Bancile instituie drept de ipoteca de rangul I la locuintele din “Prima Casa”

111123Bancile instituie, în favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate prin programul “Prima Casa”, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata

 contractului de creditare, cu interdictia de vânzare a locuintei pe o perioada de 5 ani, a decis Guvernul.

“Asupra imobilelor achizitionate în cadrul programului “Prima Casa” bancile instituie ?i reînnoiesc în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finantelor, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vânzare a locuintei pe o perioada de 5 ani”, potrivit OUG adoptate miercuri de Guvern ?i publicate joi în Monitorul Oficial.

Creantele rezultate din garantiile acordate ?i platite institutiilor de credit în cadrul acestui program sunt creante bugetare, a caror recuperare se face prin executare silita de ANAF. “Valorificarea bunului care face obiectul contractului de garantie, în cadrul procedurii de executare silita (…), se efectueaza de catre organele competente ale ANAF. Sumele încasate sunt venituri la bugetul de stat”, potrivit actului normativ. În titlul executoriu, suma de plata va fi înscrisa în moneda nationala.

Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora ?i de eligibilitate a bancilor ?i a persoanelor fizice beneficiare, precum ?i regulile de gestionare a garantiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, în 15 zile de la data intrarii în vigoare a OUG publicate joi în Monitorul Oficial.

Ministerul Finantelor ?i Fondul de Garantare vor încheia o conventie prin care se vor stabili drepturile ?i obligatiile partilor în derularea programlui “Prima Casa”.

Sursa: The Money Channel

Lasă un comentariu