Dacă te gândești că ești în siguranță când folosești internetul pentru a descărca filme sau muzică, trebuie să știi că în anumite situații prevăzute de lege riști să ajungi la închisoare

Ce interzice legea și ce sancțiuni sunt

Pentru a putea respecta drepturile autorilor, trebuie, mai întâi, să știi ce nu-ți este permis. Astfel, printre altele, Legea nr. 8/1996 interzice să pui la dispoziția publicului, pe internet, operele protejate, precum filmele sau muzica.

Această faptă este infracțiune, iar pedeapsa este închisoarea. Prin urmare, dacă distribui, chiar fără a obține un avantaj de orice fel, opere asupra cărora există drepturi de autor, poți sta la închisoare între șase luni și trei ani.

Imagini pentru descarc filme online

Nu toate utilizările de conținut protejat sunt interzise

Dacă nu îl prejudiciază pe autor, sunt permise anumite utilizări ale operei protejate, precum reproducerea de scurte extrase pentru informare și cercetare sau reprezentarea şi executarea unei opere în cadrul activităţilor din școli.

De asemenea, poți să copiezi conținutul protejat, însă numai dacă îl folosești pentru uz personal sau în interiorul familiei tale. Totuși, poți face asta numai dacă opera este deja adusă la cunoștința publicului și este vorba de o utilizare normală a acesteia. Mai mult, prin utilizare nu trebuie să îl prejudiciezi în vreun fel pe autor.

Cu alte cuvinte, dacă găsești pe internet un film, nu poți fi sancționat pentru descărcarea în calculatorul propriu sau vizionarea lui de tine și de familia ta.

Programele prin care descarci și distribui conținut sunt legale

Programele de sharing precum DC++, oDC sau torentele online nu sunt ilegale. Poți distribui cu ajutorul acestora conținut care nu este protejat de drepturile de autor. De exemplu, un film vechi, după ce a rămas fără protecția drepturilor de autor, așa cum am explicat mai sus. Mai mult, chiar dacă descarci opere protejate, tot nu poți fi sancționat.

Problemele apar în momentul în care tu pui la dispoziția publicului conținut protejat. Așa că trebuie să fii foarte atent ce setări ale programului folosești, așa încât să nu le permiți celorlalți utilizatori să preia operele de la tine. Cu toate acestea, majoritatea programelor folosesc un sistem care nu-ți permite să descarci dacă nu distribui și tu la rândul tău.

De asemenea, nu există niciun risc pentru tine atunci când descarci în calculatorul propriu conținut de pe un anumit site sau când vizionezi filme online, direct în browser.

Lasă un comentariu