Clauzele abuzive impotriva bancilor nu au intrat in vacanta judecatoreasca
Tribunalul Bucuresti a hotarat ca Banca Comerciala Romana a utilizat clauze abuzive intr-un contract de credit incheiat in 2006. Instanta a dispus eliminarea comisioanelor si inlocuirea dobanzii netransparente de aproape 10% a bancii cu una legata de Euribor de doar 2,2%. De asemenea, BCR este obligata sa plateasca clientului dobanda legala pentru sumele retinute nejustificat de-a lungul timpului. Decizia este definitiva.
Tribunalul Bucuresti a luat o decizie in premiera intr-un proces judecat in recurs la instanta din Capitala. A admis aproape in integralitate actiunea unui client impotriva BCR care a cerut ca mai multe clauze contractuale sa fie declarate abuzive. Litigiul a pornit in mai 2012 si in octombrie 2013 Judecatoria Sectorului 3 a respins actiunea clientului.
Insa, la sfarsitul lunii iunie 2014, Tribunalul a decis ca nu mai putin de 13 clauze din contractul de creditare incheiat in august 2006 si din Conditiile generale de afaceri sunt abuzive.
In premiera la instanta bucuresteana, judecatorul a considerat ca BCR a perceput ilegal comisionul de acordare a creditului si pe cel de administrare si ca a calculat in mod nelegal dobanda creditului, utilizand celebra „dobanda de referinta variabila care se afiseaza la sediile BCR”. Instanta a dispus ca dobanda creditului sa fie calculata in functie de Euribor la sase luni, la care se adauga marja contractuala de 1,9 puncte procentuale, ceea ce face ca dobanda curenta sa scada la doar 2,2%, fata de aproape 9-10% cat calcula BCR.