Sunteti garant-fidejusor la banca?Iata ce trebuie sa stiti!

Intrebare cititor:contract intre doua societati comerciale. Printr-o clauza din contract, administratorul dintr-o societate se obliga ca, in cazul in care firma sa nu poate achita debitul de buna voie sau in urma executarii silite, sa achite el in numele societatii debitul, sa raspunda cu toate bunurile sale prezente si

viitoare. Contractul era supus arbitrajului comercial. Dupa un litigiu firma tot nu plateste obligatia din cauza problemelor financiare majore(nu ai ce sa executi, nu au bani in conturi, nu au bunuri de nici un fel …)

Se poate actiona in judecata administratorul firmei care nu isi poate achita obligatia [actiune in pretentii] pe baza clauzei de care aminteam mai sus?
Unde s-ar depune actiunea, la curtea de arbitraj sau la instanta de drept comun?
Ce elemente trebuie sa contina actiunea pentru a putea fi admisa cererea de judecatori sau arbitrii?

Raspuns av.Coltuc: Chiar dvs. spuneti ca in contract adminstratorul se obliga sa raspunda cu bunurile sale. Pentru aceasta, contractul sau cel putin aceste clauze trebuie sa imbrace forma raspunderii atrasa de fideiusiune (fidejusiune). Insa, daca nu s-a renunta si la beneficiul de discutiune si, eventual, de diviziune, urmarirea bunurilor proprii ale administratorului poate interveni doar in situatia in care s-au epuizat toate caile de executare silita.

Aceasta inseamna ca nu poate fi recuperata creanta din veniturile/ bunurile societatii comerciale debitoare. Daca insa s-a renuntat la beneficiul de discutiune, atunci puteti sa demarati oricand procedura executarii silite impotriva persoanei care a garantat cu bunurile proprii, respectiv administratorul.

Daca insa aceasta clauza nu poate fi considerata o garantare gen fideiusiune (fidejusiune, in terminologia anterioara), puteti incerca sa solicitati instantei de judecata ca respectiva clauza reprezinta de fapt o garantare a indeplinirii obligatiei si, prin urmare, sa fie admisa recuperarea creantei de la persoana fizica. Consideram ca este indicat sa introduceti cererea la instanta competenta de drept comun.

In cazul in care creanta dumneavoastra indeplineste conditiile deschiderii procedurii insolventei, puteti formula o astfel de cerere, urmand ca, in functie de culpa administratorului, sa fie atrasa si raspunderea acestuia, insa numai in conditiile stabilite de Legea 85/2006.

2 comentarii la „Sunteti garant-fidejusor la banca?Iata ce trebuie sa stiti!”

  1. Am făcut un leasing pe societate Pt 2 utilaje agricole și am fost trecut și ca fidejusor eu fiind și administrator. Societatea a întrat în faliment după o perioada, leasing ul a venit și a recuperat utilajele și acum au cerut în instanta prin executor, executarea mea personala ca fidejusor Pt sume foarte mari 100 mii și 200 mii lei la cele 2 contracte, ce pot sa fac sa scap??

  2. Buna ziua ,
    Sunt administratorul unei societati care a intrat in procedura de insolventa simpla in luna ianuarie 2014, urmand ca in luna Mai a.c. sa se declare faliment si , intrebarile mele sunt ;
    – pot fi executati administratorul si fidejusorii din moment ce societatea este in insolventa? Conform Lg. 85 /2006 art 36 spune ca intrarea in insolventa suspenda orice drept de actiune judiciara sau masuri de executare silite , impotriva creeantelor debitorului sau bunuri personale.
    -de ce nu asteapta banca ca lichidatorul sa indestuleze creanta cu bunurile societatii ca sunt slava d-mnului
    conform procedurii si ,mai apoi sa se rasfranga asupra mea si fidejusori in momentul in care bunurile nu acopera creanta!
    -In acest moment ma aflu in procedura de executare silita pe persoana fizica atat eu cat si fedejusorii mei pentru creditul respectiv .
    cei de facut ?
    – suspendam vanzarea bunurilor societatii care fac obiectul garantarii creditului aflata momentan in procedura de insolventa ,
    daca ei ma executa la bunurile personale si se indestuleaza ?
    -fac contestatie la executare ? mentionez ca nu am niciun venit
    -exista posibilitatea de scutire a timbrului in condtiil in care fac dovada ca nu am venit?
    stiu ca in cazul falimentului a pers. juridice exista scutiri , numai ca eu sunt executata de catre banca ca persoana fizica
    va multumesc ,
    cu respect , cel mai necajit om de pe pamant.

Lasă un comentariu