Recuperatorul imi spune ca legea nu i se aplica si trebuie sa il dau in judecata. Ce trebuie sa fac?
Desi,recuperatorul transmite ca legea nu i se aplica, situatia este simpla, din punctul de vedere al legislatiei, deoarece prevederile acestei legi arata foarte clar ca ea se aplica inclusiv executarilor silite sau celor executati silit, la articolul 11: ” (…) prezenta lege se aplica atat contractelor de credit aflate in derulare la momentul intrarii sale in vigoare, cat si contractelor incheiate dupa aceasta data”.
„In conditiile in care creditul a fost cesionat catre un recuperator de creanta, in principal discutam despre credite neperformante care au avut probleme la plata ratelor. Asta nu inseamna ca nu se aplica inclusiv celor executati silit pe imobil – le-a fost vandut imobilul – si ulterior au ramas cu o datorie.”
Ce poate face recuperatorul impotriva mea?
Recuperatorii pot incerca intai sa renegocieze conditiile contractului, pentru a evita pierderile financiare, odata cu darea in plata a locuintei, a carei valoare de multe ori nu acopera datoria ramasa.
Insa, daca proprietarul locuintei refuza orice fel de negociere, recuperatorul nu poate lua vreo masura impotriva lui.
Pot sa mai recuperez anumite comisioane sau dobanzi deja platite?
Iata un subiect la care se gandesc poate putini dintre cei care vor sa dea imobilul inapoi si sa scape de orice datorie. Acestia ar putea, in cazul in care ar da banca in judecata, sa castige o parte dintre comisioanele si dobanzile platite.
„Aici este o alta discutie, foarte interesanta. Nu mi se pare corect, desi la unison se intampla lucrul asta, ca in posibilul act de dare in plata semnat – si am asistat zeci de oameni saptamanile astea – banca sau recuperatorul spune ca se renunta la orice drept trecut si viitor ce ar putea sa rezide din conventia de credit – exista si un paragraf in fiecare acord de dare in plata.
Lucrul asta este ilegal, pentru ca pe mine nu ma conditioneaza legea sa dau in plata daca renunt la drepturile din contract. Atata vreme cat mi-ai luat mie niste bani pe care eu consider ca mi i-au luat ilegal, eu ar trebui sa am deschisa pe viitor posibilitatea de a te da in judecata pe tine si sa nu-mi restrictionezi mie accesul la instanta si la Justitie, pentru simplul fapt ca vrei sa-ti rezolvi niste chestiuni din trecut cu contractele facute gaunos”, a spus Adrian Cuculis.
In momentul in care un client primeste un asemenea contract de dare in plata, are posibilitatea sa refuze semnarea sa.
„Daca cineva primeste – si cu siguranta va primi un asemenea draft de contract – are posibilitatea sa spuna ‘Eu refuz sa semnez un asemenea contract de dare in plata, pentru ca astea sunt considerentele legii, ea nu spune ca trebuie sa renunt la vreun drept’ si evident ca are posibilitatea sa dea pur si simplu in judecata pe mai departe in instanta pe acel recuperator sau banca, pentru inchiderea datoriei pe instanta de judecata si nu pe calea amiabila.
Cat costa
In momentul de fata, daca ai vrea sa-mi dai in plata un imobil de 50.000 de euro, cu aproximatie de 90 la suta, costurile tale efective s-ar ridica undeva catre 5.000 de lei, impartind onorariu avocat si onorariu notar. Si s-ar exclude inca cel putin 2.000 de euro care ar trebui sa fie platiti cu titlul de impozit pe venit, deci astia au fost eliminati”