Deblocarea situatiei de la Oficiul National al Registrului Comertului pare din ce în ce mai îndepartata. Pâna la instalarea unui nou guvern, judecatorii vor continua protestul (evident ca nu este vorba de greva) si vor acorda termene
din ce în ce mai îndepartate pentru orice solicitare a întreprinzatorilor privati. În numai doua saptamâni, termenele primite de la Registrul Comertului pentru o simpla schimbare de sediu, o cesiune de actiuni sau o completare de obiect de activitate s-au majorat de la 5-6 luni la 11-12 luni. Cum scopul scuza mijloacele, judecatorii spera ca mediul de afaceri sa puna presiune pe Guvern (care Guvern?!) pentru a-i scuti de munca suplimentara depusa la ONRC. Ei exploateaza o lacuna legislativa: toate termenele sunt calculate de la data la care se pronunta judecatorul (si rezonabile), dar pentru pronuntarea acestuia nu exista stipulat niciun termen. Rezultatul este unul extrem de costisitor pentru firme.
La baza acestor termene sta Hotarârea Adunarii Generale a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Bucuresti nr. 6/2009, prin care au fost stabilite trei sedinte de judecata pe saptamâna si „limitarea numarului de cereri de înregistrare“ care pot fi solutionate în cadrul fiecarei sedinte la 50 de cereri de constituiri si 100 de cereri de înscriere de mentiuni. În aceste conditii, în fiecare saptamâna nu se pot solutiona decât 450 de înregistrari, în conditiile în care se depun peste 400 de cereri zilnic. În acest ritm, cererile companiilor private din Bucuresti vor primi cât de curând termene sifi, pentru a-l cita pe presedintele Basescu: 2020, toamna.
Sursa: Saptamana Financiara
am eu una mai bine: am un termen de solutionare 10.01.2011, da ati citi bine, nu este o greseala, dosar depus in 15.12.2009!
halal, sa le fie rusine…