Semnificatia hotararii irevocabile pe denominare de la Tribunalul Galati pentru procesele impotriva bancilor
O clienta a Volksbank, prima care obtine decizia irevocabila prin care creditul in franci elvetieni va fi convertit in lei la cursul de la data acordarii, plus 10%. Sentinţa de la T. Galaţi care obligă la conversia unui credit din franci în lei la cursul de la acordare a rămas definitivă si irevocabila.
Ieri Tribunalul Galati da o hotarare irevocabila pe denominare impotriva bancii Volksbank . Tribunalul Galaţi a respins ieri-13.11.2014 calea extraordinară de atac înaintată de Volksbank România într-un litigiu care vizează conversia în lei a unui credit în franci elveţieni.
În 27 iunie, Tribunalul Galaţi obligase în recurs banca să convertească creditul reclamantei din franci elveţieni în lei la cursul de la data acordării, la care să se adauge şi o marjă de 10%. Dacă la data acordării cursul de schimb era de 1,8 lei/franc, în prezent acesta a ajuns la 3,68 lei/franc, adică dublu. Adăugarea marjei de 10% face ca conversia să se facă la un curs de sub 2 lei/franc, situaţie foarte avantajoasă pentru clientul băncii.
Instanţa gălăţeană a interpretat în favoarea clientului o clauză contractuală care spunea că banca poate (dar nu este obligată) converti automat în lei creditul, dacă cotaţia francului variază cu mai mult de 10% faţă de cea de la momentul acordării, clauză care n-a fost, însă, activată.
De asemnea, instanţa a dispus şi eliminarea comisionului de risc din contract şi rambursarea către reclamantă a 32.000 de lei.
O clienta din Galati a bancii Volksbank a devenit prima care obtine o decizie irevocabila prin care creditul ei in franci elvetieni va fi convertit in lei la cursul de la data acordarii, plus 10%.
O victorie istorica, spune avocat COLTUC MARIUS celor cu credite in franci.
Sustinerile bancii
O decizie care nu va avea mare impact, sustin avocatii bancii, pentru ca se revine la cursul din 2008, dar si la dobanzile la lei practicate pe vremea aceea.
In urma hotararii Tribunalului din Galati, banca va fi nevoita sa accepte conversia in lei a creditului acordat in franci elvetieni in 2008, la cursul de la data acordarii plus o marja de 10%.
Avocatul Coltuc Marius spune ca decizia va putea fi invocata si in alte dosare similar.Este un precedent care urmeaza sa fie folosit intr-un fel sau altul de acum incolo in toate aceste procese
Stan Tirnoveanu, avocatul bancii: „Eu nu cred ca va fi un precedent pentru ca este un precedent intr-un singur caz. Sunt alte hotarari pe care banca nu a facut o anume publicitate, Ialomita, Oradea si alte instante au respins o asemenea aplicare a contractului si dispozitiilor legale.”
Volksbank ar vrea convertirea creditelor în franci la un curs mai mic
Recent au apărut informaţii că banca cu capital majoritar austriac, scoasă la vânzare, ar dori să rezolve problema creditelor în franci elveţieni prin conversia acestora în lei la un curs de 2,5 lei/franc, sensibil mai mic decât cel curent, cu tot cu o reducere semnificativă de peste 30% a soldului creditelor, ceea ce ar duce la reducerea ratei lunare cu aproximativ 50%.
Banca nu a dorit să comenteze această informaţie.
al vostru avocat COLTUC MARIUS VICENTIU
avocat specializat in dreptul consumatorului
Va rog sa ma ajutati!
Va spun asta din disperare pentru ca nu mai stiu ce sa cred, …. dar sa pot trece la subiect. Am castigat pe fond la Judecatoria Slatina procesul cu BCR pe clauzele abuzive, respectiv comisionul de administrare (nr. unic dosar 10280/311/2012) iar Tribunalul OLT a admis recursul bancii. Inca nu am intrat in posesia hotararii care trebuie redactata. Va pot trimite in schimb hotararea de la fond, dar care nu mai este valabila.
Va rog din suflet sa imi spuneti daca mai am vreo sansa pe cale exceptionala, respectiv contestatie in anulare.
Mentionez ca la judecarea recursului avocata mea nu s-a prezentat … nu era normal sa ma reprezinte? Am fost singur si multi termeni juridici nu cunosc.
Pe scurt avocatii bancii au invocat faptul ca eu am recunoscut ca aveam cunostiinta de existenta comisionului de administrare, insa cum am si precizat si pe fond (la proba interogatoriului), acel comision era prevazut in grafic, insa nu stiam ca este abuziv. Si mai mult, au spus ca puteam sa vin cu on contraoferta … la momentul semnarii nu mi s-a explicat asa ceva.
Va rog din suflet daca imi puteti da un sfat, chiar si contra const …. sunt disperat … nu ma asteptam sa fie o astfel de decizie diferita de prima instanta, pe ceva care era evident o clauza abuziva.
Va multumim din suflet!