Concediu de odihna – drepturi si obligatii

Concediu de odihna – drepturi si obligatii

 

 

Dreptul la concediu de odihna este un drept imperativ si obligatoriu, garantat tuturor salariatilor, in primul rand prin Constitutia Romaniei, dar si prin Codul Muncii.

Fiind un drept absolut obligatoriu, concediul nu poate face obiectul vreunei cesiuni sau renuntari, iar durata sa nu poate fi redusa sub limita minima legala nici macar cu acordul explicit al salariatului; orice astfel de cesiune, renuntare sau limitare este nula absolut.

Cu alte cuvinte, salariatul nu poate renunta sub nicio forma la zilele sale de concediu de odihna, iar angajatorul este obligat sa ii acorde salariatului intreaga perioada a concediului la care acesta are dreptul legal.

Durata concediului de odihna

Codul Muncii prevede, ca regula generala, o durata minima de 20 (douazeci) de zile lucratoare pe an pentru concediul de odihna. Prin exceptie de la aceasta regula, concediul de odihna va avea o durata mai mare in urmatoarele situatii:

  • pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani – 3 zile suplimentare;
  • pentru salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare – 3 zile suplimentare;
  • pentru nevazatori – 3 zile suplimentare;
  • atunci cand contractul individual de munca al salariatilor, un contract colectiv de munca aplicabil angajatorului sau regulamentul intern al acestuia prevede o durata mai mare decat cele 20 de zile lucratoare – in functie de cat prevede respectivul contract/regulament

Lasă un comentariu