Ofertă sau obligație legală? Comisionul de risc al Volksbank, desființat de instanță.Articol scris de avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

O instanță a Judecătoriei Bistrița a decis, într-un proces privind clauzele abuzive dintr-un contract de credit în franci elvețieni (CHF) dintre un client și Volksbank România, că atât comisionul de risc, cât și succesorul să botezat comision de administrare sunt ilegale. De asemenea, judecătorii au obligat banca să restituie sumele încasate în contul acestor comisioane precum și dobânzile aferente, de la încheierea contractului și până în prezent, anunță avocatul Marius Coltuc.

coltucÎn plus, instituția de credit a fost obligată ca „în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe să pună la dispoziţie reclamanţilor un nou act adiţional la convenţia de credit (…), potrivit dispozitivului prezentei hotărâri şi un nou grafic de rambursare a creditului”.

„Constată abuzive şi nule clauzele de la pct.5 lit.a din convenţia de credit (…), încheiată cu pârâta şi pct. 3.5 din condiţiile generale ale convenţiei, referitoare la comisionul de risc transformat ulterior în comision de administrare prin art.3 pct.5.1 lit.b din actul adiţional (…). Dispune înlăturarea din convenţia de credit sus amintită a clauzelor privind comisionul de risc şi comisionul de administrare.

Obligă pârâta să restituie reclamanţilor sumele achitate de aceştia cu titlu de comision de risc şi comision de administrare, începând de la data semnării convenţiei şi până la data introducerii acţiunii în cuantum de 2936,66 CHFşi în continuare până la restituirea efectivă a acesteia, precum şi dobânda legală, începând de la data semnării convenţiei de credit şi până la plata efectivă”, se arată în soluția instanței bistrițene, care poate fi atacată cu apel.

Reamintim cititorilor noștri că operațiunile Volksbank România au fost preluate de Banca Transilvania, care a anunțat, după preluare, că va oferi foștilor clienți ai băncii austriece „stoparea calculării comisionului de risc pentru clienţii aflaţi în prezent în portofoliul Volksbank România şi care au semnat contracte care includeau acest aspect; returnarea sumelor încasate cu titlu de comision de risc, în etape, prin diminuarea creditului în sold; reduceri la creditele celor care vor dori conversia creditelor din franci elveţieni în lei sau în euro şi prelungirea cu o lună, până la data de 17 mai a.c., a deciziei privind îngheţarea cursului CHF la nivelul 31.12.2014”.

Oferta, foarte bună și singulară, nu vorbește însă și de dobânzile pe care, prin sentința de la Bistrița, banca este obligată să le plătească în contul sumelor încasate ilegal pe post de comision de risc sau de administrare.

preluat de pe paginadebanci.ro

Lasă un comentariu