Cum sustinem custodia comuna

La Judecatoria sectorului doi din Capitala va fi introdus anul viitor, in premiera, un proiect ce ii va ajuta pe judecatori si pe parintii care divorteaza sa inteleaga ce inseamna „custodia comuna” si de ce aceasta este o solutie benefica pentru copii.

Initiativa vine din partea CSM, care, impreuna cu Directia Generala Protectia Copilului, UNICEF si INM, dar si cu asociatiile care militeaza pentru drepturile parintilor si ale copiilor, respectiv asociatiile mediatorilor, vor sa preia cele mai bune practici din statele care au un istoric consistent in privinta „custodiei comune” sau „autoritatii parintesti”, cum sunt Canada, SUA si Franta.
Noile reglementari in privinta raporturilor de familie, cuprinse in noul Cod Civil,  necesita o noua practica judiciara, care sa fie unitara si benefica minorilor. „Este o schimbare radicala de conceptie in legislatia noastra, care va genera o noua practica judiciara. Astfel, daca vechiul Cod al familiei obliga judecatorul sa incredinteze copilul unuia sau celuilalt parinte, de acum inainte parintii divortati vor avea drepturi si obligatii egale asupra copiilor. La randul sau, copilul are dreptul la amandoi parintii” a declarat judecatorul Cristi Danilet, membru CSM si coordonator al Grupului interinstitutional pentru pregatirea implementarii noilor coduri.

Marea provocare consta in modul in care parintii separati se vor intelege asupra luarii impreuna a deciziilor cu privire la copii, trecand peste animozitatile personale. „Vor trebui schimbate multe aspecte in mentalitatea populatiei, inclusiv a autoritatilor care inca sunt reticente in a privi in mod egal parintii. De asemenea, judecatorii vor avea un rol foarte important in a convinge partile ca trebuie urmarit tot timpul interesul copilului si sa le propuna, daca este cazul, inclusiv apeland la mediator, sa stabileasca un plan parental. Aceasta reprezinta o intelegere cu privire la parintele rezident la care minorul va avea locuinta, cheltuielile si programul de relatii personale ale parintelui nerezident, modul de acces la informatii despre minor, dar si modul in care parintii vor stabili cum angajeaza bona copilului, cum aleg gradinita, cine duce si suporta costurile pentru orele de sport sau de meditatie ale copilului, ori cum si unde isi va petrece copilul vacanta”, a mai spus Danilet.

Proiectul urmeaza sa se extinda la toate instantele din tara.

 

Lasă un comentariu