Banca Nationala a Romaniei (BNR) cere Parlamentului ca legea pentru conversia creditelor in valuta sa se aplice si contractelor in derulare,

BNR propune ca bancile sa ofere debitorilor cel putin dobanda din oferta curenta cand fac conversia. Cursul de schimb aplicabil ar fi cel de la data depunerii cererii de conversie si nu cel de la data accesarii creditului.

Conversia sa se faca din valuta in moneda in care debitorii au venituri

O prevedere introdusa la Senat spune ca debitorul ar avea dreptul sa faca conversia in orice alta moneda, insa BNR propune o formulare similara cu cea din initiativa deputatului Ana Birchall, asumata de 131 de parlamentari, cei mai multi din fosta alianta USL, care spune ca moneda in care se converteste creditul sa fie cea in care debitorul isi obtine veniturile.

“Preluarea textului propus conduce la prejudicierea debitorului prin permisiunea asumarii riscului valutar si perpetuarea starii din prezent, in aceste conditii demersul legislativ in discutie ramanand fara efect”, se arata in scrisoarea BNR, semnata de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.

BNR mai spune ca schimbarea monedei creditului cu oricare alta moneda, fara restrictii, ar duce “la majorarea costurilor asociate creditarii, prin necesitatea de a adopta o strategie de transfer a costurilor de acoperire a riscului valutar”.

Un comentariu la „Banca Nationala a Romaniei (BNR) cere Parlamentului ca legea pentru conversia creditelor in valuta sa se aplice si contractelor in derulare,”

Lasă un comentariu