Cum obtin urgent ordinul de protectie in 2018

Cum obtin urgent ordinul de protectie in 2018

Cum obtin urgent ordinul de protectie in 2018
Cum obtin urgent ordinul de protectie in 2018

 

 

https://www.youtube.com/user/coltuc2013

 

https://ro-ro.facebook.com/avocat.coltuc

 

https://www.google.ro/search?ei=JsyQW7GZM-uDrwTU9J2gCQ&q=avocat+coltuc&oq=avocat+coltuc&gs_l=psy-ab.3…10200.12558.0.13309.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.0.0….0.OZEj6w8IpJU

 

https://www.google.ro/search?ei=NcyQW69DjouvBK2zu9gP&q=coltuc.ro&oq=coltuc.ro&gs_l=psy-ab.3…41740.57804.0.58185.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.0.0….0.bYuNgY12xKk

 

 

Ce este, mai exact, ordinul de protectie?

Ordinul de protectie este un instrument de aparare a victimelor violentei in familie. Astfel, orice persoana care se simte amenintata de un membru al familiei, fie din cauza atitudinii si actiunilor violente ale acestuia la nivel fizic, ori din cauza violentei verbale sau a repetatelor acte de hartuire comise de agresor fata de ea, se poate adresa instantei pentru obtinerea unui ordin de protectie.

Ce se intelege, mai exact, prin expresia membru de familie?

Expresia membru de familie face referire la ascendenti, descendenti, frati, la sot/sotie sau fostul / fosta sotie, cat si la persoanele care traiesc in concubinaj.

De asemenea, este considerat membru al familiei si tutorele sau curatorul persoanelor care se afla sub interdictie.

Ce masuri pot fi impuse mai exact printr-un ordin de protectie?

Printr-un ordin de protectie pot fi impuse o gama variata de masuri, in functie de gravitatea situatiei si de solicitarile victimei. Printre cele mai importante actiuni ce pot fi impuse printr-un astfel de ordin se numara:

a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, masura ce poate fi dispusa si in cazul in care agresorul este proprietarul locuintei;

b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;

c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta este compartimentata astfel incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;

d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;

e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;

f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;

g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;

Mai mult decat atat, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala.

Pe langa oricare dintre aceste masuri, instanta poate dispune consilierea psihologica obligatorie a agresorului sau poate recomanda efectuarea anumitor tratamente.

Aceste masuri pot fi luate pe perioada nedeterminata?

Nu, avand in vedere ca prin masurile impuse de ordinul de protectie se limiteaza considerabil dreptul la viata privata si la domiciliu a celui impotriva caruia este dispusa masura, legea nu a permis luarea acestor masuri pe o perioada nedeterminata.

Astfel, durata acestor masuri este stabilita in mod expres de catre judecator si nu va putea depasi 6 luni de la data emiterii ordinului.

Ce se intampla la finalul acestor 6 luni?

La expirarea perioadei pentru care a fost emis ordinul, daca situatia de pericol pentru victima subzista, poate fi introdusa o cerere pentru obtinerea unui nou ordin de protectie.

Masurile impuse de acest ordin sunt provizorii si pot fi dispuse doar in cazul existentei unui pericol real si concret pentru victima, astfel ordinul de protectie nu poate fi prelungit la expirarea perioadei, ci exista doar posibilitatea obtinerii unui nou ordin.

Care este procedura de obtinere a unui ordin de protectie?

Pentru a obtine un ordin de protectie, victima trebuie sa introduca o cerere la judecatoria din localitatea de domiciliu. Exista si o cerere tipizata pe care victimele o pot folosi.

Dupa introducerea acestei cereri, instanta este obligata sa solutioneze cauza in termen de 72 de ore, pentru a nu se perpetua starea de pericol in care se afla victima. In cazuri de maxima urgenta, cererea poate fi solutionata chiar in aceeasi zi.

Dupa solutionare, hotararea prin care se obtine un ordin de protectie se transmite de catre instanta organelor de politie, care vor supraveghea respectarea acestuia de catre faptuitor.

Exista o taxa anume pe care victima trebuie sa o plateasca pentru a introduce aceasta cerere?

Nu, acest demers este gratuit, cererea fiind scutita de taxa de timbru, pentru a nu descuraja victimele sa se adreseze instantei.

Ce se intampla, mai exact, dupa solutionarea cererii de catre instanta?

Dupa solutionarea cererii, ordinul de protectie se emite in 3 exemplare, fiind comunicat victimei, agresorului cat, si unitatii de politie.

In cadrul unitatii de politie se desemneaza un politist care sa se ocupe de acest caz. Acesta ia legatura cu victima, careia ii transmite datele sale de contact si ii aduce la cunostinta ca poate sesiza oricand politia, inclusiv prin apelarea Serviciului de Urgenta 112.

Vezi https://www.coltuc.ro

Lasă un comentariu