Cum pot fi vandute actiunile dobândite prin mostenire va invata Casa de avocatura Coltuc

Actiunile dobândite prin mostenire (inclusiv cele prin Programul de Privatizare în Masa – cupoanele) pot fi vândute pe bursa de urmasi doar dupa ce s-a facut la Depozitarul Central schimbarea proprietarilor. Pentru

 

efectuarea mostenirii trebuie facuta o cerere la Depozitarul Central privind transferul actiunilor pentru cauza de moarte (subsemnatul, mostenitor al decedatului, solicit transferul pentru cauza de moarte).

Mai este nevoie de o copie dupa certificatul de mostenitor, iar în acest certificat trebuie specificate obligatoriu actiunile si cotele mostenitorilor, sau de o copie dupa hotarârea judecatoreasca definitiva, irevocabila si învestita cu formula executorie, hotarâre în care trebuie precizate obligatoriu actiunile si cotele ce revin fiecarui mostenitor.

Cu alte cuvinte, este obligatoriu de stiut unde si-a investit bunica sau matusa cuponul, deci si numarul de actiuni pe care le detinea. Se vor mai cere o copie dupa certificatul de deces, un certificat de actionar în original al decedatului (daca exista), precum si o copie dupa actul de identitate CI/BI al mostenitorului (mostenitorilor). Nu uitati sa aveti la îndemâna si dovada achitarii taxei de efectuare a transferurilor.

Daca succesorul este minor, mai trebuie urmatoarele acte: actul de numire a tutorelui emis de o autoritate tutelara; copie act de identitate CI/BI al tutorelui; copie certificat de nastere minor (daca vârsta minorului este sub 14 ani) sau copie CI (pentru minorii care au peste 14 ani).

Dupa efectuarea transferului pentru cauza de moarte se va elibera de catre Depozitarul Central un extras de cont pentru fiecare mostenitor.

Surse: Cotidianul

Lasă un comentariu