AVAS se desfiinteaza

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Sta­tului va fi desfiintata, iar societatile la care statul mai detine pachete de actiuni vor trece în subordinea lui Adriean Videanu, ministrul Economiei.

În urma transferului, vor avea loc disponibilizari masive în rândul angajatilor AVAS, potrivit unor surse guvernamentale. În pre­zent, AVAS mai are 420 de angajati, dupa ce la începutul anului 2009 numarul de angajati a fost redus cu 25%.

TRANSFER CU PRECEDENT

Nu este prima oara când companiile se plimba între Ministerul Economiei si AVAS. Initial, AVAS a functionat sub denumirea de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) si avea ca scop recuperarea creantelor bancare rezultate în urma falimentului Bancorex, BCR si Bancii Agricole. Ulterior, activitatea a fost extinsa pentru recuperarea creantelor detinute de stat la mai multe societati, dar si pentru privatizarea ultimelor companii sau active ale statului.

În 2006, mai multe societati din subordinea Ministerului Economiei au fost transferate împreuna cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI) de la Ministerul Economiei la AVAS.

Ordonanta de trecere a companiilor a fost însotita de un scandal mediatic, iar în final ministerul, condus atunci de Varujan Vosganian, a ramas sa detina în continuare Hidroelectrica, Transelectrica, Termoelectrica, Transgaz, Romgaz si societatile miniere Compania Nationala a Huilei (CNH) si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).

La AVAS au ajuns cu aceasta data cele trei complexuri energetice (Turceni, Rovinari si Craiova), Conpet, Oil Terminal, Electrica, actiunile detinute la Distrigazurile privatizate, cele de la Petrom, dar si de la companii din industrie: Avioane Craiova, Oltchim, Romaero.
La finele lui 2008, imediat dupa constituirea Guvernului PD-L-PSD, OPSPI a trecut de la AVAS înapoi în subordinea Ministerului Economiei, condus de Adriean Videanu, actualul ministru.

Sursa: Jurnalul National

Un comentariu la „AVAS se desfiinteaza”

  1. 420 de lichele care stau pe salarii de vis si 5 sefi politici incompetenti care habar nu au de codul civil .

Lasă un comentariu