrari sau prin trimitere postala, cu confirmare de primire, la ultima resedinta declarata a acestuia.
(2) In cazul in care comunicarea hotararii nu este posibila in conditiile prevazute la alin. (1), aceasta se face prin afisarea la sediul structurii Oficiului Roman pentru Imigrari emitente a unei note de informare ce va cuprinde: numarul documentului temporar de identitate al solicitantului, numarul si data hotararii, solutia cu privire la cererea de azil, termenul de depunere a plangerii si instanta competenta cu solutionarea acesteia, in cazul hotararilor de respingere a cererii de azil, precum si data afisarii.
(3) In cazul prevazut la alin. (2), nota de informare este afisata pe toata durata termenului de depunere a plangerii, iar hotararea se considera a fi comunicata de la data afisarii notei de informare.
(4) Motivele de acordare a unei forme de protectie nu se comunica.”

4. La articolul 55, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Impotriva hotararii prevazute la art. 53 alin. (1) lit. b) si c) se poate face plangere, in termen de 10 zile de la comunicare.”

5. La articolul 56, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Plangerea motivata se depune la structura specializata pe probleme de azil a Oficiului Roman pentru Imigrari care a emis hotararea sau la instanta competenta si va fi insotita de copia de pe hotararea de respingere a cererii de azil, precum si de inscrisurile sau orice alte elemente pe care se sprijina plangerea.”

6. La articolul 56, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12), cu urmatorul cuprins:
„(11) Plangerea motivata depusa la structura specializata pe probleme de azil a Oficiului Roman pentru Imigrari se inainteaza de indata instantei competente, insotita de inscrisurile sau orice alte elemente care au stat la baza emiterii hotararii.
(12) In cazul in care plangerea a fost depusa de solicitant direct la instanta de judecata, se citeaza de indata Oficiul Roman pentru Imigrari la adresa structurii specializate pe probleme de azil care a emis hotararea de respingere a cererii de azil.”

7. La articolul 80, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Solutionarea plangerii este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla structura specializata pe probleme de azil a Oficiului Roman pentru Imigrari care a emis hotararea. Dispozitiile art. 56 se aplica in mod corespunzator.”

8. La articolul 85, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Solutionarea plangerii este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla structura specializata pe probleme de azil a Oficiului Roman pentru Imigrari care a emis hotararea. Dispozitiile art. 56 se aplica in mod corespunzator.”

9. La articolul 89, alineatul (3) se modifica
si va avea urmatorul cuprins:
„(3) In cazul prevazut la alin. (2) se va emite de indata o hotarare prin care se justifica neacordarea permisiunii de a ramane pe teritoriul Romaniei. Aceasta hotarare se comunica direct strainului care a fost informat cu privire la data la care trebuie sa se prezinte la sediul structurii specializate pe probleme de azil a Oficiului Roman pentru Imigrari. In cazul in care strainul nu se prezinta la data stabilita si nici nu prezinta motive care sa justifice absenta sa, comunicarea se face potrivit dispozitiilor art. 54 alin. (2) si (3), care se aplica in mod corespunzator.”

10. La articolul 89, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Solutionarea plangerii este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla structura specializata pe probleme de azil a Oficiului Roman pentru Imigrari care a emis hotararea. Dispozitiile art. 56 se aplica in mod corespunzator.”

11. La articolul 93, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Solutionarea plangerii este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla structura specializata pe probleme de azil a Oficiului Roman pentru Imigrari care a emis hotararea. Dispozitiile art. 56 se aplica in mod corespunzator.”

 

 

 

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro

Lasă un comentariu