Avocat procese banci

Dupa aparitia legii 193/2000 modificata sansele celor care se lupta cu bancile au crescut.Nu trebuie sa mai fiti reticenti in lupta cu bancile.In data de 19 iulie a fost republicata in Monitorul Oficial legea  193/2000 privin clauzele abuzive. Vestea buna consta in faptul ca au fost aduse modificari importante,astfel incat consumatorul va fi mai bine protejat in fata instiutiilor de creditare.

Art 12 reprezinta o noutate  in legislatia noastra si respecta si ultima hotarare a Curtii Europene in acest sens, astfel acesta arata ca “1) In cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune  care contin clauze abuzive, organele de control prevazute la Art. 8 vor sesiza tribunalul  de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.”. Astfel in cazul in care Autoritatea Nationala pentru Protectia consumatorului constanta printr-o plangere sau in urma unei verificari de rutina ca exista clause abusizve va fi sesizat imediat tribunalul pentru modificarea acestui contract.

Noutatea consta in faptul ca aceste prevederi se vor aplica si contractelor in curs de executare nu numai celor viitoare. Din punct de vedere juridic este o inovatie  intrucat principiul potrivit caruia legea civila nu retroactiveaza este incalcat, in scopul protejarii indivizilor.

O alta modificare efectuata este cea in materie de competenta a instantei de judecata si anume, noua lege prevede clar ca tribunalul este competent sa judece atunci cand este sesizat de ANPC. Ba mai mult ca in aceasta situatia hotararea data se aplica tuturor contractelor incheiate de respectiva institutie de creditare.

In cazul in care consumatorul introduce actiunea , competenta este cea de drept comun si anume judecatorie sau tribunal in functie de valoarea obiectului actiunii.

av.Coltuc Marius-Avocat procese banci

Lasă un comentariu