Anunt Casa de avocatura Coltuc:DIICOT: 42 de perchezitii in Valcea, Dolj, Olt, Sibiu, Bucuresti

Procurorii – Biroul Teritorial Valcea au efectuat 42 de perchezitii domiciliare la data de 24.03.2011 pe raza judetelor Valcea, Olt, Dolj, si Sibiu, precum si a municipiului Bucuresti, in doua cauze penale ce au vizat

 

 

 

destructurarea a doua grupuri infractionale organizate specializate in .

Cu aceasta ocazie s-a dispus aducerea a 25 de invinuiti la sediul parchetului in vederea audierii lor si a luarii masurilor legale ce se impun, acestia fiind cercetati pentru savarsirea infractiunilor de , detinere fara drept a unei parole, cod de acces sau data informatica, frauda informatica, inselaciune calificata in conventii, spalare de bani si constituire a unui grup infractional organizat, fapte prev. si ped. de art. 26 din Codul penal rap. la art. 49 din Legea nr. 161/2003, cu aplic. art. 41 alin. 2 din Codul penal, art. 26 din Codul penal rap. la art. 215 alin. 1, 2, 3 si 5 din Codul penal, cu aplic art. 41 alin. 2 din Codul penal, art. 23 lit. a, b si c din Legea nr. 656/2002, cu aplic. art. 41 alin. 2 din Codul penal si art. 7 din Legea nr. 39/2003, toate cu aplic. art. 33 lit. a si b din Codul penal.

Actele de urmarire penala efectuate in primul dosar au relevat faptul ca, in perioada 2008 – 2009, impreuna cu alte persoane, invinuitii s-au constituit in doua grupuri infractionale organizate, unul coordonat de fratii L.I.S. si L.C.V., iar celalalt de catre invinuitul D.M.M., care au elaborat si au pus in practica un plan de inselare a cetatenilor straini ce apelau la site-urile electronice pentru achizitionarea unor produse, plan constand in efectuarea de operatiuni tip phishing, prin incalcarea masurilor de securitate, demararea procedurilor de licitatie in numele utilizatorului legitim al contului sustras care avea o activitate pozitiva pe cont, determinarea victimelor sa transfere banii in conturi bancare controlate de ei sau prin mandate postale in ITALIA, iar in final operatiuni de repatriere a banilor si de impartire a lor in functie de intelegerea initiala si de rolul detinut de fiecare dintre invinuiti in structura gruparii.

Elementele de specificitate care diferentiaza cele doua grupuri infractionale organizate constau in faptul ca primul grup, respectiv cel coordonat de fratii L.I.S. si L.C.V., ce posta pe internet in principal licitatii fictive avand ca obiect vanzarea de telefoane, avand avantajul cunoasterii limbii italiene, indruma victimele sa transfere banii in ITALIA prin mandat postal pe numele unei persoane cu identitate falsa, iar celalalt grup si anume cel coordonat de invinuitul D.M.M. convingea partile vatamate sa transfere banii in conturi bancare deschise in tara si in strainatate pe numele unor complici, bani reprezentand avansul la pretul convenit pentru transferul proprietatii asupra unui tractor, de regula, marca FENDT 410 – Vario ale carui caracteristici, parametri si imagine erau reproduse tot de pe internet.

De asemenea, in cea de-a doua cauza, s-a retinut ca persoanele cercetate aveau ca modalitate de operare obtinerea, prin phishing, a datelor cartilor de credit ale mai multor cetateni straini pe care le foloseau ulterior pentru a cumpara/inchiria domenii de internet, in vedrea lansarii de pagini false de curierat bunuri. S-a stabilit ca, in prima faza, autorii intrau in contact pe internet cu potentialii clienti, carora le ofereau spre vanzare diverse bunuri pe care nu le detineau, indrumandu-i sa le transfere contravaloarea acestora prin Western Union, Money Gram sau cont bancar. Dupa ce plata era efectuata datele transferurilor erau transmise prin mesaje telefonice intermediarilor si, mai departe, altor participanti din strainatate, ce se ocupau cu retragerea banilor, folosindu-se de acte si identitati false. Retrimiterea in tara a acestor sume se realiza cu ajutorul altor persoane, fiecare membru al retelei avand sarcini bine precise.

Prejudiciul cauzat de membrii celor doua grupuri infractionale organizate prin savarsirea faptelor retinute in sarcina lor este de peste 300.000 de euro.

Cauzele au fost instrumentate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Valcea, impreuna cu lucratorii IGPR – SCCO VÂLCEA SI SIPI VÂLCEA, la actiune participand si lucratorii BCCO PITESTI, BCCO CRAIOVA, SCCO OLT, SCCO SIBIU si BCCO BUCURESTI, precum si efective din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei “Vlad ?epes” si al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Valcea.

Sursa:

Lasă un comentariu