Timp de 5 ani actiunile de stat nu vor putea fi executate silit anunta Casa de avocatura Coltuc

Nici statul nu va mai putea garanta credite cu astfel de actiuni in cursul aceleiasi perioade. Interdictia temporara care va limita dreptul de gaj general al creditorilor statului va fi justificata de Executiv prin “fragilitatea economiei romanesti”, afectata de criza economica, ce impune mentinerea stabilitatii

functionale a companiilor din domenii strategice ale economiei nationale si a predictibilitatii bugetului de stat pentru plata salariilor, serviciilor medicale si educationale.

Masura va fi luata de Guvern printr-un proiect de lege, initiat de Ministerul Finantelor, ce va modifica Legea 83/1997 pentru privatizarea societatilor comerciale bancare la care statul este actionar, instituind astfel insesizabilitatea actiunilor statului la societatile comerciale bancare, si Legea 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, prin care aceeasi masura va fi aplicata si pentru restul companiilor de stat.

Actiunile statului la companii nationale pot reprezenta pentru imprumuturile contractate si pot fi incluse in gajul general al creditorilor. In caz de neplata a imprumutului, creditorii pot apela in instanta la prevederile Codului de procedura civila si solicita declansarea procedurii de urmarire silita sau de sechestru asigurator asupra acestor actiuni.
Statul detine participatii majoritare sau integrale la 937 de companii, ale caror venituri au avut in 2010 o pondere de 16% in Produsul Intern Brut.

La aceasta se adauga dividendele corespunzatoare participatiei statului, virate la buget, si care in acelasi an 2010 au avut o pondere in PIB de 0,34%. Ministerul Finantelor, initiatorul actului normativ, aminteste ca din aceasta categorie fac parte atat CEC Bank, cu un capital social de peste un miliard lei si o cota de piata de 6,37%, cat si EximBank, cu un capital social de 800 milioane lei si cota de piata de 1,18%.

Lasă un comentariu