Beneficiarii subventiilor din bugetul asigurarilor pentru somaj sunt angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, absolventi ai institutiilor de invatamant preuniversitar si superior, autorizate sau acreditate. Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii
2. Conditii pentru acordarea subventiei
– sa angajeze absolventi ai ultimei promotii, ai institutiilor de invatamant preuniversitar si superior autorizate si acreditate, inregistrati in evidenta agentiei pentru ocuparea fortei de munca.
sa incadreze absolventi, pe perioada nedeterminata numai pe posturi vacante. Nu sunt considerate posturi vacante posturile care au fost reinfiintate dupa mai putin de 6 luni de la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu pe motivul reducerii personalului.
In vederea incheierii conventiei angajatorii vor depune la agentiile pentru ocuparea fortei de munca urmatoarele documente:
a) tabel nominal cu absolventii institutiilor de invatamant incadrati in munca munca urmatoarele documente:
b) certificate eliberate de organul competent potrivit dispozitiilor legale, care sa dovedeasca handicapul pentru persoanele absolvente de invatamant incadrate in munca, daca este cazul.
Absolventii pot fi incadrati in conditiile prevazute de legea nr. 76/2002, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
Subventia se acorda angajatorilor pe o perioada de 12 luni, iar in cazul absolventilor din randul persoanelor cu handicap de 18 luni de la data incheierii conventiei.
Cuantumul subventiei pentru fiecare absolvent incadrat in munca este suma reprezentand un salariu de baza minim brut pe tara, iar pentru absolventii din randul persoanelor cu handicap de 1,5 salarii de baza minime brute pe tara in vigoare in luna pentru care se face plata.
Suma lunara se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de absolventi in luna respectiva.
Suma lunara se acorda si pentru perioada concediului de odihna.
Pentru perioada in care raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor sunt suspendate subventia nu se acorda.
Pentru stabilirea sumei lunare, angajatorii vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, o data cu declaratia lunara privind obligatiile de plata catre bugetul asigurarilor pentru somaj, si un tabel nominal.
Sumele cuvenite vor fi deduse din contributia pe care angajatorul este obligat, conform legii, sa o vireze in contul bugetului asigurarilor pentru somaj.
In cazul in care suma cuvenita va fi mai mare, diferenta se va recupera prin intermediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in termen de 5 zile de la data depunerii o data cu declaratia lunara privind obligatiile de plata catre bugetul asigurarilor pentru somaj, a tabelului nominal cu absolventii incadrati in munca.
– sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor cel putin 3 ani de la data incadrarii.
Daca in aceasta perioada raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor inceteaza din initiativa angajatorului, acesta este obligat sa restituie in totalitate sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda aferenta, calculata la nivelul celei acordate de trezoreria statului pentru bugetul asigurarilor pentru somaj.
Exceptie face cazul in care raporturile de munca sau de serviciu inceteaza din initiativa sau din motive imputabile angajatului:
A. pentru raporturile de munca:
a) desfacerea contractului individual de munca din initiativa angajatului, potrivit art. 135 din Codul muncii;
b) desfacerea contractului individual de munca din initiativa angajatorului, in temeiul art. 130 alin. (1) lit. i), j), k) si l) din Codul muncii;
B. pentru raporturile de serviciu ale functionarilor publici:
a) demisia, conform art. 90 din Legea nr. 188/1999, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) destituirea din functie, conform art. 94 din Legea nr. 188/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.