Guvernul pregateste norme pentru deposedarea in regim de urgenta a proprietarilor care stau in calea drumurilor publice

7777777Procedurile vizate lasa loc de abuzuri prin care te poti trezi peste noapte fara casa sau pamant.

Un proiect de Hotarare de Guvern (HG) pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 198/2004 privind unele masuri prealabile lucrarilor de constructie de drumuri de interes national, judetean si local, supus dezbaterii publice de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) prevede ca, atunci cand s-a elaborat un studiu de fezabilitate pentru un drum, expropriatorul anunta acest lucru primariei.

Adica, la sediul primariei se va afisa un anunt care va cuprinde “traseul si limitele de dezvoltare ale proiectului”. De la momentul afisarii listei cu terenurile si cladirile ce ar urma sa fie expropriate, proprietarii au la dispozitie zece zile pentru a depune cererile pentru despagubiri. Statul va intra in posesia terenurilor in cinci zile de la efectuarea platii si in zece zile in cazul constructiilor.

Problemele care apar la aplicarea normelor sunt legate de modul in care se face instiintarea proprietarilor. De remarcat, daca o persoana nu trece o saptamana pe la primarie, risca sa nu mai gaseasca afisul si, in consecinta, sa nu mai depuna dosarul pentru despagubire. Mai mult, chiar daca trece pe la primarie, dar este o batrana care nu vede si nici nu stie sa citeasca, tot fara dosar depus ramane! De asemenea, daca proprietarul nu locuieste in zona, cu atat mai putin are sanse sa afle ca terenul sau cladirea ii vor fi expropriate. In toate aceste exemple, in cel mai fericit caz, persoana respectiva va afla ca a fost expropriata abia anul urmator, cand va merge sa plateasca taxele si impozitele pe teren si cladire si va constata ca nu le mai are.

Sursa: Ziua

Lasă un comentariu