Avocat specializat dreptul muncii – Perioada de proba

Perioada de proba
Codul al Muncii 2013 a adus modificări importante si cu privire la durata maximă a perioadei de probă permisă pentru verificarea aptitudinilor unei persoane, dintre care vi le prezentăm în cele ce urmează pe cele mai des întâlnite.

– pentru functiile de executie, durata maximă a perioadei de probă este de 90 zile calendaristice (fată de 30 zile cât era prevăzut în reglementarea anterioară); Avocat specializat dreptul muncii

– pentru functiile de conducere, durata maximă a perioadei de probă este de 120 zile calendaristice (fată de 90 zile cât era prevazut în reglementarea anterioară);

– în cazul persoanelor cu handicap, legea nu a suferit modificări, durata maximă a perioadei de probă rămânând de 30 zile calendaristice, în acest caz perioada de probă fiind obligatorie.

Persoanele care sunt angajate initial pentru o perioada de probă trebuie să cunoască faptul că pentru aceeasi functie la acelasi angajator nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă. Bineînteles, în situatia în care o persoană debutează într-o nouă functie sau profesie chiar la acelasi angajator, salariatul poate fi supus unei noi perioade de probă pentru ocuparea unui nou post.

Perioada de probă constituie vechime în muncă, pe durata perioadei de probă salariatul beneficiind de toate drepturile şi având toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.

O noutate adusă de actualul Cod al Muncii se referă la situatia angajării absolventilor institutiilor de învătământ superior, în cazul cărora primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu, angajatorii neputând solicita în cazul acestora, în respectiva perioada (în primele 6 luni), angajarea lor pe perioadă de probă.

De asemenea, o altă noutate se referă la faptul că, spre deosebire de vechiul Cod al Muncii care interzicea angajarea succesivă a mai mult de 3 persoane pe perioada de probă pe acelasi post, în actuala reglementare este permisă angajarea succesivă pe perioada de probă a mai multor persoane pentru acelasi post pe o perioadă de maxim 12 luni.

În cazul contractelor cu durată determinată, perioada de probă este de maxim:

– 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;

– 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;

– 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;

– 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

Lasă un comentariu