Marfin Bank, sucursala din Romania a Bancii Populare din Cipru (Laiki Bank), institutie financiara care se va desfiinta ca urmare a intelegerii cu partenerii europeni, are o pozitie financiara solida, sustine Nicolae Cinteza, seful Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR).
„Banca locala nu are nicio problema si isi poate sustine activitatea pe cont propriu. Din informatiile noastre se discuta o vanzare a subsidiarelor din afara Ciprului, iar filiala din Romania se afla pe lista si ar putea fi vanduta rapid, existand si un potential cumparator interesat”, a declarat Cinteza, citat de Ziarul Financiar.
Conform intelegerii aprobate de guvernantii de la Nicosia cu creditorii europeni, Banca Populara din Cipru (Laiki Bank) va fi inchisa, insa depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi transferate catre cea mai mare banca cipriota, Bank of Cyprus.
Cipru va primi prima transa din imprumut in luna mai
In plus, cele care depasesc aceasta suma vor fi considerate drept active toxice si vor fi transferate intr-o structura de tip „bad bank”. Ele insumeaza 4,2 miliarde de euro si, cel mai probabil, vor fi folosite in totalitate pentru salvarea tarii.
In plus, tot conform acordului, depozitele mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus vor fi taxate cu 30%.
Ce s-ar putea intampla cu Marfin Bank Romania
Cinteza a sugerat ca Marfin Bank ar putea prelua sucursala din Romania a Bank of Cyprus.
Insa potrivit unor surse, una dintre bancile prezente pe piata locala ar fi interesata de o eventuala preluare a Marfin Bank Romania. Pe de alta parte, inca de la inceputul anului au circulat informatii potrivit carora si sucursala Bank of Cyprus ar fi fost scoasa la vanzare in contextul in care banca-mama se confrunta cu presiuni crescande inca de anul trecut.
Seful Supravegherii din BNR spune ca, in conditiile in care Marfin Bank Romania este solida din punct de vedere financiar, nu are rost o discutie despre desemnarea unui administator delegat si cu atat mai putin despre activarea instrumentului bridge bank destinat salvarii unei banci intrate in deriva.