Ordin nr. 5689/2008 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a centrelor de documentare si informare, a Fisei-cadru a postului de profesor documentarist si a Fisei-cadru de evaluare a profesorului documentarist

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului

In conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. e) si ale art. 7 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul Hotarârii Guvernului nr. 366/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul educatiei, cercetarii si tineretului emite prezentul ordin.

Art. 1 br> Se aproba Regulamentul de organizare si functionare a centrelor de documentare si informare, cuprins in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2 br> Se aproba Fisa-cadru a postului de profesor documentarist, cuprinsa in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 3 br> Se aproba Fisa-cadru de evaluare a profesorului documentarist, cuprinsa in anexa nr. 3, care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 4 br> Directia generala managementul resurselor umane din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, casele corpului didactic si unitatile de invatamânt in care functioneaza centre de documentare si informare vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 5 br> Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al României, Partea I.

Anexa nr. 1 – REGULAMENT de organizare si functionare a centrelor de documentare si informare

Sectiunea 1 – Dispozitii generale

Art. 1 br> (1) Centrele de documentare si informare (CDI) se infiinteaza de catre directorul casei corpului didactic, la propunerea directorului unitatii de invatamânt, cu avizul inspectorului scolar general.
(2) CDI se infiinteaza in unitatile de invatamânt preuniversitar cu personalitate juridica, pe baza criteriilor de eligibilitate stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Art. 2 br> CDI sunt infiintate, coordonate metodologic si evaluate de casele corpului didactic la nivel judetean, iar la nivel central de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, prin Directia generala managementul resurselor umane.

Art. 3 br> CDI se organizeaza unitar pentru intreaga institutie de invatamânt careia ii apartine, prin integrarea fondului documentar, respectiv a bibliotecii scolare.

Art. 4 br> CDI este un centru de resurse pluridisciplinare care ofera elevilor, cadrelor didactice si comunitatii locale un spatiu de formare, comunicare si informare, un laborator de experimentare a noilor tehnologii educationale, un loc de cultura, deschidere, intâlnire si integrare.

Art. 5 br> CDI concentreaza in acelasi spatiu un fond documentar actual, pluridisciplinar, pe suporturi multiple, adaptat nevoilor utilizatorilor si specificului scolii. El deserveste intreaga comunitate educativa a unitatii de invatamânt, punând la dispozitie mijloace de documentare si informare, echipamente si instrumente de exploatare a resurselor, precum si un spatiu adaptat organizarii si desfasurarii de activitati scolare si extrascolare.

Art. 6 br> Activitatile desfasurate in CDI sustin implementarea politicilor educationale pe niveluri de studii, profiluri, specializari, promoveaza inovatia pedagogica si sprijina realizarea obiectivelor prevazute in procesul de reforma a invatamântului românesc, raspunzând nevoilor de informare ale tuturor utilizatorilor.

Art. 7 br> CDI contribuie la asigurarea egalitatii de sanse a elevilor proveniti din medii culturale, economice si sociale diferite prin facilitarea accesului la informatie si servicii specifice destinate elevilor, cadrelor didactice si membrilor comunitatii locale.

Art. 8 br> Prin crearea CDI se urmareste dezvoltarea relatiei scoala-comunitate, asigurarea accesului la resursele necesare unei bune informari si documentari, precum si la pregatirea unui personal calificat in domeniul stiintelor documentarii si informarii.

Art. 9 br> CDI are urmatoarele functii: functia de primire, functia de informare generala, functia pedagogica, functia de orientare scolara si profesionala, functia de comunicare cu exteriorul, functia tehnica si functia recreativa.

Art. 10 br> (1) Baza materiala a CDI este asigurata de comunitatea locala, de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si de alte ministere sau organe centrale, prin inspectoratele scolare ori direct prin unitatile de invatamânt in cadrul carora functioneaza CDI.
(2) CDI poate beneficia de resursele financiare obtinute de unitatea de invatamânt din sponsorizari din partea unor organizatii neguvernamentale, asociatii, societati, fundatii etc., cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
(3) Nu se admite folosirea in alte scopuri a resurselor bugetare alocate pentru achizitionarea de carte, periodice si alte categorii de suporturi informationale, precum si a celor destinate achizitionarii de aparatura, materiale si echipamente necesare bunei desfasurari a activitatii CDI.

Art. 11 br> Conditiile de utilizare a spatiului, fondului documentar si a serviciilor CDI, precum si drepturile si obligatiile utilizatorilor se stabilesc prin regulamentul de ordine interioara al fiecarui CDI, aprobat de conducerea institutiei de invatamânt in care functioneaza.

Art. 12 br> Prezentul regulament se aplica si CDI infiintate in perioada derularii proiectului bilateral româno-francez „Educatie pentru informatie in mediul rural defavorizat”.

Sectiunea 2 – Personalul angajat

Art. 13 br> (1) In CDI va fi normat un post de profesor documentarist, in conformitate cu prevederile Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza dispozitiilor ulterioare ale Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
(2) In unitatile de invatamânt cu peste 1.200 de elevi poate fi normat un al doilea post de profesor documentarist.

Art. 14 br> Conditiile de incadrare pe functia de profesor documentarist sunt:

  • absolvirea cu examen de licenta, examen de diploma ori examen de absolvire a unei institutii de invatamânt superior de lunga sau scurta durata in profilul postului;
  • absolvirea cu diploma a cursurilor postuniversitare cu durata de cel putin 3 semestre, aprobate in acest scop de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului,
  • studii aprofundate, studii academice postuniversitare, studii postuniversitare de specializare in profilul postului, conform art. 7 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 128/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si indeplinirea conditiei prevazute la art. 68 din Legea invatamântului nr. 84/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Art. 15 br> Incadrarea pe functia didactica de profesor documentarist se face conform prevederilor legislatiei in vigoare cu privire la incadrarea personalului didactic.

    Art. 16 br> Concursul de ocupare a functiei didactice de profesor documentarist se organizeaza in conformitate cu metodologia de ocupare a posturilor/catedrelor declarate vacante in invatamântul preuniversitar, elaborata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative din invatamânt, aprobata anual prin ordin al ministrului.

    Art. 17 br> Programa de concurs pentru posturile didactice de profesor documentarist declarate vacante in invatamântul preuniversitar este elaborata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si aprobata prin ordin al ministrului.

    Art. 18 br> Profesorul documentarist are urmatoarele competente: pedagogica, culturala, de comunicare si de gestionare a CDI in domeniul proiectarii, planificarii, organizarii activitatii CDI, formarii elevilor si dezvoltarii competentelor specifice, monitorizarii si evaluarii activitatilor CDI, dezvoltarii de parteneriate si dezvoltarii profesionale proprii.

    Art. 19 br> Norma profesorului documentarist este de 40 de ore saptamânal, repartizate dupa cum urmeaza:
    a) 18 ore/saptamâna de activitate in CDI, desfasurate cu elevii individual sau in parteneriat cu cadrele didactice, care constau in initiere in cercetarea documentara, proiecte didactice, educative si culturale, orientare scolara si profesionala, activitati de recuperare a elevilor cu dificultati de invatare, lectura, animatie culturala;
    b) 22 de ore/saptamâna pentru desfasurarea activitatilor de pregatire metodico-stiintifica si complementara, pregatirea si evaluarea materialelor si activitatilor, intocmirea programelor de interventie in scop recuperatoriu, asigurarea accesului liber la fondul documentar si punerea CDI la dispozitia elevilor in cadrul activitatilor libere, gestionarea CDI, culegerea informatiilor in/din interiorul si exteriorul unitatii scolare, activitati pentru parinti si alti membri ai comunitatii locale.

    Art. 20 br> Profesorul documentarist incadrat in CDI va fi evaluat anual pe baza fisei-cadru a postului si a fisei-cadru de evaluare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si particularizate la specificul activitatii din unitatea de invatamânt.

    Art. 21 br> (1) Profesorul documentarist este subordonat directorului scolii.
    (2) Proiectul CDI, rapoartele semestriale, anuale si situatiile statistice sunt supuse aprobarii consiliului de administratie al scolii.

    Art. 22 br> Directorul unitatii de invatamânt va promova si va sustine activitatile desfasurate de profesorul documentarist in colaborare cu comunitatea educativa din unitatea de invatamânt.

    Art. 23 br> In situatia in care la nivelul aceleiasi unitati de invatamânt sunt incadrati atât un profesor documentarist, cât si un bibliotecar scolar sau documentarist, amenajarea, organizarea si functionarea CDI sunt asigurate in comun de catre acestia. Domeniile de competenta din fisa-cadru a postului de profesor documentarist, precum si responsabilitatile mentionate in prezentul regulament vor fi indeplinite. Repartizarea sarcinilor se realizeaza prin fisa individuala a postului de catre consiliul de administratie, corespunzator nivelului de competenta detinut.

    Art. 24 br> Personalul didactic incadrat in CDI are toate drepturile si obligatiile care decurg din actele normative in vigoare.

    Art. 25 br> Constituirea si organizarea activitatii de cerc pedagogic se realizeaza de casa corpului didactic, care va desemna un responsabil la nivel judetean.

    Sectiunea 3 – Amenajarea si organizarea centrelor de documentare si informare

    Art. 26 br> Amenajarea si dotarea CDI trebuie sa tina cont de specificul activitatilor derulate in cadrul acestuia, de publicul caruia i se adreseaza (vârsta elevilor, nivelul de studiu), de particularitatile si specificul unitatii de invatamânt in care urmeaza sa se infiinteze si sa functioneze.

    Art. 27 br> (1) In alocarea spatiului pentru CDI se recomanda respectarea urmatoarelor conditii:
    a) suprafata afectata sa fie de minimum 3 m2 x 10% din numarul total al elevilor din unitatea scolara;
    b) capacitatea de primire (numarul de locuri) sa fie de minimum 10% din numarul total al elevilor din unitatea scolara.
    (2) In CDI spatiul este conceput modular – spatiul de primire, spatiul profesorului documentarist, spatiul informatic, spatiul audiovizualului, spatiul de documentare pedagogica/spatiul pentru profesori, spatiul de orientare scolara si profesionala, spatiul lucrarilor documentare (lucrari cu caracter stiintific), spatiul lucrarilor de fictiune (beletristica), spatiul lecturii de destindere („coltul de lectura”), spatiul de lucru in echipa, spatiul de lucru individual, spatiul de afisaj si expozitii. Acesta va fi organizat flexibil, astfel incât sa se asigure conditiile necesare derularii tuturor activitatilor si indeplinirii functiilor CDI.
    (3) In functie de specificul scolii, de numarul elevilor si de spatiul disponibil, alte spatii pot fi amenajate in interiorul sau in exteriorul CDI (de exemplu, spatiu de depozitare, stocare, arhivare).

    Art. 28 br> Mobilierul CDI trebuie sa fie modular, solid, modern si practic astfel incât sa permita accesul liber la fondul documentar, reorganizarea spatiului in functie de necesitati si de activitatile proiectate si sa respecte normele de securitate.

    Art. 29 br> CDI foloseste sistemul accesului liber la fondul documentar, cu asigurarea conditiilor de spatiu, mobilier si securitate adecvate. Se recomanda ca inaltimea etajerelor sa fie adaptata publicului majoritar (1,60 m-1,80 m in CDI din invatamântul secundar inferior si secundar superior, 1,50 m pentru CDI din unitatile de invatamânt primar si 1,30 pentru CDI din unitatile de invatamânt preprimar).

    Art. 30 br> Procurarea echipamentelor si aparaturii in CDI se va face astfel incât sa permita o exploatare eficienta si durabila a resurselor necesare pentru desfasurarea activitatilor specifice.

    Art. 31 br> (1) In spatiul CDI va fi pus la dispozitia utilizatorilor fondul activ de publicatii, restul fondului fiind organizat in spatiul de depozitare al CDI.
    (2) Completarea fondului documentar pluridisciplinar si multimedia se realizeaza periodic, in functie de urmatoarele criterii:
    a) profilul, nivelul de invatamânt si specificul unitatii de invatamânt in care functioneaza CDI;
    b) cerintele de informare si documentare ale utilizatorilor;
    c) recomandarile programelor scolare ale disciplinelor studiate in scoala; se va urmari constituirea unui fond documentar echilibrat pentru toate clasele, diviziunile si subdiviziunile CZU (clasificarea zecimala universala);
    d) componenta fondului existent in CDI sub aspectul suporturilor, titlurilor si al numarului de exemplare din fiecare titlu;
    e) activitatile propuse in proiectul anual al CDI.

    Art. 32 br> In CDI clasificarea, indexarea si ordonarea documentelor se fac potrivit clasificarii zecimale universale. Se vor utiliza in clasificare clasele principale (de la 0 la 9), extinzând clasificarea, in functie de amploarea colectiilor si profilul unitatii de invatamânt.

    Art. 33 br> Toate operatiunile cu privire la gestionarea fondului documentar vor fi efectuate conform reglementarilor biblioteconomice in vigoare.

    Art. 34 br> (1) Toate categoriile de documente din fondul documentar al CDI se prelucreaza in sistem informatizat, daca sunt indeplinite conditiile necesare. In caz contrar, se vor prelucra in sistem traditional, pâna la remedierea situatiei.
    (2) Pentru facilitarea accesului la resursele CDI pot fi intocmite catalogul tematic, catalogul documentelor audiovizuale, catalogul lucrarilor de referinta, liste (fisiere) de noutati etc.

    Art. 35 br> Exploatarea colectiilor se realizeaza prin consultarea in CDI si prin imprumutul la domiciliu.

    Art. 36 br> (1) Utilizarea spatiului, a fondului documentar si a serviciilor CDI se realizeaza in mod programat, respectiv in regim de acces liber (neprogramat).
    (2) Utilizarea programata presupune:
    a) activitati de prezentare a CDI si a organizarii sale specifice realizate de catre profesorul documentarist la inceputul anului scolar, pentru toate clasele nou-intrate in unitatea scolara, si in timpul anului scolar, ori de câte ori este nevoie, la solicitarea unui cadru didactic;
    b) activitati de initiere in cercetarea documentara, proiecte in colaborare cu cadrele didactice – disciplinare, pluri-/transdisciplinare -, activitati pedagogice, activitati in colaborare privind orientarea scolara si vocationala, recuperarea elevilor cu dificultati la invatare, animatii lectura, animatii legate de mass-media, de presa, animatii audiovideo, activitati cu caracter cultural si civic organizate de profesorul documentarist si derulate in parteneriat cu echipa pedagogica.
    (3) Accesul liber presupune punerea CDI la dispozitia utilizatorilor pentru informare si documentare individuala in interes scolar, profesional sau personal, in prezenta profesorului documentarist, care are rol de indrumator si vegheaza la buna desfasurare a activitatilor si la respectarea regulamentului de ordine interioara.

    Art. 37 br> CDI functioneaza pe baza unui orar propus de responsabilul CDI, aprobat de consiliul de administratie al unitatii de invatamânt si adus la cunostinta tuturor utilizatorilor.

    Art. 38 br> (1) CDI asigura accesul utilizatorilor atât in timpul programului scolar al elevilor, cât si in afara acestuia.
    (2) Accesul cadrelor didactice impreuna cu clasa de elevi se face pe baza unei programari anterioare.
    (3) CDI este deschis utilizatorilor in afara activitatilor programate minimum 10 ore pe saptamâna.

    Art. 39 br> Amenajarea/reamenajarea CDI va fi efectuata in baza unui proiect de amenajare realizat de catre o echipa de proiect constituita la nivelul unitatii de invatamânt, coordonata de directorul unitatii de invatamânt.

    Sectiunea 4 – Activitatea in centrul de documentare si informare

    Art. 40 br> Tipurile de activitati care pot fi desfasurate in CDI sunt:

    1. pedagogice:

  • prezentarea CDI si a organizarii sale specifice;
  • initierea elevilor in cercetarea documentara;
  • proiecte disciplinare si inter-/transdisciplinare, in colaborare cu echipa pedagogica;
  • activitati de recuperare a elevilor cu dificultati de invatare sau esec scolar, impreuna cu echipa pedagogica a scolii;
  • orientare si consiliere educationala si vocationala, in colaborare cu echipa pedagogica;
  • activitati care presupun integrarea noilor tehnologii ale informarii si comunicarii (TIC) in practicile pedagogice, impreuna cu echipa pedagogica;
  • parteneriate educative;
  • activitati extrascolare;

    2. culturale:

  • animatii lectura;
  • animatii audiovideo;
  • animatii legate de mass-media;
  • realizarea de expozitii;
  • organizarea de vizite si intâlniri tematice;
  • activitati prilejuite de diverse evenimente;
  • ateliere de creatie;
  • activitati de valorizare a patrimoniului si potentialului cultural;
  • parteneriate si schimburi culturale;

    3. comunicare:

  • colectarea, prelucrarea si difuzarea de informatii din interiorul si din exteriorul unitatii de invatamânt, necesare utilizatorilor;
  • participarea la promovarea imaginii unitatii de invatamânt in comunitatea educationala si cea locala;
  • participarea la promovarea activitatii CDI;
  • corespondenta cu caracter profesional;

    4. gestionare:

  • gestionarea spatiului;
  • gestionarea functionarii CDI (orar de functionare, planificarea activitatilor);
  • gestionarea bunurilor materiale (mobilier, materiale si echipamente);
  • gestionarea financiara a functionarii CDI in functie de nevoile utilizatorilor si a activitatilor planificate;
  • gestionarea fondului documentar pluridisciplinar si multimedia;
  • gestionarea formarii profesionale.

    Art. 41 br> Activitatea CDI se desfasoara pe baza unui plan managerial structurat pe cele 4 domenii de competenta (anual/semestrial), respectiv a proiectelor de activitate. Acesta va cuprinde intreaga activitate a profesorului documentarist, in functie de cele 4 tipuri de activitati: pedagogice, culturale, de comunicare si de gestionare a CDI.

    Art. 42 br> Activitatile din planul managerial al CDI vor viza indeplinirea obiectivelor si prioritatilor definite in proiectul scolii, in functie de publicul caruia i se adreseaza (nivel de pregatire, vârsta, receptivitate, interes), de resursele materiale de care dispune CDI, de resursele umane care pot fi implicate in activitatile CDI, de parteneriatele care pot fi dezvoltate, de oportunitatile existente, de specificul scolii si al comunitatii in care este situata unitatea de invatamânt.

    Art. 43 br> Planul managerial al CDI va cuprinde activitati propuse de profesorul documentarist, de alte cadre didactice, de conducerea unitatii de invatamânt sau de alti parteneri, cu conditia respectarii criteriilor generale ale definirii activitatilor CDI.

    Art. 44 br> Planul managerial al CDI poate fi completat si adaptat pe parcursul anului scolar in functie de cererea utilizatorilor sau a partenerilor implicati in desfasurarea activitatilor, de realitatea scolii, de conditiile umane si materiale disponibile, de noi oportunitati.

    Art. 45 br> Profesorul documentarist stabileste relatii de colaborare cu parteneri din interiorul sau exteriorul unitatii de invatamânt. El planifica, organizeaza si desfasoara, in colaborare cu acestia, activitati care raspund obiectivelor si prioritatilor stabilite in planul managerial al CDI.

    Art. 46 br> Colaborarea profesorului documentarist cu cadrele didactice si alti potentiali parteneri are un rol important in organizarea si desfasurarea sistematica de activitati, care vizeaza dezvoltarea competentelor specifice si autonomiei elevilor in invatare, dezvoltarea curiozitatii intelectuale si culturale, o mai buna integrare scolara si sociala a elevilor, dezvoltarea unei atitudini civice prin: abordarea transdisciplinara a continuturilor invatarii, integrarea TIC in practicile pedagogice curente, inovatia pedagogica, respectarea ritmului de invatare al elevilor, prin activitati privind orientarea scolara profesionala si vocationala, prin proiecte educative/culturale europene si internationale, prin proiecte pentru educatia pentru democratie, educatia pentru imagine, educatia pentru sanatate, activitati de promovare a pluralitatii culturale, de promovare a imaginii si activitatii scolii si a CDI, precum si prin activitati care sa implice comunitatea locala in viata scolii.

    Art. 47 br> Colaborarea profesor documentarist – echipa pedagogica vizeaza, de asemenea, exploatarea documentelor multisuport in activitatile scolare. In functie de documentele, materialele si echipamentele de care dispune CDI, profesorul documentarist poate propune cadrelor didactice posibile exploatari ale acestora in activitatile desfasurate in CDI.

    Art. 48 br> In calitate de responsabil al CDI, profesorul documentarist asigura, in colaborare cu echipa pedagogica, initierea elevilor in domeniul cercetarii documentare si al utilizarii TIC. Activitatile organizate in acest sens vizeaza dobândirea de catre elevi a autonomiei in invatare si dezvoltarea spiritului critic, prin dezvoltarea progresiva a capacitatii de a se orienta in CDI, de a-i cunoaste diferitele tipuri de resurse si documente, de a utiliza instrumentele traditionale si informatizate de cautare a informatiei, de a selectiona, intelege, rezuma, organiza si comunica, intr-o forma data, informatiile gasite.

    Art. 49 br> Activitatile de initiere a elevilor in domeniul cercetarii documentare se organizeaza in cadrul unor cursuri distincte desfasurate de catre profesorul documentarist (cursuri optionale) sau in cadrul unor proiecte (inter/trans) disciplinare desfasurate in parteneriat de catre profesorul documentarist si membrii echipei pedagogice.

    Art. 50 br> (1) In functie de tipul unitatii de invatamânt si de contextul particular in care functioneaza CDI, vor fi initiate si dezvoltate de catre profesorul documentarist, in colaborare cu echipa pedagogica si cu parteneri din exteriorul unitatii de invatamânt, o serie de proiecte care sa vizeze dezvoltarea gustului pentru lectura prin crearea unor situatii care sa ii motiveze pentru lectura de orice tip, precum si formarea unor cititori activi, capabili de discernamânt si spirit analitic.
    (2) In cadrul animatiilor lectura se recomanda a fi realizate si activitati de lectura a imaginii sau activitati care au ca finalitate realizarea unor documente video/audio. Acestea pot fi organizate in colaborare cu specialisti in domeniul audiovizualului, inclusiv tehnicienii audiovideo din casa corpului didactic.

    Art. 51 br> CDI reprezinta un element important in prevenirea si combaterea esecului scolar. Pentru elevii in dificultate scolara pot fi organizate la CDI, de catre cadrele didactice in colaborare cu profesorul documentarist, actiuni destinate sprijinirii acestora pentru ameliorarea si rezolvarea problemelor identificate de catre profesorul de disciplina.

    Art. 52 br> CDI faciliteaza accesul la informatia privind orientarea scolara si profesionala. Profesorul documentarist initiaza sau participa la diverse actiuni menite sa contribuie la dezvoltarea armonioasa a personalitatii elevilor, sa ofere informatii despre reteaua scolara si profesionala, sa contribuie la o mai buna cunoastere a dinamicii pietei muncii, sa formeze elevii in vederea alegerii carierei.

    Art. 53 br> Profesorul documentarist contribuie la promovarea imaginii unitatii scolare pe plan local, regional, national, international si la intarirea legaturii scoala-comunitate, alaturi de membrii echipei pedagogice si de conducerea unitatii de invatamânt.

    Sectiunea 5 – Dispozitii finale

    Art. 54 br> In termen de 30 de zile de la data aprobarii prezentului regulament, unitatile de invatamânt preuniversitar in care functioneaza CDI au obligatia de a elabora regulamentul intern al CDI.

    Anexa nr. 2

    ROMANIA
    MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI

    FISA-CADRU
    a postului de profesor documentarist

    Postul …………………………………………………………….
    Pozitia (numele) ……………………………………………………
    Cerinte:
    Studii superioare …………………………………………………..
    Specifice postului cunoasterea legislatiei scolare si a celei specifice, a documentelor care descriu si reglementeaza activitatea profesorului documentarist si a centrului de documentare si informare (CDI)
    Dificultatile operatiilor specifice postului:

  • manipulare carte
  • responsabilitate financiara (gestiune)
  • solicitare psihica si fizica
    Responsabilitatea implicata de post:
  • de gestiune
  • morala
  • intelectuala
    Sfera de relatii (comunicare/relationare):
    a) de subordonare: directorul unitatii de invatamânt
    b) functionale: responsabilii comisiilor metodice
    c) de colaborare: cadrele didactice si cadrele didactice auxiliare
  • relatii cu cititorii, utilizatorii
  • relatii intrainstitutionale
  • relatii cu editurile, firmele de presa, cu autorii
  • relatii cu profesorii documentaristi, bibliotecarii scolari
    Aptitudini:
    Comunicare eficienta, lucru in echipa, evaluare/autoevaluare critica, capacitate de analiza si sinteza, tact pedagogic, spirit organizatoric
    Abilitati:
    Se recomanda a avea cunostinte de operare PC (Windows, MS Office, internet, posta electronica), de limbi straine, de utilizare a programelor de gestionare a resurselor CDI.
    Atitudini si comportamente: creativitate, dinamism, adaptabilitate, echilibru, amabilitate, disponibilitate, initiativa, rigoare, perseverenta, confidentialitate, onestitate, corectitudine, punctualitate, interrelationare, loialitate
    Domnul/Doamna …………………………………………, posesor/posesoare al/a contractului individual de munca inregistrat in registrul de evidenta a contractelor individuale de munca la nr. ………………….., negociaza, in conditiile art. …………. din contractul colectiv de munca, urmatoarele atributii si sarcini, structurate pe urmatoarele capitole:
    Capitolul I – Sarcinile de serviciu obligatorii in norma de baza, cu salariul de baza in conformitate cu reglementarile in vigoare
    Obiective generale
    1. Educarea si formarea copiilor si tinerilor din invatamântul preuniversitar in conformitate cu idealul educational
    2. Facilitarea accesului elevilor, cadrelor didactice si membrilor comunitatii locale la informatie si noi tehnologii, in contextul evolutiei societatii
    3. Adaptarea practicilor pedagogice la tendintele psihopedagogice si metodice actuale
    Obiective specifice
    1. Profesorul documentarist formeaza si dezvolta elevilor, prin diferite tipuri de activitati – pedagogice, culturale, de comunicare si informare -, competente specifice, necesare invatarii de-a lungul intregii vieti.
    2. Profesorul documentarist se implica in elaborarea si implementarea politicii documentare la nivelul unitatii de invatamânt.
    3. Profesorul documentarist gestioneaza resursele CDI, in vederea facilitarii accesului la informatie, asigurarii exploatarii si valorificarii cât mai eficiente a informatiilor si documentelor pluridisciplinare, multimedia si multisuport de catre utilizatori, din perspectiva egalizarii sanselor elevilor din medii culturale si sociale diferite.
    4. Profesorul documentarist initiaza si participa la activitati cu caracter cultural, in vederea promovarii culturii românesti si internationale, a recunoasterii valorilor europene, a identificarii modelelor, a acceptarii si valorizarii pluralitatii culturale.
    5. Profesorul documentarist participa la demersurile de promovare a activitatilor CDI si a imaginii scolii, din perspectiva deschiderii catre comunitatea educativa si societate.
    Domenii de competenta: competente pedagogice, culturale, de comunicare, de gestionare a CDI

        
    +--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
    ¦Nr. ¦   Unitati de    ¦                    Atributii                    ¦               Indicatori de performanta               ¦
    ¦crt.¦   competenta    ¦                                                 ¦                                                       ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------------------+-------------------------------------------------------¦
    ¦ 1. ¦Proiectarea      ¦Identifica si ierahizeaza nevoile utilizatorilor.¦Consecventa si ritmicitate in conceperea, adaptarea,   ¦
    ¦    ¦activitatilor CDI¦Elaboreaza strategii in domeniul "educatiei      ¦aplicarea si analiza instrumentelor de analiza a       ¦
    ¦    ¦                 ¦pentru informatie".                              ¦nevoilor beneficiarilor.                               ¦
    ¦    ¦                 ¦Propune elemente de definire a politicii         ¦Participa la elaborarea unei politici documentare la   ¦
    ¦    ¦                 ¦documentare a unitatii de invatamânt.            ¦nivelul unitatii de invatamânt.                        ¦
    ¦    ¦                 ¦Defineste prioritatile si obiectivele proiectului¦Obiectivele sunt stabilite pe termen lung, mediu si    ¦
    ¦    ¦                 ¦CDI.                                             ¦scurt, in functie de planul managerial al scolii si de ¦
    ¦    ¦                 ¦Proiecteaza activitatea CDI: pedagogica,         ¦resurse, in raport cu exigentele la nivel national, cu ¦
    ¦    ¦                 ¦culturala, de comunicare si de gestionare.       ¦specificul zonei geografice, cu luarea in considerare  ¦
    ¦    ¦                 ¦Proiecteaza curriculum la decizia scolii privind ¦a dinamicilor de modernizare/schimbare la nivel        ¦
    ¦    ¦                 ¦tehnici de initiere in cercetarea documentara.   ¦institutional si zonal si cu respectarea prevederilor  ¦
    ¦    ¦                 ¦Proiecteaza activitati pedagogice inter/         ¦legislatiei.                                           ¦
    ¦    ¦                 ¦transdisciplinare, impreuna cu echipa            ¦Activitatea CDI este proiectata in conformitate cu     ¦
    ¦    ¦                 ¦pedagogica.                                      ¦obiectivele stabilite pe baza concluziilor diagnozei si¦
    ¦    ¦                 ¦Proiecteaza activitati de initiere si valorizare ¦a prognozei, raspunde functiilor CDI si misiunilor     ¦
    ¦    ¦                 ¦a dimensiunii educative a noilor tehnologii ale  ¦profesorului documentarist si este adaptata nevoilor   ¦
    ¦    ¦                 ¦informarii si comunicarii (TIC).                 ¦utilizatorilor si specificului scolii.                 ¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦Curriculum la decizia scolii (CDS) privind initierea in¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦tehnici de cercetare documentara este elaborat in      ¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦functie de particularitatile grupului instruit.        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦Proiectul CDI este elaborat in relatie cu echipa       ¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦pedagogica.                                            ¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦Capacitatea de relationare cu echipa pedagogica        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦pentru elaborarea proiectului CDI.                     ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------------------+-------------------------------------------------------¦
    ¦ 2. ¦Planificarea     ¦Elaboreaza planul managerial al CDI - anual si   ¦In planul managerial al CDI sunt evidentiate clar      ¦
    ¦    ¦activitatilor CDI¦semestrial - al activitatilor CDI.               ¦obiectivele, activitatile planificate, orizontul de    ¦
    ¦    ¦                 ¦Elaboreaza instrumente de planificare pe tipuri  ¦timp, partenerii, indicatorii de eficienta ai          ¦
    ¦    ¦                 ¦de activitati: pedagogice, culturale, de         ¦activitatii, modalitati de corectie/actualizare a      ¦
    ¦    ¦                 ¦comunicare si de gestionare a CDI.               ¦obiectivelor, modalitatile de monitorizare si evaluare,¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦rezultatele asteptate.                                 ¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦Planificarea si organizarea activitatilor scolare si   ¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦extrascolare sunt in concordanta cu obiectivele        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦educationale si gradul de interes al elevilor si al    ¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦comunitatii locale.                                    ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------------------+-------------------------------------------------------¦
    ¦ 3. ¦Organizarea      ¦Organizeaza activitati pedagogice, culturale, de ¦Flexibilitate, adaptabilitate si creativitate in       ¦
    ¦    ¦activitatilor CDI¦comunicare si de gestiune conform planului       ¦conceperea activitatilor si a sarcinilor de lucru,     ¦
    ¦    ¦                 ¦CDI.                                             ¦astfel incât sa fie valorificate diferitele stiluri de ¦
    ¦    ¦                 ¦Organizeaza resursele CDI in vederea punerii lor ¦invatare, sa tina cont de posibilitatile si ritmul de  ¦
    ¦    ¦                 ¦la dispozitia utilizatorilor in cadrul           ¦asimilare proprii grupului instruit.                   ¦
    ¦    ¦                 ¦activitatilor CDI.                               ¦Activitatile organizate pun in practica strategiile    ¦
    ¦    ¦                 ¦Organizeaza activitati de incurajare a lecturii  ¦elaborate initial si sunt cuprinse in proiectul CDI.   ¦
    ¦    ¦                 ¦si a dezvoltarii gustului pentru lectura in      ¦Activitatile desfasurate favorizeaza exploatarea       ¦
    ¦    ¦                 ¦parteneriat cu alte cadre didactice,             ¦resurselor CDI.                                        ¦
    ¦    ¦                 ¦personalitati din lumea cartii (autori,          ¦Varietatea resurselor utilizate in cadrul activitatilor¦
    ¦    ¦                 ¦ilustratori, traducatori, editori etc.) si cu    ¦CDI.                                                   ¦
    ¦    ¦                 ¦parintii, utilizând metode si mijloace moderne de¦Modul de organizare a cunostintelor de transmis si     ¦
    ¦    ¦                 ¦incitare la lectura.                             ¦forma de transmitere faciliteaza receptarea.           ¦
    ¦    ¦                 ¦Organizeaza sau participa la activitati          ¦Accesul la noile mijloace de informare si comunicare   ¦
    ¦    ¦                 ¦audiovideo, activitati legate de mass-media, la  ¦este facilitat.                                        ¦
    ¦    ¦                 ¦expozitii, vizite si intâlniri tematice, ateliere¦Activitatile cu caracter cultural sunt derulate tinând ¦
    ¦    ¦                 ¦de creatie, cercuri tematice, elaborarea de      ¦cont de prioritatile scolii, politica unitatii de      ¦
    ¦    ¦                 ¦reviste scolare.                                 ¦invatamânt, fiind in conformitate cu documentele       ¦
    ¦    ¦                 ¦Valorizeaza potentialul cultural al fondului     ¦Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.     ¦
    ¦    ¦                 ¦documentar al CDI.                               ¦Prin activitatile organizate se pun in valoare         ¦
    ¦    ¦                 ¦Asigura primirea utilizatorilor la CDI atât in   ¦potentialul cultural al fondului documentar,           ¦
    ¦    ¦                 ¦cadrul activitatilor programate, cât si al celor ¦productiile culturale românesti si europene, din       ¦
    ¦    ¦                 ¦libere.                                          ¦perspectiva unei identitati culturale comune.          ¦
    ¦    ¦                 ¦Asigura accesul la CDI si in afara programului   ¦Posibilele cai si modalitati de cooperare intre arii   ¦
    ¦    ¦                 ¦scolar, in vederea prelungirii activitatii       ¦curriculare si discipline sunt identificate si se      ¦
    ¦    ¦                 ¦elevilor in scoala.                              ¦regasesc in activitatile desfasurate in colaborare.    ¦
    ¦    ¦                 ¦Colaboreaza cu profesorii de disciplina in       ¦Obiectivele documentare din programele scolare sunt    ¦
    ¦    ¦                 ¦vederea identificarii obiectivelor documentare   ¦identificate in colaborare cu profesorii de disciplina.¦
    ¦    ¦                 ¦din programele scolare.                          ¦Identificarea nevoilor temporale ale activitatilor din ¦
    ¦    ¦                 ¦Colaboreaza cu echipa pedagogica a unitatii de   ¦CDI (timpul petrecut in CDI).                          ¦
    ¦    ¦                 ¦invatamânt in planificarea si organizarea de     ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦activitati cu caracter educativ (educatie pentru ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦sanatate, educatie rutiera, educatie ecologica   ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦etc.).                                           ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦Organizeaza, impreuna cu consilierul sau         ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦psihologul scolii, activitati de initiere a      ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦elevilor in planificarea si orientarea           ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦profesionala/ vocationala.                       ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦Sprijina psihologul/consilierul scolii si echipa ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦pedagogica in organizarea si desfasurarea        ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦activitatilor de motivare spre scoala si         ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦recuperare a elevilor cu dificultati in invatare ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦si cu comportamente deviante.                    ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦Participa si organizeaza in colaborare cu alte   ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦cadre didactice activitati extrascolare,         ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦inclusiv din sfera activitatilor culturale.      ¦                                                       ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------------------+-------------------------------------------------------¦
    ¦ 4. ¦Formarea elevilor¦Formeaza elevii in domeniul cercetarii           ¦Modalitati variate in care au fost utilizate elemente  ¦
    ¦    ¦si dezvoltarea   ¦documentare, prin desfasurarea activitatilor     ¦de initiere in cercetarea documentara                  ¦
    ¦    ¦competentelor    ¦planificate in CDS si alte activitati specifice. ¦Situatiile de invatare alese stimuleaza gândirea       ¦
    ¦    ¦specifice        ¦Prezinta noilor utilizatori functiile,           ¦elevului si capacitatea de argumentare, formeaza       ¦
    ¦    ¦                 ¦organizarea CDI, activitatile care pot fi        ¦deprinderile de munca si studiu necesare instruirii pe ¦
    ¦    ¦                 ¦desfasurate in cadrul CDI, regulamentul de ordine¦durata intregii vieti.                                 ¦
    ¦    ¦                 ¦interioara, rolul si misiunile profesorului      ¦Gradul de exploatare a noilor TIC in activitatile      ¦
    ¦    ¦                 ¦documentarist.                                   ¦desfasurate in CDI                                     ¦
    ¦    ¦                 ¦Educa elevii in vederea dezvoltarii autonomiei   ¦Formele de cercetare documentara sunt diversificate,   ¦
    ¦    ¦                 ¦in invatare si a unei atitudini civice.          ¦in concordanta cu cerintele invatarii interdisciplinare¦
    ¦    ¦                 ¦Integreaza secvente de cercetare documentara     ¦Gradul de autonomie al elevilor in utilizarea          ¦
    ¦    ¦                 ¦in activitati de invatare disciplinare si        ¦resurselor CDI                                         ¦
    ¦    ¦                 ¦inter/transdisciplinare diverse, in parteneriat  ¦Realizarea activitatilor desfasurate implica           ¦
    ¦    ¦                 ¦cu cadrele didactice.                            ¦exploatarea resurselor multimedia, favorizeaza         ¦
    ¦    ¦                 ¦Propune activitati inovatoare care presupun      ¦inovatia pedagogica si utilizarea metodelor activ-     ¦
    ¦    ¦                 ¦exploatarea resurselor multisuport.              ¦participative.                                         ¦
    ¦    ¦                 ¦Desfasoara proiecte pedagogice inter/            ¦Parteneriatele educative la nivelul unitatii de        ¦
    ¦    ¦                 ¦transdisciplinare, impreuna cu echipa            ¦invatamânt urmaresc atât obiective disciplinare, cât   ¦
    ¦    ¦                 ¦pedagogica.                                      ¦si obiective documentare, de dezvoltare de aptitudini  ¦
    ¦    ¦                 ¦Organizeaza activitati de initiere a elevilor in ¦si competente specifice.                               ¦
    ¦    ¦                 ¦utilizarea si valorizarea dimensiunii educative a¦Temele transdiciplinare raspund nevoilor de formare    ¦
    ¦    ¦                 ¦noilor TIC.                                      ¦a elevilor;                                            ¦
    ¦    ¦                 ¦Indruma initiativele de lectura ale elevilor.    ¦Activitatile derulate cresc interesul elevilor pentru  ¦
    ¦    ¦                 ¦Educa elevii prin diferite tipuri de activitati: ¦studiu;                                                ¦
    ¦    ¦                 ¦pedagogice, culturale si de comunicare, in       ¦Activitatile privind animarea CDI implica si           ¦
    ¦    ¦                 ¦vederea dezvoltarii competentelor specifice.     ¦participarea elevilor.                                 ¦
    ¦    ¦                 ¦Implica elevii in animarea CDI: mediatizarea     ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦activitatilor CDI, participarea la elaborarea    ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦propunerilor de achizitii, ordonarea             ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦documentelor, organizarea activitatilor etc.     ¦                                                       ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------------------+-------------------------------------------------------¦
    ¦ 5. ¦Monitorizarea si ¦Elaboreaza si aplica instrumentele de feedback   ¦Metodele de monitorizare si evaluare a activitatilor   ¦
    ¦    ¦evaluarea        ¦si evaluare a activitatilor desfasurate.         ¦stabilite pentru realizarea obiectivelor sunt adaptate ¦
    ¦    ¦activitatii      ¦Evalueaza activitatea elevilor desfasurata in    ¦specificului aspectelor vizate si al resurselor        ¦
    ¦    ¦                 ¦cadrul CDS.                                      ¦disponibile.                                           ¦
    ¦    ¦                 ¦Evalueaza activitatile desfasurate cu elevii.    ¦Activitatile organizate in CDI sunt diverse si raspund ¦
    ¦    ¦                 ¦Valorizeaza rezultatele activitatilor desfasurate¦functiilor CDI.                                        ¦
    ¦    ¦                 ¦cu elevii.                                       ¦Numarul de participanti la activitatile organizate in  ¦
    ¦    ¦                 ¦Monitorizeaza proiectele si planificarea         ¦CDI                                                    ¦
    ¦    ¦                 ¦activitatilor CDI.                               ¦Numarul de utilizatori                                 ¦
    ¦    ¦                 ¦Evalueaza gradul de atingere a obiectivelor si a ¦Numarul de documente consultate in cadrul CDI          ¦
    ¦    ¦                 ¦rezultatelor activitatilor planificate.          ¦Numarul de volume imprumutate                          ¦
    ¦    ¦                 ¦Evalueaza gradul de exploatare a resurselor      ¦Diversitatea modalitatilor de evaluare si valorizare a ¦
    ¦    ¦                 ¦CDI.                                             ¦muncii elevilor                                        ¦
    ¦    ¦                 ¦Intocmeste periodic rapoarte de monitorizare a   ¦Gradul de atingere a obiectivelor si de realizare a    ¦
    ¦    ¦                 ¦activitatii si statistici privind activitatea    ¦activitatilor planificate                              ¦
    ¦    ¦                 ¦CDI.                                             ¦Gradul de corectare/actualizare a obiectivelor         ¦
    ¦    ¦                 ¦                                                 ¦activitatilor planificate, atunci când este necesar.   ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------------------+-------------------------------------------------------¦
    ¦ 6. ¦Dezvoltarea de   ¦Se implica in realizarea de parteneriate         ¦Numarul proiectelor desfasurate in colaborare          ¦
    ¦    ¦parteneriate     ¦educative nationale si internationale.           ¦Varietatea activitatilor desfasurate in colaborare     ¦
    ¦    ¦                 ¦Colaboreaza cu echipa pedagogica in vederea      ¦Numarul partenerilor implicati in desfasurarea         ¦
    ¦    ¦                 ¦derularii unor activitati pedagogice, culturale, ¦activitatilor propuse                                  ¦
    ¦    ¦                 ¦scolare sau extrascolare.                        ¦Relevanta parteneriatelor in calitatea desfasurarii si ¦
    ¦    ¦                 ¦Colaboreaza cu institutii de cultura si educatie ¦continutului activitatilor.                            ¦
    ¦    ¦                 ¦in realizarea unor proiecte cu caracter cultural ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦si educativ.                                     ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦Colaboreaza la organizarea si desfasurarea de    ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦intâlniri cu specialisti din diferite domenii.   ¦                                                       ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------------------+-------------------------------------------------------¦
    ¦ 7. ¦Comunicare       ¦Prezinta elevilor, comunitatii educative si      ¦Sursele de informare din exteriorul si interiorul      ¦
    ¦    ¦                 ¦membrilor comunitatii locale oferta de activitate¦unitatii de invatamânt sunt identificate si utilizate. ¦
    ¦    ¦                 ¦a CDI.                                           ¦Informatia de interes pentru beneficiari este          ¦
    ¦    ¦                 ¦Participa la facilitarea circulatiei informatiei ¦actualizata periodic.                                  ¦
    ¦    ¦                 ¦in institutia de invatamânt.                     ¦Mediatizarea rezultatelor obtinute si multiplicarea    ¦
    ¦    ¦                 ¦Dezvolta si exploateaza serviciile de            ¦experientelor obtinute la nivelul intregii unitati de  ¦
    ¦    ¦                 ¦comunicare (e-mail, forumuri, videoconferinte).  ¦invatamânt                                             ¦
    ¦    ¦                 ¦Colecteaza informatiile de la organizatiile de   ¦Activitatile de promovare a imaginii si activitatii CDI¦
    ¦    ¦                 ¦profil (centre culturale, muzee, teatre, unitati ¦sunt realizate periodic.                               ¦
    ¦    ¦                 ¦de invatamânt, biblioteci etc.).                 ¦Capacitatea de a se implica in activitati organizate si¦
    ¦    ¦                 ¦Realizeaza puncte de afisaj in spatiul CDI si in ¦desfasurate in parteneriat.                            ¦
    ¦    ¦                 ¦afara acestuia.                                  ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦Participa la promovarea activitatii CDI si a     ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦imaginii scolii in comunitatea educationala si   ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦cea locala.                                      ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦Promoveaza valorile culturale românesti si       ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦europene din perspectiva unei identitati         ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦culturale comune.                                ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦Comunica cu utilizatorii si partenerii.          ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦Promoveaza fondul documentar si activitatile     ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦desfasurate in CDI in rândul elevilor,           ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦comunitatii educative si al comunitatii locale.  ¦                                                       ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------------------+-------------------------------------------------------¦
    ¦ 8. ¦Gestionarea CDI  ¦Utilizeaza spatiul CDI in conformitate cu        ¦Organizarea spatiului CDI respecta standardele de      ¦
    ¦    ¦                 ¦criteriile de amenajare in vederea organizarii   ¦amenajare ale unui CDI.                                ¦
    ¦    ¦                 ¦optime a activitatii in CDI.                     ¦In organizarea spatiului CDI sunt respectate criteriile¦
    ¦    ¦                 ¦Gestioneaza resursele (mobilierul, materialele   ¦de amenajare.                                          ¦
    ¦    ¦                 ¦si echipamentele) CDI respectând normele in      ¦Gradul de functionalitate si respectarea parametrilor  ¦
    ¦    ¦                 ¦vigoare.                                         ¦tehnici ai echipamentelor                              ¦
    ¦    ¦                 ¦Organizeaza resursele CDI in conformitate cu     ¦Prin organizarea CDI si prin activitatile propuse      ¦
    ¦    ¦                 ¦standardele de functionare.                      ¦accesul liber la informatie este facilitat si asigurat.¦
    ¦    ¦                 ¦Gestioneaza fondul documentar pluridisciplinar   ¦Gradul de autonomie a utilizatorilor in reperarea      ¦
    ¦    ¦                 ¦multisuport in conformitate cu regulile          ¦resurselor pluridisciplinare si multisuport.           ¦
    ¦    ¦                 ¦biblioteconomice in vigoare si reglementarile    ¦Practicarea unei politici documentare prospective      ¦
    ¦    ¦                 ¦specifice, in vederea facilitarii accesului liber¦Realizarea operatiilor biblioteconomice conform        ¦
    ¦    ¦                 ¦la infomatie si organizarii optime a CDI.        ¦normelor in vigoare                                    ¦
    ¦    ¦                 ¦Coreleaza nevoile utilizatorilor cu un fond      ¦Gradul de respectare a sistemului de clasificare a     ¦
    ¦    ¦                 ¦documentar pluridisciplinar si multisuport       ¦documentelor                                           ¦
    ¦    ¦                 ¦adecvat vârstei elevilor si profilului unitatii  ¦Gradul de respectare a criteriilor de selectie a       ¦
    ¦    ¦                 ¦scolare.                                         ¦fondului documentar                                    ¦
    ¦    ¦                 ¦Aplica dispozitiile si procedurile privind       ¦Capacitatea de aplicare a normelor de achizitii        ¦
    ¦    ¦                 ¦informatia prevazute in reglementarile si        ¦documentare                                            ¦
    ¦    ¦                 ¦conventiile legate de activitatea in domeniul    ¦Corelarea necesarului de fond documentar cu natura     ¦
    ¦    ¦                 ¦informarii si documentarii, in special in materie¦activitatii in CDI si cu nevoile utilizatorilor        ¦
    ¦    ¦                 ¦de proprietate intelectuala.                     ¦Stadiul informatizarii CDI si de realizare a bazelor de¦
    ¦    ¦                 ¦Elaboreaza, afiseaza si prezinta utilizatorilor  ¦date                                                   ¦
    ¦    ¦                 ¦Regulamentul intern al CDI.                      ¦Asigurarea unui program flexibil care sa permita       ¦
    ¦    ¦                 ¦Asigura primirea utilizatorilor la CDI, atât la  ¦accesul utilizatorilor in CDI atât in cadrul           ¦
    ¦    ¦                 ¦activitati programate, cât si la cele libere.    ¦cursurilor, cât si in afara lor                        ¦
    ¦    ¦                 ¦Asigura deschiderea CDI si in afara programului  ¦Adaptarea orarului CDI, a planului managerial al CDI   ¦
    ¦    ¦                 ¦scolar, in vederea prelungirii activitatii       ¦la realitatea unitatii scolare                         ¦
    ¦    ¦                 ¦elevului in scoala.                              ¦Regulamentul intern al CDI este propus ca parte        ¦
    ¦    ¦                 ¦Intocmeste documentatia aferenta derularii       ¦integranta a Regulamentului intern al unitatii scolare.¦
    ¦    ¦                 ¦proiectelor, valorificând creativ produsele      ¦Utilizatorii si activitatile derulate in CDI sunt      ¦
    ¦    ¦                 ¦proiectelor la nivelul organizatiei, in vederea  ¦inregistrate ritmic pentru evidentierea si valorizarea ¦
    ¦    ¦                 ¦dezvoltarii acesteia.                            ¦lor si pentru remedierea disfunctionalitatilor.        ¦
    ¦    ¦                 ¦Identifica nevoile financiare ale CDI pe baza    ¦Necesarul de achizitii a fost propus.                  ¦
    ¦    ¦                 ¦indicatorilor cantitativi si calitativi specifici¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦scolii.                                          ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦Elaboreaza proiectul de buget pentru dotarea si  ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦functionarea CDI.                                ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦Identifica surse suplimentare de finantare a     ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦activitatii CDI.                                 ¦                                                       ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------------------+-------------------------------------------------------¦
    ¦ 9. ¦Dezvoltare       ¦Identifica nevoile proprii de dezvoltare.        ¦Obiectivitate in autoevaluare si identificarea         ¦
    ¦    ¦profesionala     ¦Participa la stagii de pregatire in vederea      ¦propriilor nevoi de formare, in functie de dinamica    ¦
    ¦    ¦                 ¦satisfacerii nevoilor personale si ale           ¦informatiei in domeniu                                 ¦
    ¦    ¦                 ¦organizatiei prin raportare la standardele de    ¦Numarul stagiilor de formare si al schimburilor de     ¦
    ¦    ¦                 ¦calitate.                                        ¦experienta la care a participat in vederea satisfacerii¦
    ¦    ¦                 ¦Manifesta interes pentru nou si consecventa in   ¦nevoilor personale privind perfectionarea si ale       ¦
    ¦    ¦                 ¦procesul de instruire/autoinstruire, aplicând in ¦organizatiei, prin raportare la standardele de calitate¦
    ¦    ¦                 ¦activitatea didactica elementele de noutate      ¦Gradul de aplicare a cunostintelor si de utilizare a   ¦
    ¦    ¦                 ¦dobândite in cadrul programelor de formare       ¦noilor competente dezvoltate in cadrul formarilor in   ¦
    ¦    ¦                 ¦parcurse sau prin studiu individual.             ¦activitatile CDI                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦Participa la intrunirile echipei pedagogice:     ¦Articole, publicatii, participarea la schimburi de bune¦
    ¦    ¦                 ¦cercuri metodice sau sedinte de catedra.         ¦practici                                               ¦
    ¦    ¦                 ¦Manifesta preocupare pentru activitati de        ¦Participarea la stagii de formare si schimburi de      ¦
    ¦    ¦                 ¦formare complementare celor didactice, prin      ¦experienta.                                            ¦
    ¦    ¦                 ¦obtinerea de competente in domeniul social,      ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦TIC, comunicare in limba straina de circulatie   ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦internationala si implementarea in activitatea   ¦                                                       ¦
    ¦    ¦                 ¦didactica a competentelor dobândite.             ¦                                                       ¦
    +--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
                                               Director,                                             Salariat,

    Capitolul II – Obligatii/atributii profesionale suplimentare, reprezentând …………………… norma de baza (ore suplimentare), corespunzatoare unui spor de …………………. din salariul de baza, conform reglementarilor in vigoare, stabilite la inceput de an scolar/ universitar ………………………………

    Director, Salariat,

    Capitolul III – Activitati suplimentare neprevazute in incadrarea pe post, efectuate prin ordin de serviciu etc. si care se vor plati prin ore suplimentare, premii lunare, zile libere etc.

        
    +------------------------------------------------------------------------------------------------+
    ¦Nr. ¦ Activitatea ¦   Data    ¦Recompensa prin ......................¦ Director  ¦  Observatii  ¦
    ¦crt.¦             ¦           ¦                                      ¦           ¦              ¦
    +----+-------------+-----------+--------------------------------------+-----------+--------------¦
    ¦    ¦             ¦           ¦                                      ¦           ¦              ¦
    +------------------------------------------------------------------------------------------------+
                                                Director,

    Capitolul IV – Sanctiuni primite de angajat

        
    +-------------------------------------------------------------------------------------------------+
    ¦Nr. ¦Motivul sanctiunii¦   Data    ¦   Sanctiunea primita   ¦  Rector/Director   ¦  Observatii   ¦
    ¦crt.¦                  ¦           ¦                        ¦                    ¦               ¦
    +----+------------------+-----------+------------------------+--------------------+---------------¦
    ¦    ¦                  ¦           ¦                        ¦                    ¦               ¦
    +-------------------------------------------------------------------------------------------------+
                                                 Director,

    Capitolele III si IV au fost discutate in consiliul profesoral/consiliul de administratie, la care sunt invitati si cei in cauza.

    Director,

    Lider de sindicat,
    Am luat cunostinta,
    Semnatura Data

    NOTA: De exactitatea datelor trecute in fisa postului raspund directorul institutiei/unitatii de invatamânt si salariatul.

    Anexa nr. 3

        ROMANIA 
        MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI 
        UNITATEA DE INVATAMANT 
        ..................................... 
    
        FISA-CADRU
    de evaluare a profesorului documentarist 
    
        NUMARUL FISEI POSTULUI ...................................................... 
        NUMELE SI PRENUMELE CADRULUI DIDACTIC ....................................... 
        PERIOADA EVALUATA ........................................................... 
        REZULTATUL EVALUARII ........................................................ 
    
    +----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦                                     ¦       ¦ Punctaj acordat ¦
    ¦Nr. ¦   Unitati de    ¦              Atributii              ¦      Indicatori de performanta      ¦Punctaj+-----------------¦
    ¦crt.¦   competenta    ¦                                     ¦                                     ¦ maxim ¦ auto-  ¦evaluare¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦                                     ¦       ¦evaluare¦        ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------+-------------------------------------+-------+--------+--------¦
    ¦ 1. ¦Proiectarea      ¦Identifica si ierarhizeaza nevoile   ¦Consecventa si ritmicitate in        ¦  10   ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦activitatilor    ¦utilizatorilor.                      ¦conceperea, adaptarea, aplicarea     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦Centrului de     ¦Elaboreaza strategii in domeniul     ¦si analiza instrumentelor de         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦Documentare si   ¦"educatiei pentru informatie".       ¦analiza a nevoilor beneficiarilor.   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦Informare (CDI)  ¦Propune elemente de definire a       ¦Participa la elaborarea unei politici¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦politicii documentare a unitatii de  ¦documentare la nivelul unitatii de   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦invatamânt.                          ¦invatamânt.                          ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Defineste prioritatile si obiectivele¦Obiectivele sunt stabilite pe        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦proiectului CDI.                     ¦termen lung, mediu si scurt, in      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Proiecteaza activitatea CDI:         ¦functie de planul managerial al      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦pedagogica, culturala, de            ¦scolii si de resurse, in raport cu   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦comunicare si de gestionare.         ¦exigentele la nivel national, cu     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Proiecteaza curriculum la decizia    ¦specificul zonei geografice, cu      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦scolii privind tehnici de initiere in¦luarea in considerare a dinamicilor  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦cercetare documentara.               ¦de modernizare/schimbare la nivel    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Proiecteaza activitati pedagogice    ¦institutional si zonal si cu         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦inter/transdisciplinare, impreuna    ¦respectarea prevederilor legislatiei.¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦cu echipa pedagogica.                ¦Activitatea CDI este proiectata in   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Proiecteaza activitati de initiere si¦conformitate cu obiectivele          ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦valorizare a dimensiunii educative   ¦stabilite pe baza concluziilor       ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦a noilor tehnologii ale informarii si¦diagnozei si a prognozei,            ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦comunicarii (TIC).                   ¦raspunde functiilor CDI si misiunilor¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦profesorului documentarist si este   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦adaptata nevoilor utilizatorilor si  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦specificului scolii.                 ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦Curriculum la decizia scolii (CDS)   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦privind initierea in tehnici de      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦cercetare documentara, propuse       ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦in cadrul curriculumului la decizia  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦scolii, sunt elaborate in functie de ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦particularitatile grupului instruit. ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦Proiectul CDI este elaborat in       ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦relatie cu echipa pedagogica.        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦Capacitatea de relationare cu        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦echipa pedagogica pentru elaborarea  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦proiectului CDI                      ¦       ¦        ¦        ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------+-------------------------------------+-------+--------+--------¦
    ¦ 2. ¦Planificarea     ¦Elaboreaza planul managerial al      ¦In planul managerial al CDI sunt     ¦   5   ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦activitatilor CDI¦CDI - anual si semestrial al         ¦evidentiate clar obiectivele,        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦activitatilor CDI.                   ¦activitatile planificate, orizontul  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Elaboreaza instrumente de            ¦de timp, partenerii, indicatorii de  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦planificare pe tipuri de activitati: ¦eficienta ai activitatii,            ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦pedagogice, culturale, de            ¦modalitatile de corectie/actualizare ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦comunicare si de gestionare a        ¦a obiectivelor, modalitatile de      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦CDI.                                 ¦monitorizare si evaluare, rezultatele¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦asteptate.                           ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦Planificarea si organizarea          ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦activitatilor scolare si extrascolare¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦sunt in concordanta cu obiectivele   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦educationale si cu gradul de         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦interes al elevilor si al comunitatii¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦locale.                              ¦       ¦        ¦        ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------+-------------------------------------+-------+--------+--------¦
    ¦ 3. ¦Organizarea      ¦Organizeaza activitati pedagogice,   ¦Flexibilitate, adaptabilitate si     ¦  15   ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦activitatilor CDI¦culturale, de comunicare si de       ¦creativitate in conceperea           ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦gestiune conform planului CDI.       ¦activitatilor si a sarcinilor de     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Organizeaza resursele CDI in         ¦lucru, astfel incât sa fie           ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦vederea punerii lor la dispozitia    ¦valorificate diferitele stiluri de   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦utizatorilor in cadrul activitatilor ¦invatare, sa tina cont de            ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦CDI.                                 ¦posibilitatile si ritmul de asimilare¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Organizeaza activitati de incurajare ¦proprii grupului instruit.           ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦a lecturii si dezvoltarea gustului   ¦Activitatile organizate pun in       ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦pentru lectura in parteneriat cu alte¦practica strategiile initial         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦cadre didactice, personalitati din   ¦elaborate si sunt cuprinse in        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦lumea cartii (autori, ilustratori,   ¦proiectul CDI.                       ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦traducatori, editori etc.) si cu     ¦Activitatile desfasurate favorizeaza ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦parintii, utilizând metode si        ¦exploatarea resurselor CDI.          ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦mijloace moderne de incitare la      ¦Varietatea resurselor utilizate in   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦lectura.                             ¦cadrul activitatilor CDI.            ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Organizeaza sau participa la         ¦Modul de organizare a cunostintelor  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦activitati audiovideo, activitati    ¦de transmis si forma de transmitere  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦legate de mass-media, la             ¦faciliteaza receptarea.              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦expozitii, vizite si intâlniri       ¦Accesul la noile mijloace de         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦tematice, ateliere de creatie,       ¦informare si comunicare este         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦cercuri tematice, elaborarea de      ¦facilitat.                           ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦reviste scolare.                     ¦Activitatile cu caracter cultural    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Valorizeaza potentialul cultural al  ¦sunt derulate tinându-se cont de     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦fondului documentar al CDI.          ¦prioritatile scolii, de politica     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Asigura primirea utilizatorilor la   ¦unitatii de invatamânt, fiind in     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦CDI atât in cadrul activitatilor     ¦conformitate cu documentele          ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦programate, cât si al celor libere.  ¦Ministerului Educatiei, Cercetarii si¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Asigura accesul la CDI si in afara   ¦Tineretului.                         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦programului scolar, in vederea       ¦Prin activitatile organizate se pun  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦prelungirii activitatii elevilor in  ¦in valoare potentialul cultural al   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦scoala.                              ¦fondului documentar, productiile     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Colaboreaza cu profesorii de         ¦culturale românesti si europene, din ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦disciplina in vederea identificarii  ¦perspectiva unei identitati culturale¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦obiectivelor documentare din         ¦comune.                              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦programele scolare.                  ¦Posibilele cai si modalitati de      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Colaboreaza cu echipa pedagogica     ¦cooperare intre arii curriculare si  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦a unitatii de invatamânt in          ¦discipline sunt identificate si se   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦planificarea si organizarea de       ¦regasesc in activitatile desfasurate ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦activitati cu caracter educativ      ¦in colaborare.                       ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦(educatie pentru sanatate,           ¦Obiectivele documentare din          ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦educatie rutiera, educatie           ¦programele scolare sunt              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦ecologica etc.).                     ¦identificate in colaborare cu        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Organizeaza, impreuna cu consilierul ¦profesorii de disciplina.            ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦sau psihologul scolii, activitati de ¦Identificarea nevoilor temporale     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦initiere a elevilor in planificarea  ¦ale activitatilor din CDI (timpul    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦si orientarea profesionala/          ¦petrecut in CDI)                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦vocationala.                         ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Sprijina psihologul/consilierul      ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦scolii si echipa pedagogica in       ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦organizarea si desfasurarea          ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦activitatilor de motivare spre       ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦scoala si recuperare a elevilor cu   ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦dificultati in invatare si cu        ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦comportamente deviante.              ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Participa si organizeaza in          ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦colaborare cu alte cadre didactice   ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦activitati extrascolare, inclusiv din¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦sfera activitatilor culturale.       ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------+-------------------------------------+-------+--------+--------¦
    ¦ 4. ¦Formarea elevilor¦Formeaza elevii in domeniul          ¦Modalitati variate in care au fost   ¦  20   ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦si dezvoltarea   ¦cercetarii documentare prin          ¦utilizate elemente de initiere in    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦competentelor    ¦desfasurarea activitatilor           ¦cercetarea documentara.              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦specifice        ¦planificate in cadrul curriculumului ¦Situatiile de invatare alese         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦la decizia scolii si alte activitati ¦stimuleaza gândirea elevului si      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦specifice.                           ¦capacitatea de argumentare,          ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Prezinta noilor utilizatori          ¦formeaza deprinderile de munca si    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦functiile, organizarea CDI,          ¦studiu necesare instruirii pe durata ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦activitatile care pot fi desfasurate ¦intregii vieti.                      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦in cadrul CDI, regulamentul de ordine¦Gradul de exploatare a noilor TIC    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦interioara, rolul si misiunile       ¦in activitatile desfasurate in CDI.  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦profesorului documentarist.          ¦Formele de cercetare                 ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Educa elevii in vederea dezvoltarii  ¦documentara sunt diversificate, in   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦autonomiei in invatare si a unei     ¦concordanta cu cerintele invatarii   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦atitudini civice.                    ¦interdisciplinare.                   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Integreaza secvente de cercetare     ¦Gradul de autonomie al elevilor in   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦documentara in activitati de         ¦utilizarea resuselor CDI.            ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦invatare disciplinare si inter/      ¦Realizarea activitatilor defasurate  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦transdisciplinare diverse, in        ¦implica exploatarea resurselor       ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦parteneriat cu cadrele didactice.    ¦multimedia, favorizeaza inovatia     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Propune activitati inovatoare care   ¦pedagogica si utilizarea metodelor   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦presupun exploatarea resurselor      ¦activ-partcipative.                  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦multisuport.                         ¦Parteneriatele educative la nivelul  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Desfasoara proiecte pedagogice       ¦unitatii de invatamânt urmaresc      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦inter/transdisciplinare, impreuna    ¦atât obiective disciplinare, cât si  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦cu echipa pedagogica.                ¦obiective documentare, de            ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Organizeaza activitati de initiere   ¦dezvoltare de aptitudini si          ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦a elevilor in utilizarea si          ¦competente specifice.                ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦valorizarea dimensiunii educative    ¦Temele transdiciplinare raspund      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦a noilor TIC.                        ¦nevoilor de formare a elevilor.      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Indruma initiativele de lectura ale  ¦Activitatile derulate cresc interesul¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦elevilor.                            ¦elevilor pentru studiu.              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Educa elevii prin diferite tipuri de ¦Activitatile privind animarea CDI    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦activitati: pedagogice, culturale si ¦implica si participarea elevilor.    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦de comunicare, in vederea            ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦dezvoltarii competentelor            ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦specifice.                           ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Implica elevii in animarea CDI:      ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦mediatizarea activitatilor CDI,      ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦participarea la elaborarea           ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦propunerilor de achizitii, ordonarea ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦documentelor, organizarea            ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦activitatilor etc.                   ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------+-------------------------------------+-------+--------+--------¦
    ¦ 5. ¦Monitorizarea si ¦Elaboreaza si aplica                 ¦Metodele de monitorizare si          ¦  10   ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦evaluarea        ¦instrumentele de feedback si         ¦evaluare a activitatilor stabilite   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦activitatii      ¦evaluare a activitatilor desfasurate.¦pentru realizarea obiectivelor sunt  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Evalueaza activitatea elevilor       ¦adaptate specificului aspectelor     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦desfasurata in cadrul CDS;           ¦vizate si al resurselor disponibile. ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Evalueaza activitatile desfasurate   ¦Activitatile organizate in CDI sunt  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦cu elevii.                           ¦diverse si raspund functiilor CDI.   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Valorizeaza rezultatele activitatilor¦Numarul de participanti la           ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦desfasurate cu elevii.               ¦activitatile organizate in CDI       ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Monitorizeaza proiectele si          ¦Numarul de utilizatori               ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦planificarea activitatilor CDI.      ¦Numarul de documente consultate      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Evalueaza gradul de atingere a       ¦in cadrul CDI                        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦obiectivelor si a rezultatelor       ¦Numarul de volume imprumutate        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦activitatilor planificate.           ¦Diversitatea modalitatilor de        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Evalueaza gradul de exploatare a     ¦evaluare si valorizare a muncii      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦resurselor CDI.                      ¦elevilor                             ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Intocmeste periodic rapoarte de      ¦Gradul de atingere a obiectivelor    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦monitorizare a activitatii si        ¦si de realizare a activitatilor      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦statistici privind activitatea CDI.  ¦planificate                          ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦Gradul de corectare/actualizare a    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦obiectivelor activitatilor           ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦                                     ¦planificate, atunci când este necesar¦       ¦        ¦        ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------+-------------------------------------+-------+--------+--------¦
    ¦ 6. ¦Dezvoltarea de   ¦Se implica in realizarea de          ¦Numarul proiectelor desfasurate      ¦  10   ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦parteneriate     ¦parteneriate educative nationale     ¦in colaborare                        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦si internationale.                   ¦Varietatea activitatilor desfasurate ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Colaboreaza cu echipa                ¦in colaborare                        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦pedagogica in vederea derularii      ¦Numarul partenerilor implicati in    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦unor activitati pedagogice,          ¦desfasurarea activitatilor propuse   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦culturale, scolare sau               ¦Relevanta parteneriatelor in         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦extrascolare.                        ¦calitatea desfasurarii si            ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Colaboreaza cu institutii de         ¦continutului activitatilor           ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦cultura si educatie in realizarea    ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦unor proiecte cu caracter cultural   ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦si educativ.                         ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Colaboreaza la organizarea si        ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦desfasurarea de intâlniri cu         ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦specialisti din diferite domenii.    ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------+-------------------------------------+-------+--------+--------¦
    ¦ 7. ¦Comunicarea      ¦Prezinta elevilor, comunitatii       ¦Sursele de informare din exteriorul  ¦   5   ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦educative si membrilor               ¦si interiorul unitatii de invatamânt ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦comunitatii locale oferta de         ¦sunt identificate si utilizate.      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦activitate a CDI.                    ¦Informatia de interes pentru         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Participa la facilitarea circulatiei ¦beneficiari este actualizata         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦informatiei in institutia de         ¦periodic.                            ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦invatamânt.                          ¦Mediatizarea rezultatelor obtinute   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Dezvolta si exploateaza serviciile   ¦si multiplicarea experientelor       ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦de comunicare (e-mail, forumuri,     ¦obtinute la nivelul intregii unitati ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦videoconferinte).                    ¦de invatamânt                        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Colecteaza informatiile de la        ¦Activitatile de promovare a          ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦organizatiile de profil (centre      ¦imaginii si activitatii CDI sunt     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦culturale, muzee, teatre, unitati    ¦realizate periodic.                  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦de invatamânt, biblioteci etc.).     ¦Capacitatea de a se implica in       ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Realizeaza puncte de afisaj in       ¦activitati organizate si desfasurate ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦spatiul CDI si in afara acestuia.    ¦in parteneriat                       ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Participa la promovarea activitatii  ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦CDI si a imaginii scolii in          ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦comunitatea educationala si cea      ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦locala.                              ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Promoveaza valorile culturale        ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦românesti si europene din            ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦perspectiva unei identitati          ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦culturale comune.                    ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Comunica cu utilizatorii si          ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦partenerii.                          ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Promoveaza fondul documentar         ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦si activitatile desfasurate in CDI   ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦in rândul elevilor, comunitatii      ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦educative si in comunitatii locale.  ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------+-------------------------------------+-------+--------+--------¦
    ¦ 8. ¦Gestionarea CDI  ¦Utilizeaza spatiul CDI in            ¦Organizarea spatiului CDI            ¦  20   ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦conformitate cu criteriile de        ¦respecta standardele de              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦amenajare in vederea organizarii     ¦amenajare ale unui CDI.              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦optime a activitatii in CDI.         ¦In organizarea spatiului CDI sunt    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Gestioneaza resursele                ¦respectate criteriile de amenajare.  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦(mobilierul, materialele si          ¦Gradul de functionalitate si         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦echipamentele) CDI respectând        ¦respectarea parametrilor tehnici ai  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦normele in vigoare.                  ¦echipamentelor                       ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Organizeaza resursele CDI in         ¦Prin organizarea CDI si prin         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦conformitate cu standardele de       ¦activitatile propuse accesul liber la¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦functionare.                         ¦informatie este facilitat si         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Gestioneaza fondul documentar        ¦asigurat.                            ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦pluridisciplinar multisuport in      ¦Gradul de autonomie al utilizatorilor¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦conformitate cu regulile             ¦in reperarea resurselor              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦biblioteconomice in vigoare si cu    ¦pluridisciplinare si multisuport     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦reglementarile specifice, in         ¦Practicarea unei politici documentare¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦vederea facilitarii accesului liber  ¦prospective                          ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦la informatie si organizarii optime  ¦Realizarea operatiilor               ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦a CDI.                               ¦biblioteconomice conform normelor in ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Coreleaza nevoile utilizatorilor cu  ¦vigoare                              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦un fond documentar                   ¦Gradul de respectare a sistemului    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦pluridisciplinar si multisuport      ¦de clasificare a documentelor        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦adecvat vârstei elevilor si          ¦Gradul de respectare a criteriilor   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦profilului unitatii scolare.         ¦de selectie a fondului documentar    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Aplica dispozitiile si procedurile   ¦Capacitatea de aplicare a            ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦privind informatia prevazute in      ¦normelor de achizitii documentare    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦reglementarile si conventiile        ¦Corelarea necesarului de fond        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦legate de activitatea in domeniul    ¦documentar cu natura activitatii in  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦informarii si documentarii in        ¦CDI si cu nevoile utilizatorilor     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦special in materie de proprietate    ¦Stadiul informatizarii CDI si de     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦intelectuala.                        ¦realizare a bazelor de date          ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Elaboreaza, afiseaza si prezinta     ¦Asigurarea unui program flexibil     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦utilizatorilor Regulamentul intern   ¦care sa permita accesul              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦al CDI.                              ¦utilizatorilor in CDI atât in cadrul ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Asigura primirea utilizatorilor la   ¦cursurilor, cât si in afara lor      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦CDI atât la activitati programate,   ¦Adaptarea orarului CDI, a planului   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦cât si la cele libere;               ¦managerial al CDI la realitatea      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Asigura deschiderea CDI si in        ¦unitatii scolare                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦afara programului scolar, in         ¦Regulamentul intern al CDI este      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦vederea prelungirii activitatii      ¦propus ca parte integranta a         ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦elevului in scoala.                  ¦Regulamentului intern al unitatii    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Intocmeste documentatia              ¦scolare                              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦aferenta derularii proiectelor,      ¦Utilizatorii si activitatile derulate¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦valorificând creativ produsele       ¦in CDI sunt inregistrate ritmic      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦proiectelor la nivelul organizatiei, ¦pentru evidentierea si valorizarea   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦in vederea dezvoltarii acesteia.     ¦lor si pentru remedierea             ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Identifica nevoile financiare ale    ¦disfunctionalitatilor.               ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦CDI pe baza indicatorilor            ¦Necesarul de achizitii a fost        ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦cantitativi si calitativi specifici  ¦propus.                              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦scolii.                              ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Elaboreaza proiectul de buget        ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦pentru dotarea si functionarea       ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦CDI.                                 ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Identifica surse suplimentare de     ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦finantare a activitatii CDI.         ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    +----+-----------------+-------------------------------------+-------------------------------------+-------+--------+--------¦
    ¦ 9. ¦Dezvoltarea      ¦Identifica nevoile proprii de        ¦Obiectivitate in autoevaluare si     ¦   5   ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦profesionala     ¦dezvoltare.                          ¦identificarea propriilor nevoi de    ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Participa la stagii de pregatire in  ¦formare, in functie de dinamica      ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦vederea satisfacerii nevoilor        ¦informatiei in domeniu               ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦personale si ale organizatiei prin   ¦Numarul stagiilor de formare si al   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦raportare la standardele de          ¦schimburilor de experienta la care   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦calitate.                            ¦a participat in vederea satisfacerii ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Manifesta interes pentru nou si      ¦nevoilor personale privind           ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦consecventa in procesul de           ¦perfectionarea si ale organizatiei,  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦instruire/autoinstruire, aplicând in ¦prin raportare la standardele de     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦activitatea didactica elementele     ¦calitate                             ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦de noutate dobândite in cadrul       ¦Gradul de aplicare a cunostintelor   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦programelor de formare parcurse      ¦si de utilizare a noilor competente  ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦sau prin studiu individual.          ¦dezvoltate in cadrul formarilor in   ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Participa la intrunirile echipei     ¦activitatile CDI                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦pedagogice: cercuri metodice         ¦Articole, publicatii, participarea la¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦sau sedinte de catedra.              ¦schimburi de bune practici           ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦Manifesta preocupare pentru          ¦Participarea la stagii de formare si ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦activitati de formare                ¦schimburi de experienta              ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦complementare celor didactice,       ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦prin obtinerea de competente in      ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦domeniul social, IT, comunicare      ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦in limba straina de circulatie       ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦internationala si implementarea      ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦in activitatea didactica a           ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    ¦    ¦                 ¦competentelor dobândite.             ¦                                     ¦       ¦        ¦        ¦
    +----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
                                                                                           +-------------------------------------+
    Semnatura cadrului didactic evaluat                                                    ¦    PUNCTAJUL     ¦  CALIFICATIVUL   ¦
    ..........................................                                             +------------------+------------------¦
    Data autoevaluarii .......................                                             ¦   81 p - 100 p   ¦   FOARTE BINE    ¦
    Semnatura evaluatorului                                                                +------------------+------------------¦
    ..........................................                                             ¦   71 p - 80 p    ¦       BINE       ¦
    Data evaluarii ...........................                                             +------------------+------------------¦
                                                                                           ¦   61 p - 70 p    ¦   SATISFACATOR   ¦
                                                                                           +------------------+------------------¦
                                                                                           ¦     Sub 60 p     ¦  NESATISFACATOR  ¦
                                                                                           +-------------------------------------+
  • Lasă un comentariu