Cercetarea disciplinara angajat,litigiu de munca/Angajator : „Vino la cercetarea disciplinara” Angajat : „Nu vreau”

Imagini pentru litigiu de muncaCe poate face angajatorul atunci când salariatul refuză convocarea la cercetarea disciplinară
Este obligatoriu ca salariatul cercetat disciplinar să fie convocat în scris la cercetare, potrivit Codului muncii. Prin documentul de convocare, salariatul trebuie să afle de ce e chemat la întâlnirea cu comisia de disciplină, când va avea loc întâlnirea, unde ș.a.m.d. Deși legea permite sancționarea și în cazul în care angajatul nu s-a prezentat la cercetare, e necesar să se dovedească faptul că angajatorul i-a adus la cunoștință convocatorul, dar că, dintr-un motiv sau altul, salariatul nu a vrut să-l primească.

Vezi si www.coltuc.ro

Dacă s-a pornit o cercetare disciplinară, e obligatoriu ca salariatul cercetat să fie chemat la o întâlnire cu comisia de disciplină stabilită dinainte, după cum scrie în Codul muncii. Nu se poate face, ca regulă, o cercetare disciplinară în lipsa acestuia, mai ales dacă salariatul încă vine la muncă și desfășurarea cercetării e ascunsă față de el. Așa cum o spuneam și cu alte ocazii, în celelalte materiale din ghidul cercetării disciplinare, până să ajungem la sancționarea unui salariat e nevoie de o cercetare făcută „ca la carte” – în principal, pentru a evita ca instanța să desființeze sancțiunea.

„(2) În vederea desfășurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora și locul întrevederii. (3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condițiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancționarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile”, scrie în Codul muncii.

Așadar, din textul citat știm foarte clar două lucruri: faptul că nu se poate face o cercetare fără convocarea salariatului și faptul că putem să dispunem o sancțiune și dacă el nu vine la cercetare, deși a fost chemat și procedura de convocare a fost îndeplinită așa cum trebuie. Ce ne facem însă în situația în care salariatul refuză (cu rea-intenție, firește) să semneze de primire pe documentul de convocare? Pentru că el știe că lipsa semnăturii sale ar putea să echivaleze cu faptul că nu a fost chemat așa cum scrie în lege, prin urmare, va cere (și va obține) anularea sancțiunii în instanță.

 

cercetarea disciplinare angajat,litigiu de munca

Lasă un comentariu