„Foca vs. BCR – Proces clauze abuzive impotriva BCR finalizat in vacanta judecatoreasca”

„Foca vs. BCR – Proces clauze abuzive impotriva BCR finalizat in vacanta judecatoreasca”

 

In aceasta speta (Foca vs. BCR), atit clauza de dobinda (celebra clauza in baza careia BCR mentine si acum dobinda la 9-12% pe an, desi indicii de dobinda interbancara, nationali sau internationali, de gen robor, libor sau euriobor au scazut la niveluri subunitare incepind cu 2010), cit si clauza de comision de acordare si clauza de comision de administrare au fost constatate abuzive de catre Tribunalul Bucuresti.

Irevocabil!

Dosarul are nr.16479/301/2012

Instanta de recurs a dispus restituirea dobinzii ilegal calculate si incasate de BCR (e vorba numai in acest caz de peste 11 mii euro!), precum si a comisioanelor ilegal incasate de BCR. Cu dobinda legala pe toti anii de la data contractelor (2006-2007), care este, in medie, de 5% pe an!

Foarte interesant este ca instanta a dispus inlocuirea DRV (cea care fusese fixata, ca asa a vrut BCR si a permis BNR, la 9-12% anual) cu euribor, plus marja din contract. Marja fiind de 1,9%, inseamna ca dobinda in acest caz este de sub 2,5% pe an! Nu-i asa ca acum mai poti veni de acasa cu bani pentru a-ti plati ratele timp de 25 de ani, fara sincope? Fata de 12% pe an, o dobinda de doar 2,5% este digerabila de consumator. Ma intreb insa cum va „digera” aceasta dobinda BCR. Va spune, probabil, ca acel contract devine o donatie in favoarea consumatorului. Reamintesc, insa, aceasta situatie „defavorabila” bancii care, nu-i asa, trebuie sa realizeze profit, este doar consecinta abuzului sau de putere economica, in „temeiul” caruia banca a facut un profit ilegal din aceaste clauze abuzive.

Dosarul are nr.16479/301/2012

 

 

 

Lasă un comentariu