Nu conteaza cat e alcoolul, conteaza al cui e sangele

Deciziile luate de procurorii din Gorj in ultimii doi ani in privinta infractiunii de a conduce autovehicule sub influenta bauturilor alcoolice arata clar ca anchetatorii, cu de la ei putere, au dezincriminat aceasta infractiune. O demonstreaza sutele de cazuri in care anchetatorii s-au transformat in aparatorii betivilor si „i-au iertat“ conform legii cu „18 indice 1“. In traducere libera, persoana a comis fapta penala, dar nu a prezentat pericol social. Drept urmare, in loc de judecata, procurorii au preferat sa le acorde clementa cu aplicarea unei amenzi administrative acelora care se urca beti la volan si care prezinta un real si evident pericol.

Ce spun normele legale

Poate trebuie sa spunem din start ca exista doua metode prin care politistii de la Rutiera stabilesc alcoolemia unui sofer. Fie cu aparatul etilotest, care masoara concentratia de alcool din aerul expirat, fie cu analize de sange realizate in laborator. De asemenea, sunt doua cifre care nu trebuie depasite. La aparatul etilotest, daca ai depasit 0,40 grame alcool pur in aerul expirat, cazul este penal. In ce priveste testul in laborator, cifra se ridica la 0,80 grame alcool pur pe litrul de sange. Tot ce depaseste inseamna puscarie. Ce e dedesubt se amendeaza. Asa spune legea, dar lucrurile nu stau deloc cum prevede legislatia.

Ce spun procesele- verbale

Acesta este argumentul prin care procurorii scapa de puscarie betivii prinsi de politisti. In termeni juridici „18 indice 1“! Adica, o persoana cu o concentratie de alcool in sange de peste 0,80‰ nu poate fi un pericol social. Evident, nu pentru toti se aplica acest articol, ci doar smecherilor. Selectia apartine tot procurorilor! Exista situatii in care un conducator auto a fost prins la volan cu o concentratie de 0,85 grame alcool pur pe litrul de sange si a fost trimis in judecata de catre procurori si cazuri in care cel prins beat la volan prezenta o concentratie mai mare de 2 grame alcool pur pe litrul de sange si a primit doar o amenda administrativa. In primul caz este vorba despre un om simplu, Adrian Grivei din Targu Jiu, care in urma unui control al Politiei, se descopera ca mirosea a alcool. Politistii ii pun fiola si stabilesc faptul ca in etilotest alcoolemia este de 0,59 mg/l de alcool in aerul expirat. Il duc la spital, unde i se recolteaza probe biologice de sange care au aratat o concentratie de 1,05 g‰ si o ora mai tarziu 0,85‰. Adrian Grivei nu stie cum stau lucrurile in privinta alcoolemiei si nu mai solicita recalcularea acesteia. Acesta se pare ca este „instrumentul“ cu care betivii scapa de puscarie. Un instrument recomandat, in unele cazuri, chiar de catre procurori.
In cazul lui Grivei, desi pragul alcoolemiei abia a fost atins, un procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Jiu il trimite in judecata, cerand condamnarea acestuia. In lege, pedepsirea unei astfel de persoane prinse conducand cu o alcoolemie de peste 0,80 inseamna puscarie.

Procurorii au o explicatie: sunt timizi
http://gorj.ghimpele.ro/index.php?cat=afisare&rubrica=main&id=11535

Lasă un comentariu