„Tunurile“ date Băncii Române de Comerţ Exterior (Bancorex) au rămas în documentele statului

După 10 ani de tergiversări si esecuri, doar visătorii mai speră la recuperarea miliardului de dolari datorat statului. Majoritatea datornicilor sunt azi societăţi fără stăpân, iar administratorii acestora au început să

dispară. AVAS a pedepsit cum a stiut mai bine aceste firme: le-a desfiinţat, dar nu a mai recuperat aproape nimic.
Recuperarea creanţelor Bancorex a revenit în sarcina Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Autoritatea ar fi trebuit să urmărească societăţile debitoare si să recurgă la popriri, sechestru si, în final, la valorificarea activelor si bunurilor acestora. După un deceniu de încercări, sumele recuperate sunt de-a dreptul jignitoare raportat la valoarea banilor din anul 1998-1999 când au fost contractate creditele.
Procedurile de poprire si de atragere a răspunderii persoanelor implicate sunt aproape imposibil de derulat si nu mai sperie pe nimeni, deoarece la acordarea creditelor Bancorex nu s-au solicitat niciun fel de garanţii. Singurele societăţi de la care AVAS a reusit să recupereze sumele datorate prin valorificarea activelor sunt cele unde statul avea calitatea de acţionar. Celelalte societăţi au înstrăinat activele si au intrat în dizolvare înainte ca vreun funcţionar să ajungă la usa lor. Potrivit reprezentanţilor AVAS, în cele mai multe situaţii, aceste societăţi aveau datorii mari către alte instituţii înscrise la masa credală, astfel încât propririle pe conturi sau sechestrul pe bunuri au reprezentat doar o „frecţie la un picior de lemn“, din care bugetul statului nu a recuperat nimic. Juristii spun că doar fraierii au plătit, restul firmelor fiind înstiinţate la timp că a început procedura de recuperare a banilor, astfel că au lichidat tot si au dispărut.

sfin

Lasă un comentariu