Concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului 2018

În perioada de CCC, părintele beneficiar are dreptul la o sumă de bani pentru care e prevăzută de lege atât o limită minimă (recent majorată, dar nu semnificativ), cât și o limită maximă, în vigoare de puțină vreme. În situații de excepție, beneficiarul poate să obțină bani și din alte surse în timpul CCC. Mai multe modificări fiscale făcute de la începutul acestui an au afectat indirect și indemnizația de creștere, dar efectele lor negative au fost reparate între timp.

VEZI https://www.coltuc.ro si https://www.coltuc.ro/blog

 

Cum se calculeaza o indemnizatie crestere copil? Reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, dar nu poate fi mai mica de 1.250 lei sau mai mare de 8.500 lei, conform Manager.ro.

ATENTIE!

Perioada concediului de crestere a copilului nu se ia in considerare la stabilirea duratei concediului de odihna anual. Art. 145 alin. (4) din Codul muncii asimileaza perioadelor lucrate anumite concedii intre care nu se numara concediul de crestere a copilului. Asadar, la intoarcerea in unitate, salariata/salariatul care a beneficiat de acest concediu nu va avea dreptul la concediul de odihna pentru perioada de absenta.

Care este perioada de acordare a concediului prenatal?

Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.

Concediul medical prenatal se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu sarcina.

De asemenea, daca se constata o sarcina dificila, este posibil ca, indiferent de optiunea mamei, sa se acorde concediul prenatal cu o durata mai mare de 63 de zile.

Concediul de maternitate poate fi acordat inainte sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile, intrucat perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului.

Lasă un comentariu