Instantele „se lauda” in bilant cu numar tot mai mare de cauze aflate pe rol.

Potrivit bilantului pe primul semestru al acestui an, la Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal din cadrul Tribunalului Vrancea au fost solutionate 1.618 de dosare avand ca obiect „obligatia de a face – taxa de prima inmatriculare”. Ca si o comparatie, urmatoarea cifra ridicata a fost inregistrata pe rolul Sectiei I civile – 291 de dosare solutionate pe dreptul muncii.

Aceste cifre sunt insa calculate numai pana in primavara. „Sunt extrem de multe cauze cu acest obiect. Solutia ar fi sa se rezolve pe cale administrativa. Atat timp cat exista hotarari conform carora taxa a fost declarata ilegala, nu are rost sa sufoci instantele in fiecare an cu mii de astfel de procese. Si, daca se va rezolva pe cale administrativa, nu ar trebui sa dureze mai mult de 30 de zile. Dupa acest interval de timp raspunsul poate fi acela ca iti primesti banii inapoi. Ori, pentru cei care doresc sa inmatriculeze o masina, instanta sa dispuna scutirea de la plata taxei de prima inmatriculare”, ne-a spus avocatul Codrut Balas, prodecanul Baroului Vrancea.

De cateva luni, Guvernul a discutat tot mai mult despre posibilitatea unei rezolvari in acest sens la nivel national. Astfel, recent, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat ca una dintre masurile de degrevare a instantelor vizeaza taxa de prima inmatriculare, in conditiile in care procesele de acest gen se judeca „in doua grade de jurisdictie”. Fara a discuta insa posibilitatea renuntarii la aplicarea acestei taxe, ministrul a aratat ca au existat negocieri cu Ministerul Finantelor pentru ca restituirea sumelor platite in aceste conditii de proprietarii de masini sa se faca printr-o procedura administrativa.

Daca ne luam dupa declaratiile recente, dosarele care se afla in curs de judecata ar ramane fara obiect. Insa, din cate am inteles, se vorbeste despre o esalonare a acestor sume de bani pe o perioada de 5 ani. In acest fel, esalonarea este tot un prejudiciu adus cetateanului, astfel ca, ulterior, ar trebui sa se adreseze instantei pentru a-si recupera dobanzile aferente”, a mai subliniat avocatul Nechita. Aceasta a aratat ca, de regula, cei care vin in instanta sunt proprietarii care au platit sume mari la taxa de prima inmatriculare, de aceea o eventuala esalonare pe o perioada atat de indelungata ar crea cu siguranta un prejudiciu.

„Cred ca ar fi mult mai usor ca litigiile privind taxa de prima inmatriculare sa fie solutionate in afara instantelor, mai ales avand in vedere numarul proceselor de acest gen. Cred ca ar trebui ca oamenii sa faca direct cerere de restituire la Finante si sa depuna chitanta cu dovada ca au platit aceasta taxa de prima inmatriculare”,e de parere si avocatul vrancean Mioara Flenchea. La aceasta data insa, singura modalitate de recuperare a taxei de prima inmatriculare este promovarea unei actiuni in instanta, printr-o cerere de chemare in judecata depusa la sectia de contencios administrativ a tribunalului in a carei raza teritoriala a fost achitata taxa de prima inmatriculare.

Taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule a fost introdusa initial in Codul Fiscal prin Legea nr. 343/2006, sub forma unui impozit, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2007. Ulterior, dupa modificarea Legii nr. 343/2006, prin O.U.G. 110/2006 a fost restransa la toate autoturismele si autovehiculele, inclusiv cele comerciale, prevazandu-se categorii de persoane exceptate, cat si scutiri de la plata taxei.

La inceputul acestui an a fost promulgata Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Lasă un comentariu