Numarul clientilor cu întârzieri la plata ar putea urca cu 20% numai în urmatoarele doua luni.Fraudele dovedite prin proceduri judiciare pe
piata autohtona de leasing au însumat pe parcursul anului trecut aproximativ 20 de milioane de euro, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Societatilor Financiare din România (ALB), Jean-Claude Boloux. Cu toate acestea, potrivit unor estimari avansate de secretarul general al Asociatiei, Adriana Ahciarliu, valoarea totala a fraudelor se poate ridica si la 100 de milioane de euro, adica aproximativ 2,08% din cifra de afaceri a firmelor de leasing pe anul 2008. Diferenta este data de contractele de leasing care nu au intrat înca în procedura judiciara si nu au fost înca dovedite legal ca fraude.
Pe de alta parte, estimarile companiei de profil Impuls Leasing arata ca numarul clientilor care vor înregistra întârzieri la plata va creste cu pâna la 20% în lunile martie si aprilie 2009. “Firmele de pe piata româneasca de leasing ar putea înregistra cu 20% mai multi clienti cu întârziere la plata în aprilie-mai fata de sfârsitul anului trecut, mai ales pe fondul deprecierii leului”, a declarat pentru NewsIn directorul general al Impuls Leasing, Razvan Diaconescu.
Cele mai mai multe fraude se înregistreaza în cazul bunurilor cu valori cuprinse între 5.000 si 18.000 de euro, în general automobile personale.
Datele obtinute de Cotidianul de la câteva companii specializate pe recuperearea de creante arata ca firmele de leasing au tendinta de a-si îndeparta din portofoliu marii restantieri. Restantierul din portofoliul companiilor de recuperare a creantelor este de 20 de ori “mai dator” decât media calculata de firmele de leasing. “Restanta medie este de circa 7.000 de euro. Este o pondere care se respecta la nivelul tuturor firmelor de leasing cu care lucram”, ne-au spus reprezentantii companiei Urban si Asociatii, firma specializata pe recuperarea debitelor.
Sursa: Cotidianul