Cum ajungi in strada daca ai datorii la stat sau la banca

Vestea începerii executarii silite a unora dintre cei care au achizitionat o locuinta prin programul „Prima Casa” va avea un impact semnificativ asupra numarului celor care vor aplica în viitor pentru un credit garantat de stat.

Concret, „din moment ce oamenii încep sa realizeze ca, în caz de neplata a unui numar anume de rate lunare, se supun acelorasi riscuri de evacuare, la fel ca în cazul creditelor imobiliare clasice, în mod sigur încrederea în programul guvernului va scadea substantial”, considera Maria Avramescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea.

Mai mult, sentimentul ca „cineva te protejeaza” în cazul în care începi sa ai dificultati la plata ratelor va disparea din rândul celor care au contractat credite prin „Prima Casa”.

Singura diferenta consta în procedura aplicata. Mai exact, în timp ce în cazul unui credit clasic, ca urmare a neachitarii ratelor, banca îl executa silit pe datornic si scoate proprietatea la licitatie pentru a-si recupera banii, daca împrumutul este garantat de stat, atunci institutia de credit este despagubita de acesta, datornicul evacuat, iar casa scoasa la licitatie de stat pentru acoperirea pierderii.

„Exista doar o parte protejata de stat în relatia client-banca, anume cea din urma. Singurul avantaj pe care l-a avut împrumutatul a fost acela ca a obtinut ceva mai usor creditul, prezenta statului drept garant diminuând riscul asumat de institutia de credit”, mai spune consultantul.

Aplicant „Prima Casa”: „Sunt dezamagit”

Andrei, un tânar bucurestean, al carui dosar de aplicatie pentru un împrumut prin „Prima Casa” este în prezent în analiza, se declara dezamagit de felul în care a înteles Guvernul sa-i ajute pe tineri.

„Stiam ca risti sa ramâi fara casa chiar daca ai un credit garantat de stat, dar ma asteptam la mai multa întelegere din partea autoritatilor, la pasuiri spre exemplu. În definitiv, statului îi platim taxe si impozite, iar el, în schimb, se comporta asemeni unei banci, asemeni unei firme careia îi esti dator”, precizeaza tânarul.

Numarul executarilor va creste

Potrivit unui anunt recent al Fondului de Garantare, institutia care aproba dosarele de credit înscrise în programul „Prima Casa”, acesta este doar începutul.

Sursa: Adevarul

Un comentariu la „Cum ajungi in strada daca ai datorii la stat sau la banca”

Lasă un comentariu