OUG nr. 135/2008 – modificarea OUG nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 135/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 728 din 28.10.2008.

Luand in considerare discrepantele majore existente intre salariile personalului din conducerea operatorilor economici cu capital sau patrimoniu integral ori majoritar de stat si salariile celorlalte categorii de personal din sectorul bugetar,
in vederea cresterii gradului de transparenta a utilizarii fondurilor publice, se impune stabilirea unor limite maxime pentru nivelul indemnizatiilor personalului din conducerea operatorilor economici cu capital sau patrimoniu integral ori majoritar de stat.
In considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,

in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I. – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 465 din 23 iunie 2008, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Contractul de mandat este acordul de vointa incheiat intre operatorul economic, reprezentat de consiliul de administratie, si directorul general/directorul operatorului economic, care are ca obiect indeplinirea unor obiective si criterii de performanta aprobate de catre actionari, in cazul societatilor/companiilor nationale si societatilor comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar, respectiv de catre conducerea ministerelor, autoritatilor publice centrale sau locale in subordinea, coordonarea sau autoritatea carora se afla, in cazul regiilor autonome.”

2. Dupa articolul 3 se introduc doua noi articole, articolele 31 si 32, cu urmatorul cuprins:
„Art. 31. – (1) Directorul general/directorul beneficiaza de o remuneratie lunara acordata prin contractul de mandat, compusa din:
a) o suma fixa egala cu indemnizatia lunara acordata prin lege pentru functia de subsecretar de stat;
b) o suma acordata in functie de importanta activitatii, responsabilitatea functiei si nivelul subventiilor, transferurilor, inclusiv al celor de capital, rambursarilor de credite acordate, aprobata prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerelor, autoritatilor publice centrale, sau, dupa caz, prin hotarari ale autoritatilor publice locale.
(2) Directorul general/directorul beneficiaza prin contractul de mandat de concediu de odihna anual si indemnizatia aferenta, diurna si cheltuieli de delegare in interesul serviciului, concediu medical conform legii si zile libere platite pentru sarbatorile legale, zile festive specifice, casatorie, nasterea unui copil sau in caz de deces al unui membru de familie, acordate prin similitudine cu cele din contractul colectiv de munca aplicabil unitatii respective.
Art. 32. – (1) Remuneratia lunara a directorului general/directorului stabilita prin contractul de mandat in conditiile art. 31 alin. (1) este unica forma de recompensare in bani a activitatii depuse de persoana respectiva.
(2) Directorului general/directorului nu i se pot acorda prin contractul de mandat alte beneficii, de orice forma, in afara celor prevazute la art. 31 alin. (2).”

3. La articolul 4, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
„(11) In cazul indeplinirii pe perioada cumulata de la inceputul anului a obiectivelor si criteriilor de performanta stabilite prin contractul de mandat, la sfarsitul anului sumele retinute conform alin. (1) se restituie directorului general/directorului.”

4. La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
„(3) Premiul anual prevazut la alin. (2) nu se acorda in situatia in care la sfarsitul exercitiului financiar anual operatorul economic inregistreaza pierdere.”

Art. II. – Hotararea Guvernului si hotararile autoritatilor publice locale prevazute la art. 31 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2008, cu modificarile si completarile aduse prin prezentul act normativ, se adopta in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Art. III. – (1) Contractele de mandat se modifica in mod corespunzator, astfel incat sa intre in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2009.
(2) Contractele incheiate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta isi pastreaza valabilitatea pana la data modificarii acestora, dar nu mai mult de 31 decembrie 2008.

Art. IV. – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 465 din 23 iunie 2008, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!