Calcul concediu prenatal si postnatal

Calcul concediu prenatal si postnatal

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/U3PPGshNmXe

Calcul concediu prenatal si postnatal

Pentru ca fiecare femeie insarcinata trebuie sa-si cunoasca drepturile, iar angajatorul, de cele mai multe ori, “omite” sa informeze gravida cu privire la prevederile legii, este necesar ca viitoarea mamica sa caute sa se informeze inca de la inceputul sarcinii despre aspectele legale pe care  le implica starea in care se afla.

Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical si se acorda, de regula, de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supravegheaza sarcina sau de medicul de familie.

Titularul concediului de maternitate este numai femeia insarcinata sau lauza. Concediul se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie. Asta inseamna ca odata ce au devenit salariate, chiar si daca numai cu o luna in urma, gravidele vor beneficia de indemnizatia de concediu prenatal si/sau postnatal in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o au lucrata.

Potrivit OUG 158/2005, concediul de maternitate (126 zile) este format din:

  • Concediu de sarcina (cunoscut sub numele de concediu prenatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere in exclusivitate pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii si fara legatura cu sarcina.
  • Concediu de lauzie (cunoscut sub numele de concediu postnatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere (legea presupune efectuarea unui concediu postnatal obligatoriu de 42 zile).

Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare sau in functie de imprejurari (nasterea la o data diferita de cea prognosticata), insa, pentru protecţia sănătăţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor să permită salariatelor să revină la locul de muncă în mai putin de 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

 Daca medicul constata ca este o sarcina dificila, este posibil ca, indiferent de optiunea mamei, sa se acorde concediul prenatal cu o intindere mai mare de 63 de zile.


5 comentarii la „Calcul concediu prenatal si postnatal”

  1. Bună ziua sunt însărcinată în 22de săptămâni și as vrea sa va întreb dacă am zile de concediu în fără plata îmi cauzează la indemnizație? Uni spun ca îmi cauzează alți spun ca nu am doar 5 zile. Va rog ajutați-mă cu un sfat mulțumesc

  2. ma scuza ti,daca mama naste in romania si tatal lucreaza la firma germana,in germania,,nu i se acorda concediu pt a veni acasa la nasterea copilului?

  3. Buna, ma numesc Florin, am inteles ca perioada de concediu pre si post natal este de maxim 126 de zile cu conditia sa fie alocat un concediu de lauzie de minim 42 de zile, ce se intampla in cazul in care dupa efectuarea concediului post natal de 42 de zile nu se ajunge la un total de 126, trebuie continuat concediu de lauzie pana la atingerea celor 126 de zile? sau se pot depune actele pentru indemnizatia de maternitate.
    Multumesc anticipat,
    Florin

  4. Laura, eu am mers cu risc maternal pana am nascut, m-am incadrat in cele 120 zile, nu mai tin minte exact, dar au fost peste 100 zile RM. Dupa ce am nascut, am folosit cele 126 zile.
    Cred ca ai un medic „ciudat”, ca sa nu zic „tampit”, legea nu poate fi interpretata.

  5. Buna ziua,

    am nevoie de ajutorul dvs. pt ca nu reusesc sa gasesc baza legala pentru obligativitatea de a trece din concediul de risc maternal (din care am beneficiat doar de 42 de zile din cele 120 conf legii) in cel prenatal calculat ca diferenta intre data probabila a nasterii si 63 de zile.
    Concret, nu inteleg de ce nu pot sta in concediul de risc maternal pana nasc pt ca ma incadrez in cele 120 de zile si sunt obligata sa folosesc din cele 126 de zile aferente concediului de maternitate acum. In lege am gasit doar obligativitatea de a-mi pastra 42 de zile ca si postnatal.

    Va multumesc pentru ajutor, chiar am nevoie de o lamurire pt ca nu mi se pare corect.

Lasă un comentariu