Situatii care pot înlatura raspunderea contractuala

42-17193465Situatia financiara si economica din ultimele luni, calificata deja de numerosi analisti drept „criza fara precedent“, a produs efecte complexe.

 

 

 

Pe lânga sincopele sistemului de finantare, reducerea lichiditatilor si modificarea preturilor afecteaza din ce în ce mai multi agenti economici, care nu-si mai pot îndeplini corespunzator obligatiile pe care si le-au asumat anterior declansarii situatiei de criza. Neexecutarea obligatiilor asumate atrage însa raspunderea celui care s-a obligat, debitorul respectiv fiind tinut sa repare întreg prejudiciul pe care neexecutarea obligatiei, sau executarea cu întârziere a acesteia, îl produce creditorului – cel în favoarea caruia obligatia trebuia îndeplinita. Astfel, alegând sa nu-si mai îndeplineasca obligatiile asumate anterior declansarii situatiei de criza, pe care în noul context economic le considera drept excesive, debitorii obligatiilor respective se supun riscului unor pierderi si mai mari.

Ce situatii pot înlatura raspunderea contractuala?

Forta obligatorie a contractelor, care implica obligatia fiecareia dintre partile contractante de a-si îndeplini întocmai angajamentele asumate, este un principiu fundamental, a carui aplicare exacta asigura stabilitatea raporturilor juridice contractuale. Cazurile în care neexecutarea întocmai a obligatiilor nu este sanctionata sunt limitativ prevazute de lege. Astfel, daca neexecutarea obligatiilor este provocata de aparitia unor situatii exceptionale, imprevizibile, care nu sunt generate de vointa vreuneia dintre partile contractante si ale caror efecte nu pot fi înlaturate, nu se mai pune problema raspunderii contractuale, iar partea care nu si-a executat obligatiile din cauza aparitiei acestor situatii exceptionale nu va fi obligata sa-l despagubeasca pe creditorul sau. În mod traditional, se considera ca raspunderea contractuala este înlaturata în cazul în care neexecutarea se datoreaza unui caz de forta majora: cutremur, inundatie, incendiu, izbucnirea unui razboi, producerea de atentate teroriste etc.

Sursa: Saptamana financiara
Autor: Oana Ureche, Avocat asociat, Co-coordonator al Departamentului de Real Estate din cadrul Tuca Zbârcea & Asociatii

Lasă un comentariu