Procedura speciala a partajului judiciar, conform noului Cod de procedura civila

Procedura speciala a partajului, conform noului Cod de procedura civila

In Titlul  V, la art. 979-995 din noul  Cod de procedura civila este prezentata procedura partajului judiciar.

In cazul  in care partajul  nu se poate realiza prin buna invoiala, oricare dintre coproprietari se poate adresa instantei de judcata cu o cerere de partaj.

Cuprinsul  cererii de chemare in judecata:

*  Numele si prenumele, domiciliul  sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul  lor.

*  Codul  numeric personal  sau, dupa caz, codul  unic de inregistrare ori  codul  de identificare fiscala, numarul  de inmatriculare in registrul  comertului sau de inscriere in registrul  persoanelor juridice si contul  bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant.

Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile.

*  Daca reclamantul  locuieste in strainatate, va arata si domiciliul  ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.

*  Numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul  reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia si sediul  profesional. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile in mod corespunzator.

*  Persoanele intre care urmeaza a avea loc partajul.

*  Obiectul  cererii (partajul) si toate bunu rile supuse partajului, realizan – du-se o evaluare a acestora, dupa pre – tui rea reclamantului. Pentru identificarea imobilelor se vor arata localitatea si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul  si apartamentul, precum si, cand imobilul  este inscris in cartea funciara, numarul  de carte funciara si numarul  cadastral  sau topografic, dupa caz;

*  Locul  unde se afla bunurile supuse partajului, precum si persoana care le detine sau le administreaza

Titlul  pe baza caruia acesta este cerut partajul

*  Aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea
*  Aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere
*  Semnatura.

La primul  termen de judecata, daca partile sunt prezente, instanta le va lua declaratie cu privire la fiecare dintre bunurile supuse partajului si va lua act, cand este cazul, de recunoasterile si acordul  lor cu privire la existenta bunurilor, locul  unde se afla si valoarea acestora.

In tot cursul  procesului, instanta va starui ca partile sa imparta bunurile prin buna invoiala. Daca partile ajung la o intelegere cu privire la impartirea bunurilor, conform art. 982 alin. (2) Cod de procedura civila, instanta va hotari potrivit intelegerii lor, partile avand posibilitatea incheierii unei tranzactii.

Daca printre cei interesati se afla minori, persoane puse sub interdictie judecatoreasca ori disparuti, se va putea incheia o tranzactie, insa numai cu incuviintarea prealabila a instantei de tutela, precum si, daca este cazul, a reprezentantului sau a ocrotitorului legal.

Atunci cand intelegerea priveste numai partajul  anumitor bunuri, instanta va lua act de aceasta invoiala si va pronunta o hotarare partiala, continuand procesul  pentru celelalte bunuri.

Intelegerea partilor poate interveni oricand in cursul  procesului, partile putand solicita, potrivit art. 438 Cod de proc. civ., ca instanta sa ia act de tranzactie si sa o consfiinteasca.

Daca partile nu ajung la o intelegere, procesul  va continua, urmand ca instanta sa hotarasca potrivit dispozitiilor legale si tinand cont de probele administrate in cauza.

Prin urmare, instanta va stabili:

*  bunurile supuse impartirii;
*  calitatea de coproprietar;
*  cota-parte ce se cuvine fiecaruia;
*  creantele nascute din starea de proprietate comuna pe care coproprietariile au unii fata de altii;
*  daca se imparte o mostenire, instanta va mai stabili datoriile transmise prin mostenire, datoriile si creantele comostenitorilor fata de defunct, precum si sarcinile mostenirii.

Pentru alte detalii va rugam sa ne scrieti pe avocat@coltuc.ro

Vizitati si https://www.coltuc.ro

 

Puneti intrebari GRATUIT pe https://www.coltuc.ro/intrebari

3 comentarii la „Procedura speciala a partajului judiciar, conform noului Cod de procedura civila”

  1. Revin cu o completare şi anume în prezent atât eu cât şi sora mea suntem fiecare în posesia unui imobil, aşa după cum ne fuseseră ele împărţite convenţional de părinţii noştri, înaine de încheierea celor două contracte amintite puţin mai sus.

  2. Bună ziua,
    După decesul ambilor părinţi am promovat o acţiune în ,,reducţiunea liberalităţilor excesive”, iar soluţia instanţei a fost ,, Admis acţiunea. Reduce, în limitele cotităţii disponibile de 1/2 liberalităţile excesive (donaţii deghizate) făcute în favoarea pârâţilor prin următoarele acte juridice: contractul de vânzare cumpărare cu clauză de întreţinere autentificat cu nr…; contractul de întreţinere autentificat cu nr….. Anulează contractul de vânzare cumpărare (teren extravilan) autentificat cu nr… . Obligă pârâţii în solidar să plătească reclamantei cheltuieli de judecată în cuantum de 3345 lei.
    Vă rog foarte mult să mă îndrumaţi ce trebuie să fac mai departe, având în vedere că sora mea deţine ¾ din cele două imobile. Menţionez că am făcut diferite investiţii în imobilele şi terenul aferent la îndemnul părinţilor.
    Întrebarea mea este următoarea: În condiţiile în care eu deţin câte ¼ din cele două imobile în care am investit de-a lungul timpului, ce acţiune ar trebui să introduc pentru a putea deveni proprietară pe unul din imobile, chiar dacă ar trebui să-i dau surorii mele o anumită sumă de bani. M-ar putea ajuta într-o anumită măsură şi investiţiile făcute de mine?
    Precizez că partajarea masei succesorale se va face pe calea instanţei, deoarece sora mea refuză să discutăm.
    Cu deosebită stimă şi respect

  3. in cazul dezbaterii unei mostenirii solicitate de un reclamant -creditor care nu poate efectua o executie si mostenitorii de drept nu se prezinta in instanta
    primaria refuzand emiterea de documente stare civila ,deces etc
    cum se procedeaza in aceasta situatie

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!