Sfaturi de a NU va ingrasa de sarbatori

Pentru a nu ruina efortul depus peste an şi pentru a nu vă trezi la început de ianuarie cu starea de sănătate şi imaginea alterate, nutriţionistul Lygia Alexandrescu vă sfătuieşte să controlaţi la maximum atât cantităţile, cât şi

 

 

 

combinaţiile de alimente consumate. Iată cum puteţi evita surplusul de kilograme depus în timpul Sărbătorilor:

 

♦ Divizaţi meniul pe mese programate la diferenţă de cel puţin o oră, deoarece stomacul trebuie lăsat să digere ce s-a consumat la masa anterioară înainte de a primi o nouă “avalanşă” de bunătăţi. Astfel, riscul îngrăşării va fi diminuat.

♦ Alegeţi gustări uşoare: bucăţele de carne de pui sau de curcan, brânză degresată, fructe de mare sau orez.

♦ Aveţi grijă la mărimea porţiei! Trebuie să fiţi mulţumiţi de aromele şi de calitatea alimentelor şi nu de cantitatea lor.

 E bine să evitaţi alimentele grase şi prăjite, precum şi sosurile grele (chiar şi în salate) şi să consumaţi mai ales preparate pe bază de pui, curcan şi peşte, dar şi legume ori fructe proaspete, bogate în fibre.

♦ Dacă tot aveţi mai mult timp liber, faceţi zilnic cel puţin 30 minute de mişcare, afară, în aer liber.

♦ Cine nu vrea să renunţe la “micile plăceri dulci” din preajma Sărbătorilor poate opta pentru mere coapte sau nuci glazurate. Acestea nu sunt exagerate la capitolul grăsimi.

♦ Dacă vă apucă brusc foamea, mâncaţi nişte fructe uscate sau prăjiturele cu fulgi de ovăz. Dau o senzaţie de saturaţie şi nu sunt aşa “dăunătoare”.

♦ Dacă vă place scorţişoara, o puteţi folosi cu încredere. Îmbunătăţeşte metabolismul şi scade glicemia şi colesterolul. l

Atenţie cum combinaţi alimentele!

♦ Consumaţi limitat condimentele, alimentele acide (mere, kiwi, căpşuni, portocale etc) şi cele acidifiante (carne de porc, unt, untură, margarină, zahăr, produse de patiserie, soia, fasole uscată). Acestea din urmă pot fi consumate însă fără probleme cu salate de legume verzi;

♦ Beţi apă des, pe tot parcursul mesei, în cantităţi mici, pentru a menţine sistemul digestiv activ şi pentru a evita deshidratarea. Aceasta este responsabilă pentru încetinirea metabolismului;

♦ Evitaţi băuturile carbogazoase dulci în timpul mesei şi chiar după masă, pentru că favorizează îngrăşarea;

♦ Vinul roşu, chiar dacă este considerat băutura sezonului, trebuie consumat cât mai natural, fără aditivi, pentru că poate determina apariţia migrenelor.

♦ Recuperarea după mesele îmbelşugate de Crăciun se realizează printr-o dietă uşoară, bogată în fructe, legume proaspete şi apă. De asemenea, o parte din “şunculiţe” se topesc prin plimbări prelungi în aerul tare al iernii.

 

libertatea.ro

Lasă un comentariu