Aveti un caine periculos?Proprietarii de caini periculosi trebuie sa incheie polite de asigurare

Regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi este reglementat, in momentul de fata, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/2002, care a fost republicata in Monitorul Oficial acum aproximativ un an.

Acest act normativ grupeaza cainii periculosi dupa cum urmeaza:

  • categoria I: cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor (cainii proveniti din incrucisarea raselor);
  • categoria a II-a: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Codul civil stabileste ca proprietarii sunt raspunzatori de prejudiciile cauzate de animale, chiar si in cazul in care acestea au scapat de sub paza lor. Astfel, persoanele care detin caini de lupta si de atac sunt obligate, conform OUG nr. 55/2002, sa incheieasigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de acestia.

Insa polita de asigurare nu este necesara doar pentru acoperirea pagubelor produse de cainii de lupta si de atac, deoarece existenta acesteia trebuie dovedita si atunci cand proprietarii sunt nevoiti sa informeze politia despre faptul ca detin astfel de animale.

Concret, toti proprietarii de caini periculosi sunt obligati sa-i inregistreze la Asociatia Chinologica Romana (AChR) si sa depuna, la sediul de politie in raza caruia sunt detinute animalele, o copie a adeverintei eliberate de aceasta autoritate. Din act trebuie sa reiasa incadrarea cainelui in categoriile I sau II.

De asemenea, proprietarii mai trebuie sa depuna si o declaratie pe propria raspunderecare sa includa urmatoarele informatii:

  • numarul de identificare al cainelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
  • efectuarea vaccinarii antirabice si a rapelurilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
  • efectuarea sterilizarii cainilor (in cazul celor de lupta si de atac);
  • existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse (in cazul celor de lupta si de atac).

Persoanele care nu depun aceste documente la politie sunt amendate cu sume cuprinse intre 500 si 1500 de lei. Aceeasi sanctiune se aplica si in situatia in care proprietarii schimba adresa la care tin cainii periculosi si nu depun, in cel mult 48 de ore, copia adeverintei si declaratia pe propria raspundere la sediul politiei din raza acesteia.

Pierderea sau moartea unui caine periculos trebuie declarata la politie in cel mult 48 de ore. In caz contrar, proprietarul risca o amenda intre 100 si 500 de lei.

Important! Obligatia de a inregistra cainii periculosi la AChR si cea de a depune adeverinta si declaratia pe propria raspundere nu sunt aplicabile unitatilor de politie, de jandarmerie, celorlalte unitati militare, vamilor si serviciilor publice de securitate, protectie si paza. Totodata, prevederile nu sunt valabile nici in cazul spectacolelor demonstrative organizate sau al unor filmari.

De retinut este ca, pentru a putea avea in proprietate sau pentru a putea detine temporar un caine periculos, OUG nr. 55/2002 prevede ca trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

  • persoana in cauza sa aiba varsta minima de 18 ani;
  • sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
  • sa nu fi fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra persoanei (cum ar fi, de exemplu, omorul, lovirea, violenta in familie, lipsirea de libertate in mod ilegal, amenintarea sau hartuirea).

Atentie! Nerespectarea acestor conditii poate fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 500 si 1500 de lei.

Cainii de lupta si de atac sunt interzisi in locurile publice

Cainii de lupta si de atac au accesul interzis in localurile publice, mijloacele de transport in comun si in alte locuri publice, este subliniat in OUG nr. 55/2002.

Exceptie fac doar drumurile publice si caile de acces catre acestea, insa proprietariitrebuie sa le puna botnita si sa-i tina in zgarda si lesa sau ham. Persoanele care incalca aceste reguli risca sa primeasca amenzi cuprinse intre 1500 si 3000 de lei.

In acelasi timp, proprietarii sau detinatorii temporari de caini periculosi sunt obligati sa afiseze, acolo unde tin animalele, o placuta pe care sa fie inscriptionat avertismentul „Caine periculos”. In caz contrar, acestia risca o amenda intre 500 si 1500 de lei.

Important! Cainii periculosi pot fi dresati si antrenati doar in centre speciale sau in alte locuri autorizate, iar dresorii care activeaza in cadrul acestora trebuie sa aiba pregatire si atestare profesionala. Totusi, proprietarii au voie sa-si dreseze si antreneze cainii pe proprietatea lor.

Cei care participa la lupte intre caini risca sa ajunga la inchisoare

Organizarea de lupte, antrenarea cainilor in acest scop si participarea cu acestia la lupte este interzisa, potrivit OUG nr. 55/2002. Persoanele care se ocupa de astfel de activitati pot fi pedepsite cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda.

Interzise sunt, de asemenea, reproductia cainilor periculosi (daca n-au acte de origine recunoscute de AChR), abandonarea acestora, precum si importul/comercializareacainilor de lupta si de atac. In aceste cazuri, proprietarii risca amenzi intre 500 si 1500 de lei, intre 1500 si 3000 de lei, respectiv inchisoare de la trei luni la doi ani sau amenda.

Lasă un comentariu