Ce probleme puteti intampina atunci cand cumparati un apartament executat silit va invata Casa de avocatura Coltuc

Varianta achizitionarii unui apartament scos la licitatie prin executare silita va atrage, mai ales din cauza preturilor mici. Sunt însa câteva lucruri despre care trebuie sa va interesati înainte. Specialistii va recomanda sa vizionati

 

 

proprietatile, sa va interesati de conditiile de participare la licitatie, dar va spun si ce sa faceti când debitorul nu vrea sa se mute sau daca are chiriasi.

Fostul proprietar nu vrea sa se mute. Cum îl dai afara?

Nu de putine ori, fostul proprietar nu este dispus sa paraseasca locuinta, desi cel care a câstigat licitatia are drept asupra imobilului. Daca întâmpinati o astfel de problema, avocatul Sebastian Gutiu, managing partner la casa de avocatura Schoenherr si Asociatii spune ca primul pas care trebuie facut este initierea unei actiuni în evacuare la Judecatorie. „Actiunea este pusa în executare de catre executorul judecatoresc, care poate apela si la Politie. Ca durata, cu gradul de munca al instantelor, obtinerea unei actiuni în evacuare dureaza între sase si noua luni”, a declarat pentru Money.ro, Sebastian Gutiu. Ce ar mai trebui sa stiti este ca initierea unei actiuni în instanta costa, iar tariful mediu este în jur de 600 de euro în cazul unui apartament si poate fi mai mare daca este vorba de alt tip de imobil.

Debitorul de rea credinta

Specilistii recomanda un dialog cu executorii bancari si asta pentru a afla daca proprietarul care urmeaza a fi executat a contestat sau nu deciziile de executare. Si asta pentru ca, în cel mai rau scenariu, e posibil ca dupa elibererea actului de adjudecare, moment în care cel care a câstigat licitatia devine efectiv proprietarul imobilului, fostul proprietar sa depuna contestatie în instanta. „Daca debitorul este ostil, va contesta actiunea de adjudecare. Exista si aceasta posibilitate de risc, referitoare la atitudinea debitorului. Acest proces poate tine doi, trei ani si e posibil, ca dupa aceasta perioada, timp în care adjudecatarul a facut poate investitii în apartament sa se trezeasca ca trebuie sa plece. Acesta este cel mai rau scenariu”, a declarat pentru Money.ro, Liviu Fenoghen, seful Comisiei Executorilor Bancari din cadrul Asociatiei Române a Bancilor (ARB).

Fostul proprietar are chiriasi. Ce faci?

Interesati-va daca apartamentul pentru care vreti sa licitati este sau nu închiriat cu forme legale. Si asta pentru ca în acest caz, adjudecatarul nu are altceva de facut decât sa astepte expirarea contractului pentru a se putea muta. „Contractul de închiriere ramâne în picioare. Daca apartamentul este închiriat, trebuie sa respecte termenul stipulat în contract si nu îl poate da afara pe chirias”, ne-a mai declarat Fenoghen.

Datorii la întretinere si impozit pe proprietate. Cine le plateste?

Daca va treziti la usa ca presedintele asociatiei de proprietari va spune ca aveti de plata datoria la întretinere a fostului proprietar, nu va speriati. Specialistii spun ca din momentul în care intrati în posesia actului de adjudecare, imobilul este liber de sarcini prin vânzarea acestuia prin executare silita.
În cazul impozitului pe proprietate, daca debitorul nu a platit mai multi ani aceasta taxa, atunci Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) ar fi trebuit sa se încrie la masa credala pentru recuperarea datoriei. Daca DGFP nu s-a înscris la masa credala, atunci adjudecatarul nu este obligat la plata acestuia, iar cel urmarit pentru datorie va fi fostul proprietar.

 

 

Casa de avocatura Coltuc va poate asista

 

www.coltuc.ro

 

Lasă un comentariu