Nu te supara frate sau sora.ANPC A CÂŞTIGAT DEFINITIV PROCESUL COLECTIV ÎMPOTRIVA ALPHA BANK.Si ce daca? Si,Otp a pierdut astfel de dosare si nu a modificat nimic.

Alpha Bank urmează să modifice toate contractele de credit cu garanţie reală mobiliară, după ce instanţa a dat, definit, câştig de cauză Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), într-un proces erga omnes.
Potrivit informaţiilor de pe portalul justiţiei, instanţa a decis: „Constată caracterul abuziv al următoarelor clauze

 

 

 

 

(…), cuprinse în contractul de facilitate de credit şi garanţie reală mobiliară (…): o clauză (…) privind revizuirea dobânzii «în func-ţie de condiţiile dominante ale pieţei sau a modificărilor circumstanţelor în care aceasta a fost iniţial stabilită, precum şi în raport de politicile de creditare ale Băncii»; o clauză (…) conform căreia, «în cazul în care, în termen de 5 zile de la data luării la cunoştinţă a noului nivel al dobânzii comunicat de Bancă, Alpha Bank România SA primeşte din partea Împrumutatului notificare cu privire la decizia acestuia de a nu mai continua derularea Facilităţii în noile condiţii, toate sumele datorate de Împrumutat Băncii devin scadente şi plătibile imediat. În cazul în care Împrumutatul, ca urmare a luării la cunoştinţă a noului nivel al dobânzii, nu va rambursa soldul creditului, dobânzile şi celelalte speze aferente, în termen de 5 zile de la data luării la cunoştinţă, se consideră că acesta a acceptat noul nivel al dobânzii»; o clauză (…) referitoare la comisionul de administrare potrivit căreia, «ca urmare a cererii Împrumutatului, Banca a finanţat prezentul comision. (…) Comisionul este inclus în valoarea Facilităţii»; o clauză (…) privind comisionul de risc, potrivit căreia «Banca îşi rezervă dreptul de a modifica cuantumul acestui comision în cazul în care, ca urmare a efectuării propriei analize în baza normelor interne, Banca apreciază că Împrumutatul se încadrează într-o altă clasă de risc decât cea avută în vedere la semnarea prezentei Facilităţi». (…) Obligă pârâta SC Alpha Bank România SA să modifice toate contractele de credit cu garanţie reală mobiliară în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate de acelaşi tip, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale”.
Paul Anghel, directorul general al ANPC, ne-a spus că, după ce va fi redactată hotărârea judecătorească, ANPC va întreba Alpha Bank câte contracte de acest tip are încheiate şi va solicita băncii să elimine clauzele abuzive din aceste contracte. Ulterior, va cere instituţiei de credit să facă dovada punerii în executare a deciziei.
„De bună credinţă, banca ar trebui să returneze debitorilor sumele plătite nejustificat în baza acestor clauze. Dacă nu, oamenii se vor adresa instanţei ca să-şi recupereze sumele solicitate abuziv de bancă”, ne-a mai spus domnul Anghel.
Potrivit informaţiilor din dosarul colectiv deschis de ANPC, publicate de Beatrice Aldea, din cadrul Asociaţiei Parakletos, pe pagina sa de Facebook, dobânda din contractele vizate este compusă din dobânda de Bază a băncii, care, la data încheierii contractului, era de 8,25% pe an şi „este revizuibilă periodic de către bancă pe toată perioada perezentului contract până la rambursarea integrală a datoriilor către bancă, în func-ţie de condiţiile dominante ale pieţei sau de modificările circumstanţelor în care aceasta a fost iniţial stabilită, precum şi în raport cu politicile de creditare ale băncii (…) Schimbarea ratei dobânzii nu va constitui un amendament la prezentul contract, nefiind necesară încheierea unui act adiţional. Dobânda este datorată şi se plăteşte împreună cu rata de capital şi comisionul de risc conform scadenţarului de plată”.
Totodată, comisionul de administrare prevăzut în aceste contracte este de 3% din valoarea creditului, iar comisionul de risc este de 0,30%.
Banca nu ne-a transmis opinia sa legată de subiect, până la închiderea ediţiei.
Acesta nu este singurul proces de tip class action câştigat de ANPC. Potrivit lui Paul Anghel, din cele aproape 50 de procese colective deschise în instanţă împotriva unui număr însemnat de bănci, şase au fost câştigate pe fond, cinci – câştigate definitiv, şase pierdute pe fond şi cinci – pierdute definitiv.
Câştigarea unui proces erga omnes presupune eliminarea din cadrul tuturor contractelor similare a clauzelor declarate de justiţie ca fiind abuzive în contractele ce fac obiectul respectivului dosar.

Lasă un comentariu