Dezbatere publica:Scenariile Fiscului cu datoria Rompetrol

Ministerul Finanţelor este optimist în ceea ce priveşte recuperarea banilor pe care Rompetrol Rafinare îi datorează: suma, cifrată la 571 milioane de euro, a fost prevăzută deja în bugetul de stat pentru 2010. În acest an, pe 30

septembrie, obligaţiunile emise de companie acum şapte ani ajung la scadenţă.

Între timp însă, proprietarul companiei nu mai este Dinu Patriciu, ci kazahii de la KazMunaiGaz (KMG), care vor să delisteze Rompetrol Rafinare (simbol RRC) de la Bursa de Valori Bucureşti.

În acest scop, de pe 15 februarie se derulează oferta publică de preluare, prin care Rompetrol Group Olanda vrea să cumpere de la micii acţionari peste 5 miliarde de acţiuni, adică aproape un sfert din capitalul social al societăţii, la un preţ de 0,0741 lei/acţiune. Valoarea nominală a unei acţiuni RRC este de 0,1/lei.

Oferta, anunţată iniţial până pe 12 martie, a fost prelungită cu încă zece zile. Dacă noii proprietari ai Rompetrol nu-şi vor răscumpăra obligaţiunile, atunci statul va redeveni acţionar majoritar al companiei, caz în care suma recuperată va fi diminuată considerabil.

evz

Lasă un comentariu