Firmele mici si mijlocii nu vor plati un an datoria la banca

Presedintele PSD Mircea Geoana a plusat ieri in cursa propunerilor anti-criza, propunand un moratoriu de un an de zile pentru plata principalului la creditele luate de catre IMM-uri.

In conditiile in care Geoana ar fi fost singur, ar fi fost luata ca o propunere de campanie electorala, dar presedintele PSD a fost flancat de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, de presedintele Asociatiei Bancilor, Radu Gratian Ghetea si de cel al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.

Florin Georgescu a fost ministru de finante in guvernul PSD Vacaroiu (1992-1996), iar pentru pozitia de la BNR a fost sustinut de PSD. CEC, al carei presedinte este Radu Gratian Ghetea, a fost “alocat” PSD, conform algoritmului dintre cele doua partide aflate la guvernare. De altfel, unul dintre consilierii lui Mircea Geoana, un fost jurnalist la Financial Times, Andrei Postelnicu, a intrat in Consiliul de Administratie al CEC.

Intreprinderile mici si mijlocii care nu au restante la banci vor putea beneficia de suspendarea pentru 12 luni a platii principalului dintr-un credit pe termen mediu si lung, platind in continuare doar dobanda lunara, potrivit unui model adoptat deja in Italia in urma cu cateva zile. Acest lucru ar insemna prelungirea cu un an a duratei creditului. Acordul incheiat in Italia a fost semnat de aproape toate cele 400 de banci din sistem, a spus ieri Geoana.

De asemenea, vor putea fi suspendate pentru o perioada de 6-12 luni platile pentru imprumuturile de leasing si totodata ar putea fi prelungite finantarile pe termen scurt pana la 270 de zile, astfel incat sa poata sa existe capital pentru operatiunile curente ale firmei, potrivit unei initiative a liderului PSD Mircea Geoana. “Va trebui sa lucram pentru a adapta modelul italian la conditiile din piata romaneasca. In acest sens vom avea o dezbatere pe acest subiect cu membrii Consiliului de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor”, a spus Radu Ghetea, presedinte al CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.

Prim-viceguvernatorul Bancii Nationale Florin Georgescu a declarat, de asemenea, ca in cel mai scurt timp vor putea fi puse la punct toate detaliile aplicarii acestei masuri si in Romania.

“Specialistii BNR impreuna cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor vor efectua evaluarile si simularile necesare. Intr-un timp relativ scurt vom fi in masura sa furnizam rezultatul acestor analize.”

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a spus ca prima lui reactie cand a inteles cum functioneaza aceasta masura a fost: “Cat de simpla si eficienta e! Mediul de afaceri a fost atat de preocupat sa critice bancile si bancile sa intre in defensiva, incat nu am gasit o platforma de mediere si un model pe care sa gandim in interesul comun”.

Potrivit unui proiect de act normativ, elaborat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), IMM-urile ar putea beneficia si de de esalonarea obligatiilor bugetare restante si de amanarea penalitatilor aferente pe o perioada de pana la cinci ani, in care procedurile de executare silita initiate pentru recuperarea acestor sume sunt suspendate.

IMM-urile sunt companiile cu mai putin de 250 de angajati si o cifra de afaceri anuala pana la 50 de milioane de euro. Creditele acordate de bancile din Romania persoanelor fizice si companiilor erau la sfarsitul lunii iulie de circa 42 de miliarde de euro, din care firmelor 22 de miliarde de euro. IMM-urile detin circa 50% din totalul creditelor catre companii, deci au datorii la banci de 11 miliarde de euro. Din acestea, doar o treime sunt pe termen mediu si lung (peste un an), adica 3,3 miliarde de euro.

Sursa: ZF

Lasă un comentariu