Ce inseamna modificarea taxei de poluare in forma noua in opinia Casei de avocatura Coltuc

Ce spune guvernul:

1.Vrei sa-ti cumperi masina second-hand inmatriculata inainte de 2007?Platesti taxa de poluare!

2.Vrei sa iei o masina neinmatriculata din UE platesti taxa de poluare!

3.Vrei sa vinzi o masina inmatriculata in Romania cu an de fabricatie dupa 2007 plateste taxa de poluare cumparatorul cu 30% mai putin!

Sa le luam pe rand

1.Cea mai importanta modificare presupune taxarea la revanzare a masinilor aduse in tara inainte ca Romania sa fie membra UE.

Spre exemplu, daca proprietarul un autoturism vechi din 2003, cu norma de poluare euro 4 si capacitatea cilindrica 1600 centimetri cubi, ar plati dupa noile modificari 367 de euro.

Concluzie: in actuala reglementare nu exista aceasta taxa,deci se plateste in plus

2.Aceasta reglementare ramane la fel ca acum.Ce a facut Guvernul a interpretat hotararea de la Luxemburg strict limitativ,si a gasit o formula mixta care sa evite dispozitiile imperative ale acesteia.Mai a omis un amanunt:in UE nu se plateste taxa de poluare!

3.O alta modificare induleceste putin prima masura si vizeaza reducerea taxei existente.
Spre exemplu, pentru un automobil din 2009, cu motor euro 4 si 1900 de centimetri cubi, pentru care s-a platit la inmatriculare o taxa de 1979 de euro, daca aplicam o scadere de 30% inseamna ca o masina similara ar putea fi inmatriculata in viitor cu 1385 de euro.

Daca ne uitam la cele 3 modificari avem de precizat urmatoarele:

taxa de poluare va exista in continuare in Romania,chiar intr-o forma mai extinsa decat acum.

– nu influenteaza procesele pe rol sau viitoare pentru ca temeiul juridic al acestora era legislatia UE si nu cea interna,in UE neexistand acesta taxa auto.

– se va extinde plata acestei taxa de poluare si la revanzari in Romania,desi cand s-a inmatriculat s-a platit-cel putin dupa 2007- aceasta taxa.

– exista un paliativ ca se va restitui diferenta platita de proprietari in CATIVA ANI ULTERIORI.

– Sub incidenţa noii taxe ar urma să intre un parc auto total de peste trei milioane de autoturisme.Deci nu mai scapa nici o masina decat cea noua cumparata din Romania pe care nu o vinzi.

Astfel, la începutul acestui an, din parcul total de autoturisme, de 4,3 milioane de unităţi, 2,88 de milioane aveau în acel moment o vechime mai mare de şase ani.

Cum noua taxă, în forma ei actuală, se referă la maşinile achiziţionate până la 1 ianuarie 2007, respectiv până acum patru ani, rezultă că la cele 2,88 milioane de unităţi se mai adaugă un număr considerabil de alte maşini. DRPCIV nu are însă o statistică exactă pentru autoturismele mai vechi de patru ani, ci pentru cele mai vechi de 3-5 ani, al cărui număr este de peste 900.000, ceea ce înseamnă, dacă s-ar împărţi la trei, că ar reveni câte 300.000 de unităţi pentru fiecare an vechime în parte din acest eşalon, ducând astfel totalul la circa 3,2 milioane de autoturisme.

– Exista riscul  sa mai vanda nimeni masina oficial, la ANAF o sa fie tot vechiul proprietar cu intelegerea intre parti la plata impozitului.

– Cei care sprijina taxa pe poluare sau de prima inmatriculare (cum i s-o spune, nu are importanta) spun ca eliminand masinile vechi se face inoirea parcului auto. Aceasta se face oricum. Numai ca, scotand artificial din piata masinile ieftine (multe dintre ele nu polueaza excesiv) pretul masinilor noi ramane sus. Avand concurenta masinilor la mana a ,producatorii auto ar fi lasat pretul mai jos.

– Sa intelegem ca pe langa taxa de prima inmatriculare/poluare, sau cum se mai cheama acum, se va introduce o noua taxa, de „prima vanzare” ?!

Taxa de poluare exista in continuare in Romania si sub aceasta „cosmetizare” a acesteia si se vor castiga in continuare procese in Romania precizeaza av.Coltuc Marius Vicentiu,fondator Casa de avocatura Coltuc.

5 comentarii la „Ce inseamna modificarea taxei de poluare in forma noua in opinia Casei de avocatura Coltuc”

  1. Se poate obliga, prin hotarare judecatoreasca Serviciul Public Comunitar regim Permise conducere si Inmatriculare a Vehiculelor sa va inmatriculeze masina fara plata taxei de poluare. dezavantajul ar fi ca (cel putin in Sibiu) pe durata derularii procesului, pana la obtinerea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile (poate dura cateva luni sau chiar un an-va spun din experienta!!) dvs.nu puteti circula cu masina cumparata (puteti circula doar pe perioada valabilitatii numerelor provizorii).
    M am ocupat personal de astfel de procese si se castiga pe principiul perceperii taxei de poluare in neconformitate cu art.90 TCE. Ar trebui sa aveti succes in orice judet va aflati!
    Succes va doresc in cazul in care informatia mai este de actualitate pt dvs.!

  2. Eu am cumparat o masina din Germania marca BMW din 1991 cu capacitatea cilindrica de 2000 ,asi dori sa intru in contact cu un avocat sa nu mai platesc taxa de mediu sa pot sa-mi inscriu masina dar va rog sa-mi spuneti cum sa procedez, va multumesc pentru intelegere.

  3. vreau sa intru si ieu in legatura cu dumneavoastra in legatura cu taxa de poluate pentru masina.

  4. Buna ziua,
    Ma intereseaza daca o masina aflata inca in leasing din Sep 2006, la expirarea contractului (Sep.2011) si intrarea in proprietate a autoturismului, se mai plateste aceasta taxa? Se consider ca o vanzare de second hand sau cum?
    In caz ca se plateste aceasta taxa, mi se impune cumva inainte de schimbarea proprietarului?
    Care sunt sansele sa refuz plata acestei abearatii?

    Multumesc,
    Irina

Lasă un comentariu