Cum aleg codurile Caen cand infiintez o firma in 2017

Pentru a va stabili codul CAEN, trebuie sa stiti sau sa anticipati, cat mai devreme, ce activitati veti desfasura. In acest mod, veti include toate codurile CAEN care au legatura cu obiectul principal de activitate si cu activitatile pe care credeti ca le veti realiza in viitor.

 

 

Clasificarea statistica nationala a activitatilor economice din Romania, cunoscuta drept Codul CAEN, este structurata prin Ordinul Institutului National de Statistica nr. 337/2007 cu modificarile si actualizarile ulterioare, dintre care cea mai recenta in 2008, pe niveluri, de la primul pana la ultimul, in urmatorul mod:
  • sectiuni, care cuprind titluri identificate printr-un cod alfabetic;
  • diviziuni, care au titluri identificate printr-un cod numeric de doua cifre;
  • grupe, care contin titluri identificate printr-un cod numeric de trei cifre;
  • clase, unde sunt titluri identificate printr-un cod numeric de patru cifre.

 

Principalele aspecte de grupare pentru activitati sunt urmatoarele:
  • caracterul bunurilor si al serviciilor realizate;
  • utilizarile carora sunt destinate produsele si serviciile;
  • mijloacele, procesul si tehnologia de productie.

 

Ce cod CAEN sa va alegeti
Fiecare societate, persoana fizica autorizata sau intreprindere familiala, poate avea un singur obiect principal de activitate caruia ii corespunde un singur cod CAEN, care este declarat, obligatoriu, la constituire, fiind prevazut in actul constitutiv sau statut si inscris in certificatul de inregistrare.
„In normele care reglementeaza Clasificarea Activitatilor Economice Nationale, nu prezinta relevanta forma juridica in care agentii economici aleg sa isi desfasoarea activitatea (societate, persoana fizica autorizata, intreprindere familiala, etc), deoarece astfel de criterii nu au legatura cu caracteristicile activitatii in sine. Potrivit Ordinulului INS nr. 337/2007 cu modificarile si actualizarile ulterioare, unitatile angajate in acelasi tip de activitate economica sunt clasificate in acelasi mod, independent de forma juridica in care este constituita”, precizeaza #avocatcoltuc
De asemenea, societatile n-au limitari in ceea ce priveste alegerea numarului de obiecte secundare de activitate pentru niciuna din categorii.

Lasă un comentariu